Νέα γενιά
Όπως μας διδάσκει ο Ισοκράτης, ‘Ευ σοι το μέλλον έξει, αν το παρόν ευ τιθής’, δηλαδή εάν τακτοποιείς το παρόν, τότε το μέλλον θα είναι ευοίωνο.
Αυτή η μικρή φράση μπορεί να δώσει το έναυσμα για μία πολύ μεγάλη αλλαγή. Από τη στιγμή, λοιπόν, που θέλουμε να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο, θα ήταν καθοριστικό να στρέψουμε την προσοχή μας στη νέα γενιά ανθρώπων. Ανάλογα με τα ερεθίσματα που προσφέρουμε στα παιδιά αλλά και στους εφήβους, ανάλογη θα είναι και η πορεία της ανθρωπότητας στο μέλλον.
Οι επερχόμενες γενιές θα πρέπει να μάθουν να εκτιμούν και να σέβονται τη φύση, τους συνανθρώπους αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Το γεγονός αυτό θα είναι η αρχή, ώστε στη συνέχεια να πράττουν συνειδητά υπέρ της φύσης και της κοινωνίας, με τελικό σκοπό την βελτίωση της ανθρώπινης δραστηριότητας παγκοσμίως. Πώς μπορούμε να καταφέρουμε κάτι τέτοιο; Από που πρέπει να ξεκινήσουμε;
Αρχικά, είναι υποχρέωσή μας ως ενήλικες να εκπαιδευτούμε πρώτα εμείς, ώστε να μεταφέρουμε στα παιδιά πληροφορίες και πράξεις. Εμείς είμαστε αυτοί που θα μεταφέρουμε την κουλτούρα που θέλουμε να υιοθετήσουν οι μελλοντικές κοινωνίες. Έτσι, τα παιδιά θα έχουν πρότυπα από το σπίτι, στην ίδια τους την καθημερινότητα πριν πάνε στο σχολείο. Άρα, η μετάδοση της ατομικής ευθύνης είναι το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε εμείς ως ενήλικες προς τα παιδιά.
Επιπροσθέτως, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία, φροντιστήρια ελληνικών αλλά και ξένων γλωσσών κ.λπ.) θα πρέπει να λάβουν τη σκυτάλη και να εκπαιδεύσουν σε βάθος τους μαθητές.
Η εκμάθηση της ανακύκλωσης, του σεβασμού και της αγάπης προς τη φύση αλλά και ο σεβασμός προς την κοινωνία, είναι κάποια από τα στοιχεία που δεν πρέπει να λείπουν από την ιδιοσυγκρασία των νέων. Κάποιοι μπορεί να απορείτε γιατί αναφέρω τον σεβασμό προς την κοινωνία, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική συνείδηση. Η απάντηση είναι ότι όλα συνδέονται.
Πώς θα μπορούσε ένας άνθρωπος να σεβαστεί τη φύση και το περιβάλλον, εάν δεν σέβεται τους συνανθρώπους; Η φύση δεν είναι κάτι ξεχωριστό από εμάς, αφού όλοι μας είμαστε μέρος της. Άρα, εάν δεν τη σέβεσαι, τότε δεν σέβεσαι την ίδια την ύπαρξή σου.
Συμπερασματικά, με βάση όλα τα παραπάνω δημιουργείται αυτομάτως η συνεργασία αρμόδιων φορέων και πολιτών, με κοινό στόχο τη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για το παρόν ,και φυσικά, ακόμα καλύτερων για το μέλλον των παιδιών μας. Άρα τελικά, ο συντονισμός όλων των ενδιαφερόμενων μερών για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον, δεν είναι τόσο περίπλοκος.