Ψηφιακοί νομάδες (digital nomads)
Σε προηγούμενα άρθρα κάναμε μια αναφορά σχετικά με τις προκλήσεις που μπορούν να δημιουργηθούν εν μέσω της πανδημίας και κυρίως για νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στο επαγγελματικό περιβάλλον τόσο στο εγχώριο όσο και στο παγκόσμιο.
Οι εργαζόμενοι που ορίζονται ως ψηφιακοί νομάδες (digital nomads) είναι μια τέτοια ευκαιρία ή μια εναλλακτική τάση που παρατηρείται στον κόσμο της εργασίας και αναπόφευκτα ήρθε ως εξέλιξη της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία ήρθε ως συνέπεια της πανδημίας. Οι ψηφιακοί νομάδες βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής όλο και πιο έντονα τον τελευταίο χρόνο, καθώς η πανδημία τείνει να μετατρέψει τον τρόπο ζωής τους από εξαίρεση σε κανόνα. Οι επαγγελματίες που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο εργασίας έχουν ως προϋπόθεση για αυτό μια αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο, ωστόσο δεν έχουν μόνιμο τόπο διαμονής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δουλεύουν ταξιδεύοντας από το ένα σημείο της γης στο άλλο, συχνά μόνο με ένα laptop και ένα smartphone.
Συμφώνα με έρευνες δημοφιλείς προορισμοί για τους ψηφιακούς νομάδες είναι τα μέρη εκείνα με χαμηλό κόστος ζωής και φυσική ομορφιά, λόγου χάρη οι χώρες της Ν. Αμερικής, της ΝΑ Ασίας ή ακόμα και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως π.χ. η Πορτογαλία, η Φινλανδία και Εσθονία. Θεωρητικά, οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει ψηφιακός νομάς αρκεί το αντικείμενο της εργασίας του να το επιτρέπει. Ανάμεσα στις ειδικότητες των εργαζομένων ως digital nomads εκείνες που έχουν μεγάλη απήχηση είναι οι designers, Web/app developers, προγραμματιστές, marketers και συγγραφείς.
Η ιδέα πως και η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει τέτοιο κόσμο δεν είναι παράλογη. Το κόστος της ζωής (ειδικά εκτός Αθήνας) είναι μικρότερο από ότι σε άλλες χώρες. Η γεωγραφική τοποθεσία, η καλή αεροπορική σύνδεση, η πρόσβαση με χώρες από τις οποίες πολλοί digital nomads κατάγονται είναι στοιχεία που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση . Η ποιότητα ζωής, οι ψυχαγωγικές επιλογές, η ασφάλεια, η γενικότερη κουλτούρα και οι κοινωνικές αξίες, παίζουν και αυτά σπουδαίο ρόλο. Παρότι όλα τα προαναφερθέντα θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε έναν από τους πιο θελκτικούς προορισμούς, το θεσμικό, το φορολογικό καθεστώς και οι τηλεπικοινωνιακές δομές είναι ανάγκη να προσαρμοστούν ανάλογα ώστε να μην κρατά μακριά τους «ψηφιακούς νομάδες».
Ενέργειες προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων κυρίως από την νησιωτική περιφέρεια της χώρας μας και από πόλεις που έχουν βασίσει εδώ και χρόνια την ανάπτυξη τους στις νέες τεχνολογίες, είναι σίγουρα προς την σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε τα αποτελέσματα εκείνα που θα βάλουν την Ελλάδα στο χάρτη του τρόπου ζωής/εργασίας που ορίζεται ως ψηφιακός νομαδισμός καθώς και να αποτελέσουν μια εναλλακτική πηγή τουρισμού-ενδεχομένως- όταν οι συνθήκες μετακίνησης και ταξιδιών το επιτρέψουν πρωτίστως.