Συνέντευξη με τους υποψήφιους Δημάρχους Μοσχάτου-Ταύρου (Μέρος 1ο)
Η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται για άλλη μια φορά στο χορό των εκλογών.
Η πίστη ότι μπορεί κάποιος να γίνει δήμαρχος και να αλλάξει τα πράγματα, ως κίνητρο μπορεί να διαφοροποιείται σημαντικά από υποψήφιο σε υποψήφιο. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να στηρίζεται σε πραγματικά και ρεαλιστικά δεδομένα και όχι σε αοριστολογίες που συχνά κρύβουν έντεχνα τις προσωπικές φιλοδοξίες τους.
Ως επακόλουθο ο πολιτικός διάλογος πρέπει να έχει επίκεντρο τα πολύ συγκεκριμένα πράγματα που απασχολούν τον δημότη. Από τη λάμπα της γειτονιάς που χάλασε, την καθαριότητα και το πεζοδρόμιο που δεν υπάρχει, μέχρι τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό πολιτικών που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου χωρίς βέβαια να αγνοείται η βασική παράμετρος του χαρακτήρα του προσώπου που φιλοδοξεί να διοικήσει τον δήμο Μοσχάτου-Ταύρου.
Ο υποψήφιος δήμαρχος αν δεν έχει απαντήσεις στα καίρια θέματα που απασχολούν τον δήμο, αν δεν έχει τις αρετές που αρμόζουν σε δημόσια πρόσωπα, τότε δεν θα έχει την ικανότητα να διοικήσει τον δήμο.
Πρόθεσή μας είναι να ανοίξουμε έναν χρήσιμο πολιτικό διάλογο ο οποίος θα απαντάει στα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες του δήμου μας, έτσι ώστε οι υποψήφιοι δήμαρχοι να εκλεγούν με βάση συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή πεπραγμένα και όχι επειδή ο γείτονας ή ο ξάδελφος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.
Όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι κλήθηκαν να απαντήσουν στις ίδιες ερωτήσεις
1.To εγχείρημα του Καλλικράτη, μετά από 13 χρόνια λειτουργίας των Καλλικρατικών Δήμων, πιστεύετε πως πέτυχε ή απέτυχε στην πράξη;
Ανδρέας Ευθυμίου
Όταν έγινε ο Καλλικράτης προβλεπότανε η γενναία χρηματοδότηση των Δήμων και η στελέχωσή τους με προσωπικό και ειδικά με εξειδικευμένο προσωπικό. Η εφαρμογή, όμως του Καλλικράτη συνέπεσε με τα μνημόνια και την οικονομική κρίση, οπότε το εγχείρημα από τη γένεσή του είχε σημαντικότατες αδυναμίες, αφού έγινε περικοπή των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 60%, απολύσεις προσωπικού, απαγόρευση προσλήψεων.
Ειδικά σε επαρχιακούς Δήμους το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού η βασική αρχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η εγγύτητα προς τον πολίτη. Αυτό φάνηκε στους μεγάλους νησιωτικούς Δήμους, αφού η Πολιτεία αναγκάστηκε να προβεί στη δημιουργία νέων χωριστών Δήμων (πχ. Κέρκυρα-Μυτιλήνη). Υπήρχαν και περιπτώσεις όπου συνενώθηκαν Δήμοι με διαφορετικά πολεοδομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές υποχρεώσεις, οπότε θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος ώστε σε ένα Δήμο να απολαμβάνουν όλοι τις ίδιες υπηρεσίες.
Ο Καλλικράτης, εντέλει, ένα φιλόδοξο σχέδιο, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα γιατί δεν υπήρξαν ποτέ οι προϋποθέσεις που έθετε ο ίδιος ο σχεδιασμός του, προκειμένου να πετύχει.
Στέλλα Βαλαβάνη
Η προώθηση των αντιλαϊκών αλλαγών όλα τα προηγούμενα χρόνια: Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης, ο νόμος περί κυβερνησιμότητας των δήμων αλλά και συνολικά όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που αφορούν την Τοπική Διοίκηση, οδήγησαν σε σημαντικά προβλήματα τους δήμους, ενισχύοντας τον εχθρικό τους ρόλο απέναντι στους εργαζόμενους και τον λαό, στα πλαίσια της προώθησης της πολιτικής της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων. Με αυτό το δεδομένο στον Δήμο μας ήμασταν οι μόνοι που τα καταψηφίσαμε και η στάση μας αυτή επιβεβαιώνεται βέβαια και σήμερα.
