Ο Πολιτισμός στην Ψηφιακή Εποχή
Αναλογιζόμενος κανείς τι είναι το Διαδίκτυο (Internet) και πως έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, αντιλαμβάνεται άμεσα τον καταλυτικό ρόλο του νέου Ψηφιακού Πολιτισμού.
Η τεχνολογία και ο πολιτισμός ουσιαστικά έχουν μια αλληλένδετη και αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση. Τα τελευταία χρόνια ειδικότερα όμως, η σχέση αυτή πήγε ένα βήμα παραπέρα, καθώς η τεχνολογία δίνει βήμα και για την διάδοση του πολιτισμού. Με την επαυξημένη πραγματικότητα και ειδικότερα τα εικονικά μουσεία, δίνεται η δυνατότητα να ‘’μπουν’’ τα μουσεία στα σπίτια μας με το πάτημα ενός κουμπιού. Τη μια στιγμή είσαι στον καναπέ του σαλονιού σου και την επόμενη μεταφέρεσαι στην Ακρόπολη, στο μουσείο του Λούβρου ακόμα και σε μια θεατρική παράσταση που δεν ήταν εφικτό να παρακολουθήσεις από κοντά ή μια συναυλία. Είναι φανερό λοιπόν ότι η σχέση πολιτισμού και τεχνολογίας είναι ουσιαστική και διαρκής.
Οποιαδήποτε μορφή ανθρώπινης δημιουργίας, επιδεξιότητας, κοινωνικής εκδήλωσης, καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην οποία τα άτομα δίνουν μόνιμη αξία, θεωρείται μέρος του ψηφιακού μας πολιτισμού. Οτιδήποτε είναι σημαντικό για την καθημερινότητά μας και πρέπει και οι απόγονοί μας να το γνωρίσουν από χρηστική ή ιστορική πλευρά, αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, μιας κληρονομιάς που οφείλουμε να αναδείξουμε. Και ο τρόπος πλέον είναι η τεχνολογία.
Οι δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας στον τομέα του πολιτισμού μπορούν να προσφέρουν μια νέα προοπτική τόσο για τη δημιουργία και την προβολή όσο και για την διαχείριση του. Στόχος είναι να φέρει τον πολιτισμό στο επίκεντρο, να τον επανασυνδέσει με την κοινωνία και την οικονομία, μιας και η επισκεψιμότητα των χρηστών του διαδικτύου σε πολιτιστικά προϊόντα αυξάνεται.
Με την ψηφιοποίηση, ο πολιτισμός γίνεται ευκολότερα προσβάσιμος και διατηρείται για τις μελλοντικές γενιές, μιας και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα καθημερινό εργαλείο στα χέρια των νέων, που προτιμούν την ενημέρωση με στο πάτημα ενός κουμπιού. Η τεχνολογία επιδρά ολοένα και περισσότερο στον τρόπο που αντιλαμβάνονται, προσεγγίζουν και κατανοούν.
Ο πολιτισμός δεν σταματά. Συνεχίζει, προχωρά και κοιτά μπροστά. Επομένως έχουμε χρέος απέναντι του. Οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε, να τον στηρίξουμε και να τον αναδείξουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Και μιας και βρισκόμαστε πλέον στην ψηφιακή εποχή, η τεχνολογία είναι η μόνη επιλογή.