Ποιά λουλούδια είναι κατάλληλα για το μπαλκόνι μας;

Ποιά λουλούδια είναι κατάλληλα για το μπαλκόνι μας;

Καλοκαιράκι και σχεδόν όλα τα μπαλκόνια και οι κήποι είναι ανθισμένα με φυτά και λουλούδια, δημιουργώντας έναν υπέροχο χρωματιστό καμβά. Τι πιο όμορφο να ξυπνάς τα πρωινά και να χαζεύεις την υπέροχη αυτή θέα, ξεκινώντας με θετικά συναισθήματα, με χρώματα, με ήλιο. 

Το πρόβλημα με τα φυτά και τα λουλούδια στο καλοκαιρινό μπαλκόνι είναι η μεγάλη ζέστη. Κάποια είναι ανθεκτικά και κάποια χρειάζονται την κατάλληλη φροντίδα ώστε να επιβιώσουν. 

Μικρά ή μεγάλα, αρωματικά ή μη, φυτά που βγάζουν λουλούδια ή στολίζουν το χώρο με την πρασινάδα τους, φυτά που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι, αρκεί να τα φροντίζουμε. Εμείς είμαστε εδώ για να προτείνουμε μερικά πανέμορφα φυτά και λουλούδια  για το καλοκαιρινό μπαλκόνι!

Ηλίανθος

Είναι φυτό που χρειάζεται αρκετά και τακτά ποτίσματα. Λιγότερο νερό την άνοιξη και πιο συχνό το καλοκαίρι. Το βασικό είναι να είναι το χώμα υγρό αλλά να έχει πολύ καλή αποστράγγιση και να μην κρατάει πολύ νερό. Θα πρέπει το πότισμα να γίνεται µε σταγόνες και να μην βρέχενται το φύλλωμα και τα άνθη.

Ζέρμπερα 

Θέλει αρκετά τακτικά ποτίσματα για να έχει έντονη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Ποτίζουμε περίπου 2 φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. 

Γεράνι

Είναι ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία. Για να πετύχουμε όμως καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία το καλό πότισμα είναι απαραίτητο. Η συχνότητα και η ποσότητα εξαρτώνται από τον καιρό και την εποχή, από τη θέση φύτευσης και την ποιότητα του εδάφους.

Καλεντούλα

Είναι φυτό που δεν αγαπά την πολύ υγρασία, γι’ αυτό το χώμα χρειάζεται να έχει καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται αραιά ποτίσματα άνοιξη και καλοκαίρι.

Λεβάντα

Είναι πολύ ανθεκτική στην μερική έλλειψη νερού. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όχι συχνά και με σταθερή ποσότητα νερού που δεν είναι υπερβολική. Το φθινόπωρο και μέχρι τα μέσα της άνοιξης μπορεί να μην χρειάζεται και καθόλου πότισμα, ανάλογα με το σημείο και την περιοχή που έχει φυτευτεί.

Βουκαμβίλια

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό και δε χρειάζεται να την ποτίζουμε συχνά. Κατά την έναρξη της ανθοφορίας της βουκαμβίλιας, το πότισμα πρέπει να είναι σχετικά περιορισμένο και να γίνεται μία φορά την εβδομάδα, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού χρειάζεται συχνότερο πότισμα, δύο φορές την εβδομάδα.

Πετούνια

Οι πετούνιες έχουν μέτριες απαιτήσεις ως προς το πότισμα, καθώς δεν τους αρέσει η υπερβολική υγρασία και η ξηρασία. Την άνοιξη ποτίζουμε περίπου δυο φορές την εβδομάδα, ενώ σε περιόδους καύσωνα χρειάζονται συχνότερο πότισμα κάθε 2 μέρες. 

Γαρυφαλλιά

Οι γαρυφαλλιές έχουν μέτριες ανάγκες σε πότισμα. Άνοιξης και του φθινόπωρο ποτίζουμε δυο φορές την εβδομάδα ενώ την περίοδο του χειμώνα τα ποτίσματα γίνονται αραιότερα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε συνθήκες καύσωνα, ειδικά όταν βρίσκεται σε μικρές γλάστρες, η γαρυφαλλιά χρειάζεται συχνότερο πότισμα, τουλάχιστον κάθε δύο μέρες, για να ανταπεξέλθει στα πολύ υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας. Επειδή είναι ευαίσθητες στην υγρασία του χώματος, ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα της είναι στεγνό. 

Τριανταφυλλιά

Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε 1 φορά την εβδομάδα τις τριανταφυλλιές, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού 2 φορές την εβδομάδα. Αν οι τριανταφυλλιές μας είναι σε γλάστρα ποτίζουμε πιο συχνά, καθώς το χώμα στεγνώνει πιο γρήγορα.

Γιασεμί

Το γιασεμί δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πότισμα, καθώς θεωρείται σχετικά ανθεκτικό φυτό στην ξηρασία. Αν έχει φυτευτεί σε κήπο, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δύο φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνας. Για φυτά γιασεμιού που έχουμε σε γλάστρα, θα χρειαστεί τακτικότερο πότισμα κάθε 4-5 μέρες την άνοιξη και το φθινόπωρο και κάθε 2-3 μέρες το καλοκαίρι. Το υπερβολικό πότισμα του γιασεμιού μπορεί να προκαλέσει πτώση ή μάρανση των λουλουδιών, καθώς και μαύρισμα στις άκρες των φύλλων του.