Από το 1997 προειδοποιούσαμε γι’ αυτό που έγινε πράξη, ότι με τις αναδιαρθρώσεις αυτές, θα περάσουν κρατικές αρμοδιότητες στην ευθύνη της τοπικής διοίκησης χωρίς την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και στο Δήμο μας: με την υποχρηματοδότηση, με τον καταιγισμό φόρων στους δημότες, , την υποστελέχωση σε προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων.
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι παιδικοί σταθμοί, και τα σχολικά κτήρια που «πέρασαν» στην ευθύνη των δήμων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, με τις γνωστές συνέπειες (τροφεία, κακοσυντήρηση, ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό κ.α.) για όλους εμάς τους γονείς και τα παιδιά μας.
Ταυτόχρονα, οι Δήμοι μετατράπηκαν σε μηχανισμούς προσέλκυσης κονδυλίων της ΕΕ από τα οποία η μερίδα του λέοντος κατευθύνεται σε επιχειρηματικούς ομίλους, μεγάλες εταιρείες και μεγαλοεργολάβους διαφόρων έργων, με κριτήριο ασφαλώς την κερδοφορία των επενδύσεων τους και όχι την κάλυψη των αναγκών των δημοτών.
Νίκος Βιδάλης
Ως ανεξάρτητη κίνηση έχουμε εδραιωμένη την πεποίθηση, οι Δήμοι ειδικά στο λεκανοπέδιο Αττικής, πρέπει να λειτουργούν ως μονάδες για λόγους ιστορικούς και λειτουργικούς. Στην επαρχία τα δεδομένα είναι διαφορετικά και χρειάζονται ενίσχυση.
Θεωρούμε ως Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση, το εγχείρημα στην περίπτωση του Δήμου μας, και με απόλυτη ευθύνη της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, έχει αποτύχει.
Δεν κατάφερε να κάνει πράξη την συνένωση, αρκέστηκε σε χαμηλού επιπέδου μικροκομματικές μεθοδεύσεις, χωρίς να καταφέρει την προσέγγιση των δυο ιστορικών Πόλεων.
Ως Δημοτική Κίνηση πιστεύουμε σε ισχυρούς οικονομικά Δήμους που οραματίζονται, διεκδικούν και εφαρμόζουν πολιτικές, στις οποίες δεσπόζουσα θέση έχει ο κάτοικος.
2.Τι θα αλλάζατε από τις υφιστάμενες λειτουργίες του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου;
Ανδρέας Ευθυμίου
Η λειτουργία ενός Οργανισμού είναι μία δυναμική λειτουργία και εξαρτάται από τις ανάγκες που υπηρετεί και τα μέσα που διαθέτει.
Σίγουρα υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτίωση και υλοποίηση των σχεδιασμών μας που έχουμε θέσει για το μέλλον. Θα πρέπει να υλοποιηθεί μεγαλύτερη ψηφιοποίηση του Δήμου και να εισαχθούν οι νέες τεχνολογίες στη λειτουργία του, όπως και να υπάρξει συνεργασία με εξωτερικούς φορείς που έχουν τεχνογνωσία και είναι πιο ευέλικτοι. Στη σημερινή συγκυρία, η οποία και θα έχει διάρκεια, μέγιστη προτεραιότητα θα πρέπει να υπάρξει στη λειτουργία των Κοινωνικών Υπηρεσιών και στην Πολιτική Προστασία.
Επίσης, είναι απαραίτητη η συνεχής εκπαίδευση των υπαλλήλων, αλλά και προσλήψεις προσωπικού, ειδικά εξειδικευμένου προσωπικού, αφού καμία λειτουργία δεν μπορεί να γίνει χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό. Δίνοντάς σας ένα παράδειγμα από τον Δήμο μας, αναφέρω το γεγονός ότι με αυθαίρετο τρόπο μετατάχθηκε ο μοναδικός υπάλληλος πληροφορικής που υπήρχε, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου.
Σε γενικές γραμμές, όμως, παρά τα πολλά προβλήματα, καίρια σε προσωπικό, ο Δήμος μας έχει μία καλή λειτουργία, με προτεραιότητα την Κοινωνική του Πολιτική!
