Σουφλέ λαχανικών
Το σουφλέ (γαλλικά: soufflé) είναι ένας τρόπος μαγειρέματος φαγητού που προέρχεται από τη Γαλλία από τις αρχές του 18ου αιώνα. Σε συνδυασμό με διάφορα άλλα συστατικά, μπορεί να σερβιριστεί ως ένα αλμυρό κύριο πιάτο ή ως ένα γλυκό επιδόρπιο. Το σουφλέ συνήθως περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας απλής σφιχτής κρέμας που φτιάχνεται συχνά με μπεσαμέλ στην οποία ανακατεύονται ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα. Η λέξη σουφλέ προέρχεται από το γαλλικό ρήμα souffler που σημαίνει «φυσητό» ή «να φουσκώσει».
Η πρώτη αναφορά του σουφλέ αποδίδεται στον Γάλλο μάγειρα Βινσέντ Λα Σαπέλ, στις αρχές του 18ου αιώνα. Η ανάπτυξη και η διάδοση του σουφλέ συνήθως εντοπίζεται στον Γάλλο σεφ Μαρί-Αντουάν Καρεμί στις αρχές του 19ου αιώνα.
Σήμερα θα κάνουμε σουφλέ με λαχανικά.
Θα χρειαστούμε:
- 500 γρ. σπανάκι
- 1 ματσάκι ρόκα
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλικομμένο
- 2 ½ - 3 φλ. Τσαγιού μπεσαμέλ
- 5 κρόκοι αυγού
- 5 ασπράδια
- 300 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- Αλάτι, πιπέρι , βούτυρο και αλεύρι για την φόρμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα φύλλα του. Το βράζουμε για λίγο σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα με ένα σουρωτήρι για να στραγγίσει.
Καθαρίζουμε τη ρόκα και τα κρεμμυδάκια, τα κόβουμε και τα ζεματάμε για λίγο σε βραστό νερό. Σουρώνουμε και τα προσθέτουμε στο σπανάκι.
Προσθέτουμε τον άνηθο, το μαϊντανό, το κεφαλοτύρι, του κρόκους ελαφρά κτυπημένους και την μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε το μείγμα και αλατοπιπερώνουμε.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε λίγη λίγη στο μείγμα των λαχανικών ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για σουφλέ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45 λεπτά περίπου.
Σερβίρετε αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο.
Keep cooking and don’t blame the Chef !!!!