Πατάτες σουφλέ

Πατάτες σουφλέ

Το σουφλέ είναι ένας τρόπος μαγειρέματος φαγητού που προέρχεται από τη Γαλλία από τις αρχές του 18ου αιώνα. Σε συνδυασμό με διάφορα άλλα συστατικά, μπορεί να σερβιριστεί ως αλμυρό κύριο πιάτο ή ως γλυκό επιδόρπιο. Το σουφλέ συνήθως περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας απλής σφιχτής κρέμας που φτιάχνεται συχνά με μπεσαμέλ, στην οποία ανακατεύονται ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα. Η λέξη σουφλέ προέρχεται από το γαλλικό ρήμα souffler που σημαίνει «φυσητό» ή «να φουσκώσει».

Σήμερα θα φτιάξουμε πατάτες σουφλέ 

Θα χρειαστούμε 

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 φλ. Τσαγιού γάλα
  • 1 φλ. Τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 3 κουταλιές κοφτές βούτυρο
  • 4 αυγά (χωρισμένοι κρόκοι από ασπράδια)
  • Αλάτι και πιπέρι

Πλένουμε τις πατάτες να φύγουν τυχόν χώματα και τις βράζουμε με την φλούδα τους. 
Μόλις βράσουν τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε σε πουρέ ζεστές. 
Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει. 
Προσθέτουμε τον πουρέ, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γάλα χλιαρό. Κτυπάμε καλά τους κρόκους και τους ρίχνουμε στον πουρέ. 
Κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί. 
Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουμε σφικτή μαρέγκα και αφού μισοκρυώσει το μείγμα, τα προσθέτουμε. 
Ανακατεύουμε πολύ ελαφρά με ένα ξύλινο κουτάλι και αδειάζουμε το σουφλέ  σε βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψάκι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει. 
Σερβίρεται ζεστό – ζεστό, μόλις το βγάλουμε από το φούρνο !

Καλή σας όρεξη !!!!
Keep going and don’t shoot the Chef !!!