Στέλλα Βαλαβάνη
Το καθοριστικό που θα αλλάξουμε είναι ότι δεν θα ασκήσουμε διοίκηση στηρίζοντας και υλοποιώντας το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων αλλά οργανώνοντας την διεκδίκηση για τους δημότες, κόντρα σε αυτό.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι η σημερινή δημοτική αρχή έκανε κάποια «λάθη» ή είχε «παραλείψεις». Αυτό που μπορεί να φαίνεται συχνά ως «λάθος» ή «παράλειψη» είναι πολιτική επιλογή, που εκφράζεται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των κατοίκων στην περιοχή μας. Δηλαδή ότι υλοποιεί τις αντιδραστικές κατευθύνσειςτης Ε.Ε., της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, που δεν έχουν στο επίκεντρο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας και του λαού του Μοσχάτου και του Ταύρου.
Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν με ανταποδοτικότητα και ο γονιός, ένας νέος πρέπει να ξαναπληρώσει για να έχει πρόσβαση σε προγράμματα αθλητισμού, πολιτισμού κλπ. Είναι επίσης αποκαλυπτική η κατάσταση των ελεύθερων χώρων που είτε είναι παραμελημένοι είτε είναι χρόνια υπό κατασκευή, ενώ ειδικά σε συνθήκες ακρίβειας, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχουν χώροι αναψυχής με ελεύθερη πρόσβαση που να δίνουν «ανάσα» και διέξοδο. Ή ακόμη και μια σειρά έργα που αφορούν την ασφάλεια στην πόλη μας, τις αφύλακτες διαβάσεις, τα αντιπλημμυρικά έργα όπου διαρκώς διεξάγεται ένα πινγκ πονγκ ευθυνών ανάμεσα στον Δήμο, της Περιφέρεια και το αρμόδιο υπουργείο.
Νίκος Βιδάλης
Καλώς ή κακώς το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο κινείται και λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση, καθορίζεται από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές.
Εξαιτίας αυτού το γεγονότος οι Δήμοι ασφυκτιούν υπό τον εναγκαλισμό ενός κεντρικού γραφειοκρατικού κράτους που σκοπό έχει την ποδηγέτηση τους.
Δέσμευσή μας είναι να προωθήσουμε ένα μοντέλο διοίκησης αξιοκρατικό, με σεβασμό στα κεκτημένα των εργαζόμενων και προσανατολισμένο στην υπηρεσία των Πολιτών.
3.Είναι η πόλη μας προσβάσιμη και συμπεριληπτική για άτομα με αναπηρίες; Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την προσβασιμότητα και την συμπερίληψή τους;
Ανδρέας Ευθυμίου
Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας για την πόλη μας, οι προτάσεις του οποίου θα πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να έχουμε μία προσβάσιμη σε όλους πόλη.
Βέβαια, έχουν γίνει παρεμβάσεις όπως η υλοποίηση προσβασιμότητας σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας και σε σημεία του Δήμου σε αρκετούς δρόμους και δημοτικά κτίρια. Η εφαρμογή, όμως, της τήρησης των λειτουργιών προσβασιμότητας απαιτεί τη συνεργασία και τη συνείδηση των πολιτών και την εφαρμογή μηχανισμού παρακολούθησης.
Με την επικείμενη πρόσληψη έξι δημοτικών αστυνομικών, πιστεύω ότι μαζί με τις τεχνικές παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν, θα υπάρξει αυστηρή τήρηση των κανόνων για την προσβασιμότητα, που θεωρώ ότι είναι δείγμα, όχι πολιτισμού, αλλά στοιχειώδους σεβασμού προς τους συμπολίτες μας. Είναι πρωταρχικό μέλημα στην πολιτική μας η υλοποίηση των συμπερασμάτων και προτάσεων του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας που θα παραδοθεί. Μέχρι τότε, όμως, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην εμποδίζεται η προσβασιμότητα των συμπολιτών μας. Γι' αυτό και κάνω έκκληση τόσο στους οδηγούς όσο και στους καταστηματάρχες, να σέβονται τους συμπολίτες μας.
Στέλλα Βαλαβάνη
Το μεγάλο αυτό ζήτημα για τα άτομα με αναπηρία, την εξασφάλιση της πρόσβασής τους «ίσοις όροις» στην εκπαίδευση, την άθληση, τον πολιτισμό, την εργασία κλπ αφορά την πολιτεία, το κράτος και δε μπορεί να «λυθεί» στα πλαίσια ενός Δήμου.
Είναι εξόχως σοβαρό θέμα και για να μη γελιόμαστε στα πλαίσια μιας πολιτικής που λογίζει την υγεία και πόσο μάλλον την αναπηρία και τα μέτρα στήριξης των ΑμεΑ ως κόστος δεν μπορεί να υπάρχουν αυταπάτες για λύσεις και ίσες ευκαιρίες χωρίς σύγκρουση, αγώνα και διεκδίκηση.
