Μαραθόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο
Ο χειμώνας είναι η εποχή που φύεται ο μάραθος.
Ο μάραθος είναι ένα αρωματικό βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές της μαγειρικής. Ο βολβός του που είναι φυλλωτός, τρώγεται ωμός ή μαγειρεμένος, γνωστό ως μαραθόριζα ή φινόκιο. Οι σπόροι του με την ήπια και γλυκιά τους γεύση χρησιμοποιούνται σε διάφορα αρτοποιήματα, συνταγές με ψάρια ή κρέας. Από τους σπόρους του φτιάχνεται το αιθέριο έλαιο «μαραθέλαιο»
Το μαραθέλαιο, το αιθέριο έλαιο που φτιάχνεται από τους σπόρους του φυτού, περιέχει πάνω από 87 πτητικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολυφαινολών που ενεργούν ως αντιοξειδωτικά .Οι σπόροι του μάραθου πιθανόν μειώνουν την όρεξη, αλλά μπορούν να ωφελήσουν τις γυναίκες που θηλάζουν. Ο μάραθος μετριάζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης , έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και επιδρά στην σεξουαλική ικανοποίηση κυρίως στις γυναίκες και ανακουφίζει από τον κολπικό κνησμό, την ξηρότητα και την δυσπανευρία (απ΄ότι υποφέρουν οι γυναίκες μετά την κλιμακτήριο).
Ιστορικά, ο μάραθος έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για πολλές μολυσματικές διαταραχές. Το εκχύλισμά του εμποδίζει την ανάπτυξη αρκετών βλαβερών βακτηρίων στο εργαστήριο, όπως είναι ο σταφυλόκοκκος, το κολοβακτηρίδιο και η σαλμονέλα.
Δεν υπάρχει επίσημη δοσολογία για τον μάραθο. Στις περισσότερες κλινικές
Όταν χορηγείται ως τσάι, το βότανο λαμβάνεται συνήθως μισή ώρα πριν από το γεύμα (για τη βελτίωση της πέψης) και μέχρι 3 φορές την ημέρα για άλλους σκοπούς.
Όμως, η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο ειδικά στα εκχυλίσματά του γιατί υπάρχει η περίπτωση πιθανών παρενεργειών και ειδικά λόγω των ισχυρών οιστρογονικών ιδιοτήτων του μπορεί να μην είναι ασφαλής για έγκυες γυναίκες .
Η πρότασή μας σήμερα είναι ασφαλής. Θα το κάνουμε πίτα με λουκανικάκια χωριάτικα.
Θα χρειαστούμε:
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
- 2 φλιτζ. Τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο μάραθο.
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 αυγά
- 150 γραμ. λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 800 γραμ. σπάνακι φρέσκο, καθαρισμένο , πλυμμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- 100 γραμ. βούτυρο (φρέσκο κατά προτίμηση) ή 1 φλυτζάνι τσαγιού λαδάκι του Θεούλη
- Αλάτι και πιπέρι.
Λοιπόν ….
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο ή το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι. Ρίχνουμε μετά το λουκάνικο και σοτάρουμε καλά. Προσθέτουμε μετά το σπανάκι . Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να μαραθεί το σπανάκι και να μειωθεί ο όγκος του. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφού πέσει η θερμοκρασία του μείγματος, ρίχνουμε τον φρέσκο μάραθο και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε ένα ταψί του φούρνου και βάζουμε 3 φύλλα αφού τα λαδώνουμε ένα-ένα. Αδειάζουμε την γέμιση, την στρώνουμε και βάζουμε άλλα 4 φύλλα από πάνω λαδώνοντάς και αυτά ένα ένα καλά. Κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μερίδες και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου μέχρι τα φύλλα και πάνω και κάτω πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα.
Καλή σας όρεξη !!!
Keep going and don’t shoot the Chef