Σημεία παρέμβασης Παύλου Χρηστίδη βουλευτή ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Σημεία παρέμβασης Παύλου Χρηστίδη βουλευτή ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Σας παραθέτουμε τα σημεία παρέμβασης του βουλευτή ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Παύλου Χρηστίδη, στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας:

1. Η συζήτηση πρέπει να είναι ειλικρινής, ανοιχτή, με όρους καθαρούς. Γενναία αποτίμηση, σοβαρή αυτοκριτική, καθαρές λύσεις στον σχεδιασμό από εδώ και πέρα. 

Να μην την κάνουμε με όρους τηλεοπτικού reality και να αντιληφθούμε ότι η δύναμή μας είναι η ενότητα και η προσδοκία. Η ενότητα, η υπευθυνότητα, η προσδοκία και η σοβαρότητα είναι αυτά που θα μας κάνουν αντάξιους της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. 

2. Προσωπικά νιώθω την αγωνία για το μέλλον, τη θέση των συντρόφων και των στελεχών που όλο αυτό το διάστημα ζητούν αλλαγές. Παρ’ όλα αυτά δημιουργείται μια δίνη, η οποία - αν δεν είμαστε προσεκτικοί - θα μας βυθίσει. Και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης θέλει καθαρές λύσεις. 

Και πρέπει να δούμε όσα κάναμε λάθος εδώ και έναν χρόνο από τις προηγούμενες εκλογές. Δεν ήμασταν πάντα τρίτοι στις δημοσκοπήσεις. Υπήρξαμε και δεύτεροι και πρέπει να δούμε τι έφταιξε για να πάμε στην τρίτη θέση. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ανασυγκρότηση της παράταξης. 

3. Υπάρχουν άνθρωποι και συμφέροντα εκτός ΠΑΣΟΚ που θέλουν να μας παρασύρουν σε έναν κύκλο εσωστρέφειας, να αναβαπτιστούν οι ίδιοι πολιτικά και να προωθήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα.  Θυμίζω, για παράδειγμα, ότι ο κ. Παππάς που τις προηγούμενες ημέρες έθεσε όρους συμπόρευσης μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ. Ήταν αυτός που προσπάθησε να μειώσει τον αντίκτυπο της πρότασης μομφής που έκανε το ΠΑΣΟΚ ενάντια στην κυβέρνηση, παρασύροντας τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

4. Οι πολιτικές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, η κατεύθυνση που διεκδικούμε για τη χώρα δεν είναι αντικείμενο παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης και συμφωνιών επιτροπών. Είναι αντικείμενο συλλογικής κομματικής διεργασίας, είναι αποτέλεσμα ιδεών και αρχών άσκησης πολιτικής υπέρ του λαού και της χώρας. Πολιτικός φορέας να τις προωθήσει υπάρχει και είναι το ΠΑΣΟΚ. Όποιος θέλει συντάσσεται και αγωνίζεται μαζί μας και όποιος διαφωνεί διεκδικεί ότι θέλει. Εμείς θα γίνουμε κυβέρνηση εφόσον κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και όχι μέσα από παρασκηνιακές συμφωνίες και διαπραγματεύσεις επί των πολιτικών μας θέσεων και κυρίως επί αρχών και αξιών που μας καθιστούν συντρόφους. Δεν αναζητούμε συμμάχους σε άλλα κόμματα, αναζητούμε συντρόφους στον ελληνικό λαό.

5. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν κατώτερο των προσδοκιών, των στόχων και των επιθυμιών μας. Ευθύνες και λάθη υπάρχουν, δυσλειτουργικό κόμμα, αναβολές, καθυστερήσεις. Η λειτουργία του κόμματος στο κόμμα και στην Βουλή θέλει αλλαγές, θεσμικότητα, κανόνες και σεβασμό σε ένα Κίνημα που υπήρχε πριν από εμάς και πρέπει να υπάρχει και μετά από εμάς. Θα γιορτάσουμε τα 50 χρόνια δυνατοί και με προοπτική ή διαιρεμένοι, σε αδιέξοδο, στη μεγαλύτερη δίνη που έχει ζήσει η παράταξη;

6. Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι κατά τη γνώμη μου και οργανωτικές αλλά κυρίως πολιτικές. Και αυτό πια μπορούν να αντιληφθούν όλοι. Ακόμα και όσοι στο παρελθόν έλεγαν ότι για όλα φταίει η Φώφη Γεννηματά. 
Χρειάζεται να αποκτήσουμε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, όχι μόνο για να επικρατήσουμε στις εκλογές αλλά κυρίως για να φτιάξουμε το κράτος, την κοινωνία, την οικονομία, τη χώρα καλύτερα. 