Είναι χιλιάδες οι οικογένειες ΑμεΑ- αρκετές και στην πόλη μας- που στενάζουν κυριολεκτικά από το δυσβάσταχτο κόστος που επωμίζονται για την Υγεία, την περίθαλψη και την αποκατάσταση των μελών τους με αναπηρία, ακριβώς εξαιτίας της εγκληματικής απουσίας αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν δομών και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας, περίθαλψης και αποκατάστασης. Γνωρίζουμε όλοι τί ταλαιπωρία και κυρίως πόσα έξοδα απαιτούνται για την κάλυψη όλων των υπολοίπων αναγκών: για την εκπαίδευση, τη μετακίνηση, την πρόσβαση ενός ΑμεΑ στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία κλπ.
Στο επίπεδο του Δήμου μας και συνολικά, σίγουρα απέχουμε ακόμη από την υιοθέτηση ουσιαστικών μέτρων για την στήριξη των πολιτών και των παιδιών με αναπηρία και των οικογενειών τους. Που εντοπίζεται αυτό πιο συγκεκριμένα:
- στις ανύπαρκτες σχεδόν υποδομές για ΑμεΑ, για παράδειγμα στα σχολικά κτήρια του δήμου (τουαλέτες, ανελκυστήρες κλπ) αλλά και στα δημόσια κτήρια, στους αθλητικούς χώρους, στις συγκοινωνίες, στους δρόμους.
- Στην υποστελέχωση των όποιων υπηρεσιών του Δήμου θα μπορούσαν να καλύψουν ανάγκες των ΑμεΑ και των οικογενειών: κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ενηλίκων, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και δράσεις, υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης των ΑμεΑ πολλά ακόμη.
Οι κοινωνικές ευαισθησίες μίας δημοτικής αρχής δε μπορούν να εξαντλούνται σε δηλώσεις συμπαράστασης και επιφανειακά μέτρα για τις ανάγκες των ΑμεΑ. Δεν είναι πεδίο για να «χτίζει» ένας δήμος το – δήθεν- κοινωνικό του προφίλ.
Βέβαια από την άλλη υπάρχει το ελπιδοφόρο παράδειγμα- πραγματικά προς μίμηση- του Δήμου Πάτρας Εκεί ο αγωνιστής Δήμαρχος κατασκευάζει κτίριο, που περιλαμβάνει Κέντρο Ημέρας και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα άτομα με Αυτισμό. Η δομή, θα είναι διώροφη, με τμήμα υπογείου και κολυμβητική δεξαμενή, με χρήση κέντρου διημέρευσης, ημερήσιας φροντίδας και υποστηριζόμενης διαβίωσης. Το έργο διεκδικήθηκε από κοινού με την Δημοτική Αρχή μπροστά αλλά και με το Σωματείο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό «ΜΙΤΟΣ» και αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα που όταν ο Δήμος μπαίνει μπροστά και κινητοποιείται με το λαό τότε κερδίζουμε.
Νίκος Βιδάλης
Δυστυχώς, ως κοινωνία δεν έχουμε αποκτήσει ακόμα συνείδηση και σεβασμό στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες.
Γίνονται έργα στους Δήμους, σαφέστατα όμως, πολλές φόρες δεν εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρίες. Έχουμε δει πολλά παραδείγματα έργων ανά την επικράτεια τα οποία προκαλούν θλίψη και γέλια για τον τρόπο που έχουν υλοποιηθεί.
Δέσμευση μας είναι, τα έργα που θα υλοποιούνται δεν θα είναι κατ’ επίφαση προσβάσιμα από άτομα με αναπηρίες απλά και μόνο επειδή ο νόμος το επιτάσσει.
Δεσμευόμαστε να έχουμε, πριν από κάθε έργο συναντήσεις με συλλόγους ατόμων με αναπηρία, έτσι ώστε εκείνοι να μας καταθέτουν προτάσεις και να κατευθύνουν την υλοποίηση των έργων στο κομμάτι προσβασιμότητας και συμπερίληψης.
