Οικοσυστήματα και κλιματική αλλαγή
Τα οικοσυστήματα προσφέρουν στους ανθρώπους υπηρεσίες με καθοριστική σημασία. Εκτός απο την τροφή, το νερό, τα καύσιμα, πόρους για βιοχημικά και φαρμακευτικά προϊόντα, αποτελούν και μέρος του φυσικού μας περιβάλλοντος. Επίσης, Ρυθμίζεται η ποιότητα του αέρα, το κλίμα, το νερό κοκ. Ουσιαστικά δημιουργούν τις συνθήκες για την ύπαρξη της ζωής στη γή.
Έτσι, με βάση τις προβλέψεις της Ε.Ε., οι περιοχές της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης, προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η μείωση των ροών των ποταμών (αύξηση του κινδύνου για σοβαρότερες ξηρασίες), θα έχουν ώς αποτέλεσμα μικρότερες σοδειές, απώλεια βιοποικιλότητας και δασικές πυρκαγιές. Η κλιματική αλλαγή οδηγεί επίσης σε σημαντικές αλλαγές στα θαλάσσια οικοσυστήματα, με αποτέλεσμα την οξίνιση των ωκεανών και την αύξηση της θερμοκρασίας.
Πολλά είδη ζώων και φυτών υφίστανται αλλαγές στην μέχρι τώρα ζωή τους και αναγκάζονται να μεταναστεύουν βορειότερα και σε υψηλότερα υψόμετρα.Ακόμα και πολλά θαλάσσια είδη, μεταναστεύουν επίσης βορειότερα. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν διάφορες υπηρεσίες των οικοσυστημάτων και οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία, η δασοπονία και η αλιεία
Όπως είναι κατανοητό, οι αλλαγές στα οικοσυστήματα θα επιφέρουν αλλαγές και στις τοπικές κοινωνίες, αφού με την αλλαγή της βιοιποικιλότητας, θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε και πολλές συνήθειες, όπως οι διατροφικές. Εκτός αυτού, όλο και περισσότερα είδη τίθονται προς εξαφάνιση, με βασικό αντίκτυπο την αλλαγή της τροφικής αλυσίδας και των ισορροπιών.
Τέλος, η ανάπτυξη πληθυσμών διαφόρων ειδών τσιμπουριών, του ασιατικού κουνουπιού-τίγρη και άλλων φορέων νόσων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Lyme, της επιδημικής εγκεφαλίτιδας, του πυρετού του Δυτικού Νείλου, του δάγκειου πυρετού και της λεϊσμανίασης. Έτσι, αυτά τα είδη θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν λόγων των κλιματικών συνθηκών και θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Αυτή η μικρή αναφορά στα οικοσυστήματα, τις ιδιότητές τους αλλά και την ανισσοροπία τους, μας κάνει ξεκάθαρο το γεγονός οτι είναι επιτακτική ανάγκη η διατήρησή τους και η προστασία τους. Σήμερα οι άνθρωποι δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους αλλαγές και τελικά η επιβίωση του ανθρώπου στη γή, αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα προς συζήτηση.