Σελινόριζα αλα πολίτα
Η σελινόριζα είναι ποικιλία σέλινου που καλλιεργείται για το βρώσιμο του στέλεχος, ή το υποκοτυλίδι, και τους βλαστούς. Η σελινόριζα και το σέλινο προέρχονται από τη λεκάνη της Μεσογείου.Αναφέρθηκε στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια ως σέλινον. Η σελινόριζα καλλιεργήθηκε ως φαρμακευτική καλλιέργεια σε ορισμένους πρώιμους πολιτισμούς. Το σέλινο περιέχει μια φυτική ένωση που ονομάζεται απιγενίνη, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας.
Είναι βρώσιμο ωμό ή μαγειρεμένο και έχει παρόμοια γεύση με τους μίσχους των φύλλων των κοινών ποικιλιών σέλινου. Η σελινόριζα μπορεί να είναι ψητή, βρασμένη ή ζεματισμένη και μπορεί να πολτοποιηθεί. Η σελινόριζα σε φέτες χρησιμοποιείται ως συστατικό σε σούπες, κασερόλε και άλλα αλμυρά πιάτα. Τα φύλλα (τόσο τα κοτσάνια όσο και οι λεπίδες) του λαχανικού είναι αρκετά γευστικά, αισθητικά ευαίσθητα και ζωηρά, γεγονός που έχει οδηγήσει στη χρήση τους ως γαρνιτούρα στη σύγχρονη εκλεκτή κουζίνα.
Πάμε να μαγειρέψουμε ….
Για 6 άτομα
1 κιλό σελινόριζες καλά καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
2 φλ. Τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 φλ. Τσαγιού ψιλοκομμένο άνηθο
Χυμό από 1 λεμόνι
1 φλ. Του καφέ λαδάκι του Θεούλη
Αλάτι και πιπέρι
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λαδάκι και αφού ζεσταθεί καλά ρίχνουμε μέσα τις σελινόριζες και τις σοτάρουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Προσθέτουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, ανακατεύουμε και μετά ρίχνουμε τις ροδέλες του καρότου.
Συμπληρώνουμε με 1 μεγάλο ποτήρι νερό (κατά προτίμηση να είναι καφτό για να μην «τρομάξει» το φαγητό , ρίχνουμε αλατάκι και πιπεράκι και αφήνουμε να βράσει για μισή ωρίτσα.
Λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και το ψιλοκομμένο άνηθο, αφήνουμε για 5 λεπτά και αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Να ξέρετε ότι κρύο είναι καλύτερο (τουλάχιστον για μένα) και αν είναι την επόμενη μέρα, ακόμη καλύτερο. Και αν το συνοδέψουμε και με φετούλα …. ε, τότε δεν πιάνεται ….
Καλή σας όρεξη,
Keep going and don’t shoot the Chef !!!!