Κρύες φαρφάλες με Κατίκι , καπνιστό σολομό και μυρωδικά
Οι φαρφάλες είναι ζυμαρικά. Το όνομά τους προέρχεται από το Ιταλικό farfalle που σημαίνει Πεταλούδες ή παπιγιόν. Το δε Κατίκι είναι παραδοσιακό τυρί με Προστασία Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) το Δομοκό Φθιώτιδας. Είναι λευκό, μαλακό τυρί με λίγα λιπαρά και η παραγωγή του γίνεται από παστεριωμένο γάλα που πήζει χωρίς πυτιά και στραγγίζει μέσα σε σάκους από ύφασμα.
Σήμερα θα συνδυάσουμε φαρφάλες με Κατίκι και για έξτρα γεύση θα βάλουμε καπνιστό σολομό. Ένα πιάτο που μπορεί να είναι είτε κανονικό γεύμα, είτε σαλάτα, είτε συνοδευτικό ψητού ψαριού.
Θα χρειαστούμε
- 500 γραμμάρια φαρφάλες
- 2 φλυτζάνια τσαγιού κατίκι (Δομοκού)
- 2 κουταλιές της σούπας άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 2 κομμάτια καπνιστό σολομό κομμένο σε κομματάκια (αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε , αν τρώτε και αν έχετε, πέστροφα καπνιστή).
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (μόνο το πράσινο μέρος)
- 500 ml κρέμα γάλακτος (κατά προτίμηση με λίγα λιπαρά)
- 2 κουταλιές της σούπας λαδάκι του Θεούλη
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι , και
- Αλάτι
Πως θα το μαγειρέψουμε ….
Βράζουμε καλά σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά (το κατίκι, την κρέμα γάλακτος, τον σολομό, τα κρεμμυδάκια , τον άνηθο, το λαδάκι, το πιπέρι και το αλάτι) και γίνονται μία σάλτσα. Ρίχνουμε τη σάλτσα αυτή πάνω στα κρύα ζυμαρικά , τα ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά να για να πάει η «σάλτσα» παντού και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Πριν σερβίρουμε , πασπαλίζουμε με λίγο άνηθο.
Καλή όρεξη !
Keep going and don’t shoot the chef!