Σαλάτα με παντζάρια και φέτα
Το παντζάρι τρώγεται τόσο ωμό, όσο και μαγειρεμένο, ολόκληρο. Η ρίζα του ωμή είναι σκληρή, ενώ μαγειρεμένη είναι πιο μαλακή. Χρησιμοποιείται στις σαλάτες. Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα, περίπου 16 έως 20%, χρησιμοποιείται ως πηγή σακχάρου στις περιοχές με εύκρατο κλίμα. Επίσης και τα φύλλα του είναι εδώδιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί του σπανακιού, όμως τα ωμά φύλλα μπορεί να αφήσουν πικρή γεύση στο στόμα.
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φολικό οξύ. Σε αντίθεση με τα φρούτα, η κύρια πηγή σακχάρων στο παντζάρι είναι η σουκρόζη. Το έντονο κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στην παρουσία βουλγαξανθίνης. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστήμιου του Έξετερ, τα παντζάρια βελτιώνουν την αντοχή κατά 16% και ο χυμός τους βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το μαγνήσιο που περιέχουν βοηθάει την απορρόφηση του ασβεστίου. Στην παραδοσιακή ιατρική, τα παντζάρια έχουν καθαρτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται επίσης για την αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας και άλλων αρθραλγιών και της πιτυρίδας.
Υλικά:
- 4-5 βρασμένα παντζάρια (καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες ή κύβους)
- 100 γρ. φέτα (σε κύβους ή θρυμματισμένη)
- 1 χούφτα καρύδια (καβουρδισμένα, χοντροκομμένα)
- 1 μικρό ματσάκι ρόκα (προαιρετικά)
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Σπόρους ροδιού (προαιρετικά, για έξτρα γεύση και χρώμα)
Εκτέλεση:
- Ετοιμάστε τα παντζάρια: Βράστε τα παντζάρια με τη φλούδα τους μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 40 λεπτά). Αφήστε τα να κρυώσουν, καθαρίστε τη φλούδα και κόψτε τα σε φέτες ή κύβους.
- Καβουρδίστε τα καρύδια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, καβουρδίστε τα καρύδια σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και να αναδείξουν το άρωμά τους. Αφήστε τα να κρυώσουν.
- Ετοιμάστε το ντρέσινγκ: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο ξύδι, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Στήστε τη σαλάτα: Σε μια σαλατιέρα ή πιάτο, τοποθετήστε τη ρόκα (αν χρησιμοποιείτε), τα κομμένα παντζάρια, τη φέτα, τα καρύδια και τους σπόρους ροδιού. Περιχύστε με το ντρέσινγκ.
- Σερβίρετε: Ανακατέψτε ελαφρώς και σερβίρετε αμέσως. Μπορείτε να συνοδεύσετε με ζεστό χωριάτικο ψωμί, κριθαροκούλουρα ή κριτσίνια ολικής άλεσης για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
Extra Tips:
- Ψήστε τα παντζάρια: Αντί να τα βράσετε, ψήστε τα σε αλουμινόχαρτο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Έτσι, θα κρατήσουν καλύτερα τη γλυκιά τους γεύση και θα είναι πιο ζουμερά.
- Πειραματιστείτε με τα καρύδια:
- Δοκιμάστε να τα καραμελώσετε! Ζεστάνετε 1 κουταλιά ζάχαρη σε τηγάνι και προσθέστε τα καρύδια. Ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν και αφήστε τα να κρυώσουν.
- Αντί για καρύδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φουντούκια, αμύγδαλα ή φυστίκια Αιγίνης.
- Εναλλακτική για τη φέτα:
- Αν θέλετε μια πιο ήπια γεύση, αντικαταστήστε τη φέτα με ανθότυρο ή κατσικίσιο τυρί.
- Για vegan εκδοχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτικό τυρί ή κομμάτια από αβοκάντο για κρεμώδη υφή.
- Δυναμώστε τη γεύση του ντρέσινγκ:
- Προσθέστε λίγο χυμό πορτοκαλιού για έξτρα γλυκόξινη νότα.
- Μια πρέζα μουστάρδα θα δώσει περισσότερη ένταση στο ντρέσινγκ.
- Προσθέστε φρεσκάδα:
- Λεπτοκομμένες φέτες μήλου ή αχλαδιού ταιριάζουν εξαιρετικά και προσφέρουν τραγανή υφή.
- Φρέσκα μυρωδικά όπως δυόσμος ή μαϊντανός θα δώσουν άρωμα και χρώμα.
- Αναβαθμίστε το πιάτο:
- Για πιο γκουρμέ αποτέλεσμα, προσθέστε λίγες σταγόνες από κρέμα βαλσάμικου με γεύση (π.χ. σύκο, ρόδι ή μέλι).
- Τρίψτε φρέσκο πιπέρι ή ρίξτε λίγους σπόρους τσία ή παπαρουνόσπορου από πάνω για ένα extra διακοσμητικό στοιχείο.
- Παρουσίαση:
- Σερβίρετε τη σαλάτα σε ένα φαρδύ, ρηχό πιάτο, ώστε να φαίνονται όλα τα υλικά. Μπορείτε να φτιάξετε "στρώσεις" για να φαίνεται πιο εντυπωσιακή.
Καλή Επιτυχία!!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef!!!