4.Η νεολαία της πόλης μας αναγκάζεται να πάει σε άλλες περιοχές για να διασκεδάσει. Πώς το σχολιάζετε αυτό και τι θα κάνετε για να το αλλάξετε;
Ανδρέας Ευθυμίου
Η διασκέδαση ενός ατόμου από την φύση της, για πολλούς λόγους, δεν μπορεί να περιορίζεται σε ένα Δήμο. Ειδικά σ΄ ένα Δήμο του συγκροτήματος της πρωτεύουσας, όπως καταλαβαίνετε, είναι πολλά τα είδη της διασκέδασης που αναζητεί ένας νέος.
Δε θέλουμε μία πόλη με άναρχη διασκέδαση που θα δημιουργούνται προβλήματα όπως θόρυβος, παράνομες σταθμεύσεις και πιθανή προσέλκυση παραβατικότητας. Στην πόλη μας υπάρχουν πολλά και καλά «στέκια» για φαγητό, υπάρχουν πολιτιστικά ιδρύματα, αλλά και ο Δήμος μας κάνει πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις πολιτισμού (Ταύρεια, Καρναβάλι, Διαδημοτικό Φεστιβάλ Θεάτρου, Μαθητικό Φεστιβάλ, Πολιτιστικός Σεπτέμβρης, ειδικά πολιτιστικά αφιερώματα, αθλητικά και μουσικά δρώμενα κα), στις οποίες οι νέοι μας κύρια, μπορούν να διασκεδάσουν.
Οι χώροι διασκέδασης εξάλλου επιτρέπονται, ή δεν επιτρέπονται, από τις χρήσεις γης, οπότε πρέπει να αποφασίσουμε τι πόλη θέλουμε (σύντομα αρχίζει η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού) και στη διαβούλευση θα φανεί.
Επίσης, με την ολοκλήρωση των έργων της παραλίας, θα υπάρξουν χώροι αναψυχής και διασκέδασης, όπως υπάρχουν τώρα και στο Πάρκο Ηρώων (Ενόπλων Δυνάμεων).
Στέλλα Βαλαβάνη
Το μεγαλύτερο τμήμα της νεολαίας, που προέρχεται από λαϊκές οικογένειες, με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, την ακρίβεια, τη δυσκολία να φύγει από το σπίτι των γονιών, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, δεν διασκεδάζει όπως πραγματικά το έχει ανάγκη. Παράλληλα η διασκέδαση, η ψυχαγωγία, το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος κλπ έχουν μετατραπεί σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα. Το βασικό πρόβλημα επομένως είναι αυτό και ως Λαϊκή Συσπείρωση σε αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να συνδράμει ένας Δήμος που πραγματικά έχει στο επίκεντρο τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τη νεολαία.
Δηλαδή να διαμορφώσει υποδομές και υπηρεσίες που θα δίνουν διέξοδο στην ανάγκη για υψηλού επιπέδου ψυχαγωγία και διασκέδαση σ’ ένα νέο άνθρωπο. Και τέτοιες υποδομές και υπηρεσίες είναι οι ανοιχτοί χώροι, δημοτικά καφέ και αναψυκτήρια με χαμηλές τιμές, οι δημοτικοί κινηματογράφοι- θερινοί και χειμερινοί, οι θεατρικές παραστάσεις όλο τον χρόνο, οι εικαστικές εκθέσεις, οι συναυλίες κλπ.
Και ασφαλώς είναι σημαντική παράμετρος να εξασφαλίζεται η δωρεάν πρόσβαση σε αυτά όπως άλλωστε και η δυνατότητα να ασχολείται η νεολαία της πόλης με τον πολιτισμό και κάθε τέχνη, να δημιουργούν και οι ίδιοι. Επομένως χρειάζεται διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης για την στήριξη αυτών των υπηρεσιών και ιεράρχηση από την δημοτική αρχή ώστε αυτά να υλοποιούνται.
Νίκος Βιδάλης
Το μεγάλο κεφάλαιο της Πόλης, είναι οι νέοι άνθρωποι, σε αυτούς ανήκει το μέλλον και για αυτούς πρέπει να εργαζόμαστε. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση και η δυναμική των νέων ανθρώπων.
Σίγουρα δεν ήμαστε μια επαρχιακή Πόλη και όπως είναι φυσικό η επίσκεψη των νέων σε όμορους Δήμους είναι αναπόφευκτη.
Στοχεύομε να αξιοποιήσουμε όλα εκείνα τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα με τα οποία ο Δήμος μας έχει την τύχη να διαθέτει, έτσι ώστε όχι μόνο οι νεολαίοι μας να δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου, αλλά να επιδιώξουμε την επισκεψιμότητα από όμορους και όχι μόνο Δήμους.
