Επιστρεπτέα προκαταβολή: 5 νέες διευκρινίσεις και δηλώσεις του Υπ.Οικονομικών
Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι προτεραιότητα τώρα για την κυβέρνηση είναι να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια και ότι «οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη», το υπουργείο οικονομικών λαμβάνει υπόψη ορισμένες ειδικές προσαρμογές για το πλαίσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, προκειμένου να ενισχυθούν περισσότερο οι κλαδοι που παραμένουν κλειστοί και μετά τις 18 Ιανουαρίου, όπως αυτός της εστίασης.
Η πρόσθετη παροχή που θα ισχύσει για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες θα αποφασιστεί ενδεχομένως άμεσα. Ωστόσο το ποσοστό του «κουρέματος» αναμένεται να παραμείνει το ίδιο (δηλαδή το 50% επί του ποσού που θα αποδοθεί θα είναι κοινό για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις) και ίσως να υπάρξουν διαφορετικά κριτήρια όσον αφορά τον υπολογισμό του ποσού που θα δικαιούται τελικά η κάθε πληττόμενη επιχείρηση.
Ύστερα από την απόφαση για καταβολή μηδενικού ενοικίου και κατά τον μήνα Φεβρουάριο, αναμένεται να δοθεί μια πρόσθετη βοήθεια στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές. Σε αυτή την κατηγορία φαίνεται να ανήκουν η εστίαση, τα γυμναστήρια, τα χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και άλλες οικονομικές δραστηριότητες που εξακολουθούν να μην έχουν έσοδα. Αντίστοιχη «διευκόλυνση» αναμένεται να ισχύσει και στην 6η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής (αναμένεται τον Μάρτιο), η οποία και θα καλύψει τις ζημιές για το πρώτο δίμηνο του 2021.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Χρήστου Σταικούρα, δεν αναμένεται να λάβουν την ενίσχυση όλοι οι αιτούντες.
«Είχαμε πάνω από 700 χιλιάδες αιτήσεις, δεν σημαίνει όμως ότι όλοι αυτοί τελικά θα είναι δικαιούχοι γιατί μπορεί κάποιοι να μην έχουνε μείωση τζίρου ή να μην είχανε τζίρο αναφοράς αυτόν που βάλαμε στον νόμο. Αυτά τα στοιχεία αξιολογούνται, προσδοκούμε από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να εκταμιεύσουμε χρηματικά ποσά στους δικαιούχους και προβλέπουμε τον Μάρτιο 6η επιστρεπτέα προκαταβολή με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου».
Επιπλέον ανέφερε οτι, «Aυτό το οποίο προέκυψε μετά τη χθεσινή συνάντηση που κάναμε, ότι θα υπάρχουν ιδιαίτερες προβλέψεις για την εστίαση γιατί πράγματι παραμένει ένας κλάδος όπως και κάποιοι άλλοι που είναι κλειστοί, αυτό θα πρέπει να συνεκτιμάται».
Όσον αφορά τις μειώσεις των ενοικίων και τον Μάρτιο, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω κάτι για τον Μάρτιο, γι’ αυτό το θέμα θα θέλαμε να δούμε ποιοι κλάδοι θα λειτουργούν τον Φεβρουάριο. Το αφήνω ανοιχτό, αλλά αν ένα μαγαζί έχει ανοίξει από τον Ιανουάριο και συνεχίζει να λειτουργεί καλά και τον Φεβρουάριο θα αρχίζουμε να περιορίζουμε κάποιες βοήθειες προς την επιχείρηση γιατί αρχίζει να πατάει στα πόδια της και θα χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους πόρους για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ανοίξει τον Ιανουάριο και μπορεί να μην ανοίξουν τον Φεβρουάριο».
Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται ο κρατικός προϋπολογισμός από την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Σταικούρας δήλωσε ότι «έχει γίνει σωστή διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων, το ύψος των οποίων είναι τώρα στα 32,5 δισ. ευρώ και πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να ανταποκριθούν ακόμα και στα δυσμενή σενάρια που έχουν επεξεργαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού».