Φοκάτσια με ντοματίνια και μυρωδικά

Φοκάτσια με ντοματίνια και μυρωδικά

Η φοκάτσια είναι το αγαπημένο ψωμί της Ιταλίας. Και υπάρχει λόγος γι' αυτό! H φοκάτσια είναι μια νόστιμη λιχουδιά που μπορείτε να την φτιάξετε με ότι υλικό έχετε στο ψυγείο. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι το ελαιόλαδο που κάνει το ζυμάρι νόστιμο και τραγανό

Η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικη, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Είναι υγιεινή διατροφή παντός καιρού (χειμώνα, άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, περιόδους νηστείας και κυρίως χωρίς λακτόζη. Επίσης η φοκάτσια αποτελεί ιδανική επιλογή ως ψωμί για σάντουιτς.

Μπορείτε να αρτύσετε τη φοκάτσια με ό,τι υλικό μπορείτε να φανταστείτε: ελιές, ντομάτες, κρεμμύδι, ρίγανη, τυρί αλμυρό, μπλέ τυρί, φρούτα και η λίστα συνεχίζεται

Η σημερινή πρόταση είναι απλή. Μόνο ντοματίνια και μυρωδικά.

Θα χρειαστούμε

· 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

· 400 ml χλιαρό νεράκι του Θεούλη

· 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

· 2 κουταλάκια μέλι

· 50 ml λαδάκι του Θεούλη (5 κουταλιές της σούπας (θα χρειαστούμε και λίγο ακόμη για το ψήσιμο)

· 200-250 γραμμάρια ντοματίνια κομμένα στη μέση στο μάκρος

· Αλάτι

· Ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή τριμμένη αποξηραμένη

· Ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού ή τριμμένο αποξηραμένο

· Ψιλοκομμένα φύλλα δεντρολίβανου ή τριμμένο αποξηραμένο

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό και διαλύουμε μέσα το μέλι. Προσθέτουμε πασπαλιστά την μαγιά σιγά σιγά ανακατεύοντας με δάρτη. Μόλις διαλυθεί τελείως η μαγιά , αφήνουμε το μείγμα για 15 λεπτά να αφρίσει. Κατόπιν ρίχνουμε όλο το αλεύρι, προσθέτουμε 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ με γάντζο ή με μιξεράκι χειρός. Μόλις αναμειχθούν όλα τα υλικά, προσθέτουμε το λαδάκι του Θεούλη και ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική.

Παίρνουμε ένα μπολ και το λαδώνουμε και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.

Μόλις φουσκώσει , αναποδογυρίζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψάκι κατάλληλο για την ποσότητα (ταψί 30χ40 ή ταρτιέρα 35 εκατ. διάμετρο) την στρώνουμε με τις παλάμες μας να καλύψει όλη την επιφάνεια και την σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά. Ανάβουμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Και τώρα η «μαγκιά». Με τα δάκτυλά μας πιέζουμε σε διάφορα πολλά σημεία της πίτας κάνοντας μικρά βαθουλώματα. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα ντοματίνια, (μπορείτε να βάλετε και κομμένες ροδέλες από ελιές, τυρί κομμένo σε λεπτές φέτες κ.λπ.) σκορπίζουμε από πάνω τα μυρωδικά ,πασπαλίζουμε με αλάτι και ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές λαδάκι το Θεούλη . Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει για τα καλά.

Μπορεί να σερβιριστεί ταυτόχρονα και για ψωμί και για πίτα. Δύο σε ένα.

Καλή σας όρεξη!!!!

Keep going and don’t shoot the chef!