5.Πώς κρίνετε εν γένει την εικόνα της πόλης μας από αισθητικής απόψεως; Τι παρεμβάσεις θα κάνετε σε αυτόν τον τομέα;
Ανδρέας Ευθυμίου
Η αισθητική της πόλης είναι συνάρτηση του Δήμου και των πολιτών. Η αισθητική μιας πόλης που έχει ήδη δομηθεί από παλαιότερα χρόνια, κύρια έχει να κάνει με τους δημόσιους χώρους. Σίγουρα χρειάζονται περισσότερα να γίνουν και για το λόγο αυτό, ήδη υλοποιείται μία μεγάλη ανάπλαση στα προσφυγικά του Ταύρου (4,5 εκ. από το πρόγραμμα «Τρίτσης») που αλλάζει την εικόνα της περιοχής και δημοπρατείται και η ανάπλαση της παρακηφισσιας περιοχής (4,5 εκ. από το πρόγραμμα «Τρίτσης»).
Γίνονται παρεμβάσεις στα σχολεία και στις παιδικές μας χαρές, οι οποίες είναι πλήρως ανακατασκευασμένες και στις πλατείες όπου βέβαια χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα.
Υπάρχουν προβλήματα, όπως η συντήρηση των χώρων πρασίνου ή των πεζοδρομίων. Προβλήματα που μπορούν να λυθούν με την αύξηση του προσωπικού και τη συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες. Θα επιδιώξουμε, επίσης, συνεργασία με την ΑΣΚΤ και άλλους φορείς, ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις σε προβληματικά σημεία και να αναβαθμιστεί η αισθητική εικόνα της πόλης.
Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αλλαγής του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες LED, έτσι ώστε να υπάρχει φωτισμός, με σεβασμό στο περιβάλλον και να αλλάξει η εικόνα της πόλης μας.
Τέλος, υπάρχει στο πρόγραμμά μας ένα σημαντικό πλάνο παρεμβάσεων σε χώρους της πόλης μας, οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσα από την αξιοποίηση πόρων από προγράμματα. Να σας αναφέρω ότι στο πρόγραμμα «Τρίτσης» υποβάλλαμε την ανάπλαση του κτιρίου Βασσάλου στη Δημοτική Ενότητα Ταύρου και του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου στη Δημοτική Ενότητα Μοσχάτου. Θα προχωρήσουμε και σε αναπλάσεις-φυτεύσεις μικρών χώρων, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται.
Στέλλα Βαλαβάνη
Θα μου επιτρέψετε να πω-και δεν είναι καθόλου ρομαντικό-ότι μια πόλη είναι όμορφη όταν οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή είναι χαρούμενοι. Και για να είναι κάποιος χαρούμενος το πρώτο και σημαντικό είναι να καλύπτονται ολοκληρωμένα οι ανάγκες του. Άρα λοιπόν πολύ βασικό για εμάς είναι ο δημότης να έχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να έχει ασφαλή και όμορφα σχολεία, χώρους αθλητισμού και πολιτισμού με εξασφαλισμένη την πρόσβαση σε αυτά
Η διαρκής συντήρηση των ελευθέρων χώρων, των δημόσιων κτηρίων, των σχολείων και εγκαταστάσεων του Δήμου μας είναι αναγκαία καθώς εξασφαλίζουν καταρχάς την ασφάλεια αλλά και την αισθητική της πόλης.
Εκτιμούμε ότι άμεσα μπορούν και πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις συντήρησης και ανάπλασης σε ελευθέρους χώρους του δήμου, όπως το πάρκο Λαού, το Πάρκο Ηρώων Πολυτεχνείου κ.α., εξασφαλίζοντας και μόνιμο προσωπικό του δήμου για την αναγκαία συντήρηση αλλά και φύλαξή τους.
Αντίστοιχα απαιτείται η αναβάθμιση και φύλαξη όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και επιτέλους τα Σφαγεία μετά από τόσα χρόνια θα πρέπει να γίνουν ένας όμορφος χώρος πολιτισμού για να καλύπτει τις ανάγκες όλου του Δήμου.
Νίκος Βιδάλης
Δυστυχώς η εικόνα της Πόλης, παραμένει χωρίς ουσιαστικές αισθητικές παρεμβάσεις, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, η οποία με την ρηχή διαχειριστική αντίληψη και χωρίς οραματικό σχεδιασμό, απλώς συντηρεί την εικόνα περασμένων δεκαετιών χωρίς ούτε κατ’ ελάχιστο να προσεγγίζει μια σύγχρονη Πόλη.