Οφείλουμε να αξιολογήσουμε σωστά προτερήματα και μειονεκτήματα, οφείλουμε πρώτα και κύρια όμως να αντιληφθούμε ότι ή θα προχωρήσουμε ενωμένοι ή θα επιτρέψουμε σε αυτούς που επιβουλεύονται τον χώρο να μας διαλύσουν οριστικά.

7. Σε οργανωτικό επίπεδο πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανοίξει και να δώσει μεγαλύτερο ρόλο σε στελέχη που είναι παραγκωνισμένα ή για οποιοδήποτε λόγο, αυτή τη στιγμή, δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες. Στα ψηφοδέλτια μας των εθνικών εκλογών, στο ευρωψηφοδέλτιο, στους τομείς, τις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις. Να τους ακούσουμε και να τους αξιοποιήσουμε. 

Οφείλουμε επίσης να δώσουμε μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων στις τοπικές, αυτοδιοικητικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις με στόχο να μεγαλώσουν, να αποκτήσουν περισσότερα μέλη, να αποκτήσουν περισσότερα στελέχη που θα θέλουν να βοηθήσουν και οργανωτικά και πολιτικά. Να αποκτήσει ουσία και έργο η κάθε νομαρχιακή και τοπική οργάνωση. Να ψάξουμε να βρούμε αυτούς που ήταν μέλη και κρατούν αποστάσεις, τους δυσαρεστημένους, όσους επέλεξαν διαφορετικά τα προηγούμενα χρόνια και να τους ενεργοποιήσουμε και πάλι όχι για το ΠΑΣΟΚ αλλά για την κοινωνία και τη χώρα. 

8. Σε πολιτικό επίπεδο εκτιμώ ότι πρέπει να κινηθούμε κάπως διαφορετικά, διαμορφώνοντας μια πολιτική πρόταση που θα γεννά ελπίδα και προοπτική για όλους. Θα νικάει τον κυρίαρχο σήμερα φόβο, θα νοηματοδοτεί την πολιτική συμμετοχή και θα οδηγεί σε μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας. Το μοντέλο της ανάπτυξης με θεματικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς (τουρισμός, Αττική κλπ) έχει αποτύχει. Χρειάζεται άμεσα η αποκέντρωση οικονομικών δραστηριοτήτων, η επανακατοίκηση της περιφέρειας ξεκινώντας από τα χωριά, η επένδυση σε ένα κράτος ασφάλειας πολλών επιπέδων, δηλαδή σε ένα κοινωνικό κράτος, η μείωση του κόστους ζωής – επιχειρηματικότητας με ειδικά κίνητρα για την επαρχία και κυρίως για τις φτωχότερες περιφέρειες. Χρειαζόμαστε ένα εθνικό πρόγραμμα περιφερειακής σύγκλισης, που διαπερνά οριζόντια όλη την κοινωνία και όλο το κράτος.  Χρειαζόμαστε να ομορφύνουμε τη χώρα, να αξιοποιήσουμε κάθε γωνιά της υπέρ του λαού και όχι υπέρ των διεθνών καιροσκόπων που βρήκαν περιουσία σε τιμή ευκαιρίας. Χρειαζόμαστε μάχη ενάντια στα καρτέλ που έχουν στηθεί από τη δεξιά την ελληνική και την ευρωπαϊκή, χρειαζόμαστε αυτάρκεια και ανάπτυξη των δικών μας δυνάμεων και των δικών μας πλεονεκτημάτων. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να αποκτήσουμε και πάλι εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, ως λαός και ως ΠΑΣΟΚ. Να ανακτήσουμε την πατριωτική μας αυτοπεποίθηση και να κατανοήσουμε πρώτα εμείς ότι αποτελούμε την λύση και όχι το πρόβλημα.