Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Σε εφαρμογή ήδη από τα τέλη του 2020  και με μεγάλη ‘’ζήτηση’ η πλατφόρμα MyCar για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς έβαλε τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων φορολογουμένων οι οποίοι κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο στήνονταν στην ουρά στις Εφορίες με τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους  για να υποβάλουν την δήλωση ακινησίας . 

 Η προθεσμία για την κατάθεση των πινακίδων  λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Φεβρουαρίου 2021 

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1.A του άρθρου 22 του ν. 2367/1953, τα επιβατικά ΙΧ οχήματα και οι μοτοσυκλέτες τίθενται εφεξής σε ακινησία ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ - gov-gr)στην ηλεκτρονική διεύθυνση mycar.aade. gov.gr, χωρίς παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας στην Φορολογική Αρχή. 

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος εισέρχεται στην πλατφόρμα mycar.aade.gov.gr. Για την είσοδό του χρησιμοποιεί τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet και επιλέγει «Ακινησία». Στην εφαρμογή εμφανίζεται το σύνολο των επιβατικών Ι.Χ. οχημάτων και μοτοσικλετών ιδιοκτησίας του, ανεξαρτήτως της κατάστασής τους, βάσει του αριθμού κυκλοφορίας τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος επιλέγει το όχημα ή τη μοτοσικλέτα, το οποίο ή την οποία θέλει να θέσει σε ακινησία και εφόσον η κατάστασή του/της είναι «σε κίνηση» υποβάλλει το αντίστοιχο αίτημα. Η υπεύθυνη δήλωση ακινησίας περιλαμβάνει και δήλωση του ιδιοκτήτη πως το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο, τα ακριβή στοιχεία του οποίου δηλώνονται υπευθύνως κατά την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης θέσης του οχήματος σε ακινησία 

Περιπτώσεις για τις οποίες η θέση σε ακινησία δηλώνεται στη Δ.Ο.Υ. 

Η θέση οχήματος σε ακινησία και η άρση αυτής δηλώνεται στη Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος και όχι ηλεκτρονικά, στις εξής περιπτώσεις: 

α. Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος. 

β. Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό. 

γ. Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί. 

δ. Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού. 

ε. Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή. 

στ. Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση. 

ζ. Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας. 

η. Πλειστηριασμού του οχήματος. 

θ. Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου. 

ι. Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες). 

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 2367/1953, για τα οχήματα που έχουν τεθεί σε ακινησία με τη διαδικασία της παρούσας, η ακινησία ισχύει μέχρι το όχημα να τεθεί εκ νέου «σε κίνηση» με την υποβολή αίτησης άρσης της ακινησίας, η οποία πραγματοποιείται επίσης ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr - ΕΨΠ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση mycar.aade. gov.gr εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης και υπάρχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.