Σαγανάκι με κεφαλοτύρι
Το σαγανάκι είναι μεζές της ελληνικής κουζίνας. Ουσιαστικά πρόκειται για τηγανητό ή ψητό τυρί, συνηθέστερα γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, όμως γίνεται και με φορμαέλλα, φέτα, καθώς και με το κυπριακό χαλούμι.
Παραλλαγές του μπορούν να γίνουν με την προσθήκη επιπλέον υλικών, όπως γαρίδες, μύδια κ.α., ενώ μπορεί να γίνει και φλαμπέ. Μετά το τηγάνισμα ή το ψήσιμο, συνήθως προστίθεται λεμόνι. Ο μεζές συνοδεύει το ούζο και γενικά τα οινοπνευματώδη.
Το τηγάνι ‘’τέγανον’’ ή ‘’σάγανον’’ και για τους βυζαντινούς ‘’στέγανον’’, ήταν ένα σκεύος μεταλλικό ή πήλινο στο οποίο τηγάνιζαν και από το σκεύος αυτό πήρε το όνομα του το λιωμένο τυρί, το σαγανάκι.
Ας το φτιάξουμε με κεφαλοτύρι
- 350 γρ. κεφαλοτύρι σκληρό
- 1-2 αυγά
- Χυμό από 2 λεμόνια
- Λίγο αλεύρι
- ½ κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- Πιπέρι μαύρο και κόκκινο
- Νεράκι του θεούλη
Κόβουμε το τυρί σε κομμάτια πάχους 2 εκατ. , τα μουσκεύουμε για λίγο μέσα σε κρύο νερό, τα στραγγίζουμε και τα αλευρώνουμε.
Σε ένα μπολ σπάζουμε τα αυγά, ρίχνουμε μέσα τα πιπέρια, το μοσχοκάρυδο και ελάχιστο νερό και τα κτυπάμε όλα μαζί όπως κάνουμε για την ομελέτα.
Βάζουμε το τηγάνι με το λάδι στη φωτιά να κάψει, τινάζουμε τα αλευρωμένα κομμάτια του τυριού να φύγει το περιττό αλεύρι, τα βουτάμε στο χτυπημένο αυγό και τα βάζουμε στο τηγάνι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Τα σερβίρουμε ζεστά με λίγο λάδι από το τηγάνι και αφού τους ρίξουμε και το επιθυμητό χυμό λεμονιού.
Καλή σας όρεξη !!!
Keep going and don’t shoot the Chef !!!