Σκέψου πολύ, μίλα λίγο, γράφε ελάχιστα
Υπάρχουν ορισμένα καθημερινά ζητήματα που ενώ απασχολούν το σύνολο της κοινωνίας, δε “σηκώνουν” σύνθετες αναλύσεις και μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Στον τομέα της τεχνολογίας έχουν γίνει οι περισσότερες αποτυχημένες προβλέψεις. Για παράδειγμα, το -όχι και τόσο μακρινό- 1997, ο Ken Olsen, συνιδρυτής της πρωτοπόρας για εκείνη την περίοδο αμερικάνικης εταιρείας υπολογιστών Digital Equipment Corporation, είπε ευθαρσώς ότι δεν υπάρχει λόγος να έχει κάποιος στο σπίτι του έναν υπολογιστή. Πιο πρόσφατα, το 2013, ο Τζεφ Μπέζος εκτίμησε ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η Amazon θα παραδίδει παραγγελίες μέσω drones. Σήμερα το όλο εγχείρημα βρίσκεται στη φάση των δοκιμών. Και πολλές ακόμα, με χρονικό ορίζοντα το 2020: η Uber θα προσέφερε στους πελάτες της τη δυνατότητα χρήσης ιπτάμενων αυτοκινήτων, η Toyota θα κατασκεύαζε σε μεγάλη κλίμακα πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, ενώ η Ericsson Mobility εκτίμησε ότι 9 στους 10 ανθρώπους άνω των έξι ετών θα διαθέτει κινητό τηλέφωνο.
Στη σημερινή εποχή οι άστοχες προβλέψεις δίνουν και παίρνουν σε θέματα που αφορούν τον κορονοϊό. Μάλιστα, η διάψευση των όσων εκφράζονται από επίσημα χείλη γίνεται μέσα σε λίγους μήνες ή και μέρες, λόγω της ταχύτητας που εξελίσσονται τα πράγματα μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Τον Ιανουάριο του 2020 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτης Αρκουμενέας, υποστήριξε ότι “ο κορονοϊός είναι μια λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα”. Ο Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους είπε ότι: “μέχρι τον Απρίλιο ή κατά τη διάρκεια του Απριλίου τα πράγματα θα καλυτερεύσουν, καθώς η ζέστη σε γενικές γραμμές σκοτώνει αυτού του είδους τους ιούς”. Φέτος, ο πρωθυπουργός της χώρας προχώρησε σε δύο ενδεικτικές δηλώσεις: τον Απρίλιο είπε: “Η πανδημία φτάνει στο τέλος της. Ορόσημο ο Μάιος για επιστροφή στην κανονικότητα”. Ενώ μετά από έναν μήνα ανέφερε: “Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα πράγματα θα θυμίζουν ένα πολύ φυσιολογικό καλοκαίρι”.
Προβλέψεις που έπεσαν έξω και προκάλεσαν πολλές φορές τη σύγχυση, τον χλευασμό, ακόμα και την οργή του κόσμου. Αποτέλεσμα; Η κοινωνία να πιστεύει και να εμπιστεύεται ολοένα και λιγότερο τους πάσης φύσεως ειδικούς, και να βρίσκει διέξοδο στις απόψεις των άλλων “ειδικών”, εκείνων που καθημερινά δίνουν τη μάχη του πληκτρολογίου. Ας είμαστε συγκρατημένοι στη διατύπωση ασφαλών συμπερασμάτων και εκτιμήσεων που αφορούν νέα και άγνωστα για τον άνθρωπο φαινόμενα, και που απαιτούν χρόνο για την εξήγησή τους.
Σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται σοφή η ρήση που λέει: “Σκέψου πολύ, μίλα λίγο, γράφε ελάχιστα”.