Έλληνες που έχουν βραβευτεί με Όσκαρ
Η αντίστροφη μέτρηση για την 93η τελετή των Όσκαρ έχει ξεκινήσει. Θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που δεν θα έχει κεντρικό παρουσιαστή και η τελετή θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης, την Κυριακή 25 Απριλίου, από το ‘’σπίτι’’ των Όσκαρ το Doldy Theatre, με παράλληλη παρουσίαση από το Union Station, το σιδηροδρομικό σταθμό του Λος Άντζελες.
Πολλές και πάλι οι υποψηφιότητες, ανάμεσα στις οποίες συναντάμε και δυο Ελληνικές. Τον Φαίδων Παπαμιχαήλ υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης φωτογραφίας για την ταινία ‘’The Trial of the Chicago’’ και τον Γιώργο Λαμπρινό, για Όσκαρ καλύτερου μοντάζ για την ταινία ‘’The Father’’.
Κι ενώ οι ελληνικές υποψηφιότητες μετρούνται σε δεκάδες όλα αυτά τα χρόνια, το χρυσό αγαλματίδιο έχουν κρατήσει μαζί με την Κατίνα Παξινού συνολικά πέντε Έλληνες: Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Βασίλης Φωτόπουλος, η Θεώνη Βαχλιώτη- Όλντριζ, ο Κώστας Γαβράς και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Ας κάνουμε λοιπόν μια αναδρομή στο παρελθόν.
Η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός των βραβείων ήταν η Κατίνα Παξινού, όταν το 1943 κέρδισε Όσκαρ β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία ‘’Για ποιον χτυπά η καμπάνα’’ και μάλιστα στην πρώτη της εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη.
1961 και ο Μάνος Χατζιδάκις με τα ‘’Παιδιά του Πειραιά’’ από την ταινία ‘’Ποτέ την Κυριακή’’ φέρνει ένα ακόμα Όσκαρ στην χώρα μας, αν και δεν ταξίδεψε ποτέ στην Αμερική να το παραλάβει και εκλάπη στο δρόμο όταν του το έστειλε ταχυδρομικώς η Ακαδημία.
Το 1964 είναι η χρονιά του ‘’Ζορμπά’’ του Μιχάλη Κακογιάννη. Η ταινία έμεινε στην ιστορία κερδίζοντας 3 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και ένα για τη σκηνογραφία ενός Έλληνα δημιουργού, του Βασίλη Φωτόπουλου.
Μια κυρία ενδυματολογίας που έχει πατήσει πολλές φορές το κόκκινο χαλί, είναι η Θεώνη Βαχλιώτη- Όλντριτζ. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη και με σπουδές στην Αθήνα και στο Σικάγο κέρδισε το πολυπόθητο Όσκαρ το 1974, για τον ‘’Υπέροχο Γκάτσμπι’’ με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Μία Φάροου στους ομώνυμους ρόλους.
1970 και ο Κώστας Γαβράς τιμάτε με Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για την ταινία ‘’Ζ’’, που αφορά τη δολοφονία του αριστερού βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη. Ξανά στο προσκήνιο το 1982 αποσπώντας Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου για την ταινία ‘’Ο Αγνοούμενος’’.
Την παράδοση που εγκαινίασε ο Μάνος Χατζιδάκις με τα «Παιδιά του Πειραιά» συνέχισε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Γεννημένος στις 29 Μαρτίου του 1943 στην Αγριά Βόλου, το 1982 κατακτά το Όσκαρ καλύτερης μουσικής για την ταινία « Οι δρόμοι της φωτιάς».