Στρούντελ με μήλα
Το στρούντελ είναι ένα γλυκό αρτοσκεύασμα με γεμιστή ζύμη. Η πιο γνωστή εκδοχή του γλυκού έχει ως βάση τα μήλα, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και την κανέλα. Συνήθως παρασκευάζεται με ζύμη σφολιάτας ή με ζύμη για στρούντελ. Το στρούντελ συνδέεται περισσότερο με την αυστριακή κουζίνα, αλλά σήμερα αποτελεί ένα παραδοσιακό γλυκό και σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και το Νότιο Τιρόλο της Ιταλίας. Οι πιο γνωστές παραλλαγές του στρούντελ, περιλαμβάνουν το Apfelstrudel (με μήλα), το Topfenstrudel (με γλυκό μαλακό τυρί) και το Millirahmstrudel (με κρέμα γάλακτος)
Εμείς θα κάνουμε το Apfelstrudel -δηλαδή με μήλα ….
Για 8 άτομα. Θα χρειαστούμε
- 100 γρ. ψωμί ψύχα κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1 ½ φλυτζάνι βούτυρο
- 1 κιλό μήλα Γκόλντεν σε λεπτές φέτες
- 8 φύλλα μπακλαβά
- 100 γραμ, ζάχαρη
- 50 γραμ. σταφίδες
- 50 γραμ. καρυδόψυχα κοπανισμένη σε χοντρά κομμάτια
- 1 κουταλάκι κανέλα
- Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Τηγανίζουμε του κύβους του ψωμιού με το μισό φλυτζάνι βούτυρο ώσπου να πάρουν χρυσόξανθο χρώμα.
Τοποθετούμε διαφανή μεμβράνη στο μέγεθος που έχουν τα φύλλα του μπακλαβά. Λιώνουμε μισό φλυτζάνι βούτυρο και αλείφουμε κάθε φύλλο μπακλαβά. Τοποθετούμε τα φύλλα πάνω στη διαφανή μεμβράνη το ένα πάνω στο άλλο. Ανακατεύουμε τους κύβους του ψωμιού, τα μήλα, την ζάχαρη, την κανέλα, τις σταφίδες , την καρυδόψυχα και το μείγμα αυτό το απλώνουμε πάνω στα φύλλα. Διπλώνουμε τα στρούντελ σε ρολό. Αφαιρούμε την διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα με το τελείωμα των φύλλων από κάτω και το ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 220 βαθμούς για μισή ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Το κόβουμε όσο είναι ακόμη ζεστό και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Μπορεί να είναι χειμωνιάτικο γλυκό αλλά πάει τρελά με παγωτό !!!!
Καλή σας απόλαυση !!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!