Χταπόδι στιφάδο χωρίς ντομάτα

Χταπόδι στιφάδο χωρίς ντομάτα

Την νέα παραλλαγή της Covid-19 την λένε Κράκεν. Έτσι έλεγαν και στην Νορβηγία ένα μυθικό θαλάσσιο τέρας που ήταν χταπόδι. Έτσι απλά, εμείς θα το κάνουμε «στιφάδο» αναίμακτο !!!! Χωρίς ντομάτα….Αμέ !!!

Θα χρειαστούμε: 

  • 1 κιλό Κράκεν – συγνώμη χταπόδι ήθελα να γράψω – φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού κρασί κόκκινο
  • 2 κ.σ. ξύδι κόκκινο (όχι άσπρο)
  • 1 κιλό κρεμμύδια για στιφάδο καθαρισμένα (αν δεν κάνω λάθος σε κάποια σούπερ μάρκετ υπάρχουν έτοιμα κατεψυγμένα καθαρισμένα για να μην ….. κλαίτε…. αλλά εγώ δεν τα προτιμώ. Απλά ενημερώνω).
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού (ακέρωτο)
  • 1 ξύλο κανέλας
  • ½ φλ. τσαγιού λαδάκι του Θεούλη
  • Κύμινο, αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια για το στιφάδο και αφήνουμε ολόκληρα σε ένα μπολ.
Πλένουμε το χταπόδι και καθαρίζουμε τα μάτια, το στόμα του, την κουκούλα του. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε χωρίς να τα στραγγίσουμε σε μία μεσαία κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 20’ λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά ώστε να αρχίσει σιγά σιγά το χταπόδι να βγάζει τα υγρά του και να μαλακώσει  (θα πρέπει να τσιμπιέται με ένα πιρούνι). Αν χρειαστεί, τότε μόνο, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό ώστε να βράσει και άλλο και να μαλακώσει. 
Όταν αρχίσει το χταπόδι να μαλακώνει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρασί, το ξύδι , το ελαιόλαδο, το μέλι, τα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά και τη φλούδα πορτοκαλιού μαζί με αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε ζεστό το φαγητό με τη σάλτσα του.

Πίσω και σε φάγαμε Κράκεν !!!!

Καλή μας όρεξη !!!

Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!!