Μουσακάς με χταπόδι αγιορείτικος
Η σημερινή νηστίσιμη συνταγή είναι από το φίλο και αναγνώστη μας Κώστα Τερζή.
Υλικά:
2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
1χταπόδι του 1 1/2 kg περίπου
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 μέτριες τομάτες ψιλοκομμένες
Αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο και ελάχιστη κανέλα
1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες.
Τούς ρίχνουμε αλάτι και τις αφήνουμε να<<σταθούν>> 10-15 λεπτά. Αυτό το κάνουμε για να ξεπικρίσουν.
Έπειτα τις ξεβγάζουμε με άφθονο νερό ώστε να φύγει το αλάτι καθώς και τα υγρά που έβγαλαν, τις στεγνώνουμε καλά και τις τηγανίζουμε.
Εάν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνισμα μπορούμε να τις ψήσουμε στον φούρνο.
Βράζουμε το χταπόδι με νερό ώστε να το σκεπάζει μαζί με ένα σφηνάκι ξύδι,3-4 φύλλα δάφνης και 5-6 κόκκους μπαχάρι.
Μόλις βράσει και αφού κρυώσει το κόβουμε σε κομμάτια.
Ζεσταίνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το χταπόδι να τσιγαριστούν.
Μόλις τσιγαριστούν ρίχνουμε την τομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα.
Αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά έως ότου φύγουν τα υγρά τους.
Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με την μισή φρυγανιά .
Στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες και από πάνω τους ξαπλώνουμε την μισή γέμιση με το χταπόδι.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και γέμιση και τελειώνουμε πασπαλίζοντας από πάνω με την υπόλοιπη φρυγανιά.
Ψήνουμε στον φούρνο στους 170°c για 35-45 λεπτά.