Πίττα του Βοσκού

Πίττα του Βοσκού

Ο βοσκός, επίσης ποιμένας ή τσοπάνης, είναι το άτομο που φροντίζει, μαζεύει για βοσκή, ταΐζει ή φυλάει κοπάδια προβάτων, κατσικιών, αρνιών, αγελάδων. Η βοσκή είναι ένα από τα παλαιότερα επαγγέλματα του κόσμου, υπάρχει σε όλα τα μέρη του πλανήτη και αποτελεί σημαντικό μέρος της κτηνοτροφίας.

Λόγω της πανταχού παρουσίας του επαγγέλματος, πολλές θρησκείες και πολιτισμοί έχουν συμβολικές ή μεταφορικές αναφορές στο επάγγελμα του βοσκού. Για παράδειγμα, ο Ιησούς Χριστός αποκαλούσε τον εαυτό του Καλό Ποιμένα και οι αρχαίες ελληνικές μυθολογίες τόνιζαν βοσκούς όπως ο Ενδυμίωνας και ο Δάφνις. Αυτός ο συμβολισμός και οι βοσκοί ως χαρακτήρες βρίσκονται στο επίκεντρο της ποιμαντικής λογοτεχνίας και τέχνης.

Ας μαγειρέψουμε μία δική του συνταγή …

Θα χρειαστούμε 

250 γραμ. βούτυρο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
300 γραμ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 μέτρια μελιτζάνα φλάσκα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
650 γραμ. κιμά
1 φλιτζανάκι άσπρο κρασί
1 φρέσκια τομάτα τριμμένη
Έτοιμο πουρέ (1 κουτί)
2 κουταλιές παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα
Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε την μισή ποσότητα από το βούτυρο τα λαχανικά, ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον κιμά, αλάτι και πιπέρι και τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε και ένα φλυτζάνι νερό περίπου και το αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά μέχρι να βράσει ο κιμάς. Προς το τέλος προσθέτουμε την τομάτα. 
Ετοιμάζουμε τον πουρέ σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει στο κουτί του, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μίγμα του κιμά σε ένα πυρέξ, απλώνουμε από πάνω τον πουρέ, πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.

Ο βοσκός την έτρωγε αμέσως την πίττα !!!! Οπότε τη σερβίρουμε ζεστή.

Καλή σας όρεξη !!!!

Keep cooking and don’t shoot the chef !!!