Ένας σχεδιασμός προσαρμοσμένος στις σημερινές ανάγκες, είναι στα άμεσα σχέδια μας χωρίς να απεμπολούνται τα ιδιαίτερα ιστορικά χαρακτηριστικά των δυο Πόλεων.
Βασική μας επιδίωξη μέσα από ολοκληρωμένες ρεαλιστικές προτάσεις οι οποίες θα καταθέτονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Κοινωνία, ώστε μέσα από διαβούλευση θα επιλέγεται η βέλτιστη πρόταση. Ένας πολεοδομικός επανασχεδιασμός που θα οδηγεί την Πόλη στις σημερινές ανάγκες είναι επιβεβλημένος.
6.Βασικό θέμα στην αυτοδιοίκηση είναι η καθαριότητα των πόλεων. Θεωρείτε πως έχουμε μία καθαρή πόλη; Αν όχι, πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί;
Ανδρέας Ευθυμίου
Έχουμε μία καθαρή πόλη, με προβλήματα, βέβαια, εκεί που υπάρχει ασυδοσία ορισμένων. Να σημειώσω ότι για 11 χρόνια είμαστε ο Δήμος με τα μικρότερη Δημοτικά Τέλη (1 €/ τμ) σε εποχές δύσκολες και ανανεώσαμε πλήρως το στόλο της καθαριότητας, με ταυτόχρονη ανακαίνιση του χώρου στάθμευσης των οχημάτων και του χώρου των εργαζομένων.
Άλλη μία πραγματικότητα είναι η συλλογή των απορριμμάτων επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς διακοπή.
Φυσικά, δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια του Δήμου. Για μία καθαρή πόλη, χρειάζεται η συνεισφορά των πολιτών κι εδώ, δυστυχώς, ένας μικρός αριθμός πολιτών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
Στις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού, υπάρχει εντελώς διαφορετική αντίληψη στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τα απορρίμματα αποθηκεύονται εντός των κτιρίων και συλλέγονται από τον Δήμο συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Στην περιοχή μας, στο Μοσχάτο και στον Ταύρο, υπάρχει σημαντική βιοτεχνική-βιομηχανική δραστηριότητα, η οποία δημιουργεί ως ένα βαθμό σημαντικά προβλήματα. Με τη δημιουργία της Δημοτικής Αστυνομίας θα περιοριστούν σημαντικά τα προβλήματα.
Στέλλα Βαλαβάνη
Το θέμα την καθαριότητας είναι από τα βασικά θέματα που προβληματίζουν όχι μόνο τους δημότες μας αλλά όλο το λαό της Αττικής και αυτό το γνωρίζω καλά και από την θητεία μου ως Περιφερική Σύμβουλος τα προηγούμενα χρόνια. Τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Δήμοι έχουν υποστελεχωμένες υπηρεσίες και ανεπαρκή εξοπλισμό που δεν καλύπτουν τις ανάγκες για να έχουμε καθαρή την πόλη μας, τα σχολεία που πάνε τα παιδιά μας, τα δημόσια κτήρια κλπ. Ακόμη και την περίοδο της πανδημίας δεν υπήρξε κανένα μέτρο ενίσχυσης των υπηρεσιών καθαριότητας!
Το πρόβλημα είναι συνολικό και έχει βέβαια ως αφετηρία τις πολιτικές στις οποίες προαναφέρθηκα. Άρα δεν είναι «άλυτο» πρόβλημα. Απαιτείται να υπάρξει χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών, εκσυγχρονισμός οχημάτων και εξοπλισμού, να γίνουν άμεσα πολλές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.
Βέβαια πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας- διαχείρισης απορριμμάτων αποτελούν πια «χρυσές business» στις οποίες δραστηριοποιούνται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ας αναλογιστούμε λοιπόν και τί εξυπηρετεί η πορεία υποβάθμισης των υπηρεσιών αυτών στα πλαίσια των δήμων αλλά και τις συνέπειες που θα έχει η ιδιωτικοποίηση του τομέα αυτού και στην πόλη μας, όσον αφορά το κόστος για τους δημότες και βέβαια το επίπεδο των υπηρεσιών.
