Η Black Friday και η ιστορία πίσω από τον μύθο.
Black Friday η χθεσινή μέρα και ο παροξυσμός του εξωτερικού που ξεκίνησε από την Αμερική τη δεκαετία του 60, έχει κατακλύσει και την χώρα μας από το 2016. Μια γιορτή του εμπορίου που ενώ αρχικά ξεκίνησε από γνωστές αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα καταστήματα διαφόρων ειδών και γίνεται πάντα την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου.
Βέβαια το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας του αγοραστικού κοινού το λαμβάνουν οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, βομβαρδίζοντας μας τουλάχιστον 15 ημέρες νωρίτερα με τις προσφορές τους. Μηνύματα, email, διαφημιστικά σποτ τρέχουν σε καθημερινή βάση όλη μέρα κάθε μέρα. Όσο και να μην θέλεις, στο τέλος όλο και κάτι θα βρεις που έχεις ανάγκη είτε πραγματική, είτε πλασματική και θα σπεύσεις να το αποκτήσεις.
Αν θέλουμε όμως να είμαστε πιο ακριβείς, η Black Friday ξεκίνησε από την Αμερική τον 18ο αιώνα και συγκεκριμένα ήταν η μέρα που οι δουλέμποροι αγόραζαν δούλους σε χαμηλή τιμή για να τους μεταπουλήσουν μετά από μήνες. Αγόραζαν και πούλαγαν τους αλυσοδεμένους δούλους, όπως τους χοίρους στη ζωοπανήγυρη. Αυτές οι αγοροπωλησίες γίνονταν την τελευταία Παρασκευή κάθε Νοέμβρη, εποχή που είχε τελειώσει η συγκομιδή του καλαμποκιού και των άλλων καλλιεργειών της χρονιάς την ημέρα μετά το Thanksgiving.
Ουσιαστικά η Black Friday έχει άμεση σχέση με το δουλεμπόριο στην Αμερική παρότι πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι μύθος. Η ιστορία τους διαψεύδει γιατί το συγκεκριμένο γεγονός διδασκόταν στο μάθημα της Αμερικάνικης Ιστορίας πριν από 30 χρόνια και μάλιστα οι αναφορές ήταν πολύ ‘’ωμές’’ στην περιγραφή.
Τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας του κινήματος Black lives matter, θέλουν να εξομαλύνουν την κατάσταση ώστε η Black Friday να μην συνδέεται με ένα τόσο αποκρουστικό, δυσάρεστο και λυπηρό γεγονός, που έχει να επιδείξει η Αμερικάνικη Ιστορία.
Γι’ αυτό πλέον έχει περάσει στη σύγχρονη κοινωνία ως ένα καταναλωτικό έθιμο ωθώντας τους καταναλωτές να προβούν σε αγορές με πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές.
Και γιατί να μην την ονομάζουμε White Day σηματοδοτώντας κάτι νέο και θετικό και που δεν θα συνδέεται με ένα τραγικό γεγονός;