Σούπα με κουνουπίδι και γραβιέρα
Υλικά:
1 κουνουπίδι καθαρισμένο, κομμένο σε μέτρια μπουκετάκια
ελαιόλαδο
50 γρ βούτυρο αγελάδος ανάλατο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
140 γρ σελινόριζα καθαρισμένη, κομμένη σε κυβάκια
170 γρ ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
1 δαφνόφυλλο,αλάτι, πιπέρι
50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 ml γάλα πλήρες
200 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
100 γρ γραβιέρα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C στον αέρα.
Απλώνουμε το κουνουπίδι σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια. Αν θέλουμε μπορούμε να το αλατίσουμε λίγο. Ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρώμα.
Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα 10 γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο και μόλις λιώσει, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τη σελινόριζα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαλακώσουν για περίπου 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ψητό κουνουπίδι και ανακατεύουμε.
Δυναμώνουμε τη φωτιά λίγο και προσθέτουμε τον ζωμό.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε πάλι τη φωτιά και ρίχνουμε το δαφνόφυλλο και το πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσει.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο αγελάδος και όταν λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε για δυο λεπτά και προσθέτουμε το μισό γάλα χτυπώντας συνεχώς να μη σβολιάσει.
Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα χτυπώντας συνεχώς. Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να πήζει την αποσύρουμε από τη φωτιά (μετά από 5 περίπου λεπτά) και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το πιπέρι και την τριμμένη γραβιέρα. Ανακατεύουμε καλά.
Όταν έχει βράσει η σούπα για 15 λεπτά και έχει μαλακώσει η σελινόριζα, την αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και την χτυπάμε με ραβδομπλέντερ να γίνει βελουτέ.
Προσθέτουμε στη σούπα την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.
***Η σούπα αυτή είναι αρκετά πηχτή. Αν τη θέλουμε πιο υδαρή μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα ζεστό ζωμό ή λίγο γάλα.
Σερβίρουμε τη σούπα με έξτρα τριμμένη γραβιέρα, πιπέρι και αν θέλουμε, κρέμα γάλακτος.
Καλή επιτυχία!!!