Νίκος Βιδάλης
Η αντίληψη περί καθαρών Πόλεων είναι κυρίαρχο συστατικό της Αυτοδιοίκησης, δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο. Η καθαριότητα, η αποκομιδή και η προστασία του περιβάλλοντος είναι αυτονόητη υποχρέωση των Δημοτικών Αρχών, κύριο μέλημα τους, είναι οι στρατηγικές που εφαρμόζονται για την υλοποίηση ώστε να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Η καθαριότητα των πόλεων ιδιαίτερα με χαρακτηριστικά του δικού μας Δήμου, επιτάσσει συμμετοχή, εκπαίδευση, προγραμματισμό από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, μια συμφωνία η οποία θα τηρηθεί απαρέγκλιτα από όλα τα κοινωνικά μέρη.
Ιδιαίτερα η κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου είναι μονόδρομος. Η συνύπαρξη προϋποθέτει μια κοινωνική συμφωνία-συμμαχία προς όφελος όλων και ιδιαίτερα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Υπό το πρίσμα των παραπάνω πιστεύουμε ότι τίποτα από αυτά δεν έχουν γίνει από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή.
7.Ποια θεωρείτε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου και ποιες πιστεύετε πως είναι οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για να τα κεφαλαιοποιήσει η πόλη προς όφελος των πολιτών της;
Ανδρέας Ευθυμίου
Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά και διαθέτει μεγάλοι παραλιακό μέτωπο. Συγκεντρώνει μεγάλα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Θα πρέπει, λοιπόν, στον νέο ΓΠΣ να σχεδιάσουμε προσεχτικά, ώστε να μην αποβεί ο σχεδιασμός αυτός σε βάρος της κατοικίας.
Πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα του Φαληρικού όρμου, να γίνει αναβάθμιση της οδού Πειραιώς, να υλοποιηθεί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, να αξιοποιηθεί ο χώρος των Σφαγείων, να γίνει υπογειοποίηση των γραμμών του ΟΣΕ. Πρέπει, λοιπόν, να συνεχιστεί η πίεση προς την Περιφέρεια και την Κεντρική Διοίκηση, ώστε να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα και να υλοποιήσουμε τις προτάσεις που θα γίνουν αποδεκτές από τον Δήμο και τους πολίτες του στην αναθεώρηση του Γ.Π.Σ.
Στέλλα Βαλαβάνη
Ως κάτοικοι αυτής της πόλης, οι περισσότεροι γέννημα- θρέμμα όπως λέμε, αγαπάμε τους ανθρώπους, τον τόπο μας, τις γειτονιές μας που θέλουμε να παραμείνουν γειτονιές, την παράδοση και την ιστορία μας. Αυτό για εμάς είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας!
Αυτά τα στοιχεία θέλουμε να διαφυλαχθούν και ταυτόχρονα το Μοσχάτο και ο Ταύρος διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους να ομορφύνουν ακόμη περισσότερο με παρεμβάσεις όπως η συντήρηση των υπαρχόντων χώρων πρασίνου και η δημιουργία νέων, η αναπαλαίωση κτιρίων, τα αναγκαία έργα οδοποιίας.
Σίγουρα στην κατεύθυνση αυτή, εντάσσονται στην δική μας αντίληψη και τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, τα οποία διεκδικούμε να ολοκληρωθούν άμεσα αφενός και αφετέρου να εξασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση και χρήση όλων των υποδομών για τους κατοίκους της πόλης αλλά και τον λαό της Αττικής. Το σχέδιο ανάπλασης να εξασφαλίσει τη δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου και βέβαια να μην υπάρξει καμία αλλαγή στους όρους δόμησης και χρήσης γης.
Να διαμορφωθούν αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα, χώροι ξεκούρασης και ψυχαγωγίας, πολιτιστικά κέντρα για να τα χαίρεται ο λαός μας και τα παιδιά μας.
Νίκος Βιδάλης
Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου έχει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, πλεονεκτήματα που η σημερινή δημοτική Αρχή δεν έχει κατορθώσει να αναδείξει.
Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση που έχουμε ως Δήμος, η Λεωφόρος Πειραιώς η οποία συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά και αποτελεί τον ιστορικότερο δρόμο της Αττικής, ο Ελαιώνας και η αξιοποίηση του, το Παραλιακό μέτωπο και ο εμβληματικός χώρος των Σφαγείων, αποτελούν τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο Δήμος.
Για το κάθε ένα έχουμε αναλυτικά όραμα και σχέδιο, ελπίζουμε πως με την επιλογή των Πολιτών σύντομα θα γίνουν πράξη ως διοίκηση του Δήμου.
Διαβάστε το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, το 2ο μέρος της συνέντευξης των υποψήφιων δημάρχων του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου