Το έθιμο του οβελία
Κυριακή του Πάσχα και όπως το απαιτεί η παράδοση, έτσι και φέτος σε συνθήκες πανδημίας, θα ψήσουμε τον πολυπόθητο οβελία, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Πασχαλινού τραπεζιού. Όποιο τρόπο κι αν επιλέξουμε για το μαγείρεμά του, είναι συνδεδεμένο με τις παραδόσεις μας. Γνωρίζουμε όμως από που προήλθε;
Το σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα έχεις τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες, σαράντα ημέρες μετά τον θάνατο των συγγενών τους, μαγείρευαν δίπλα από τον τάφο. Πίστευαν ότι στο γεύμα που δίνεται μετά την ταφή και στο μνημόσυνο, συμμετέχει και ο ίδιος ο νεκρός. Έψηναν αρνιά σε εστίες, έπιναν κρασί και χόρευαν για να τον τιμήσουν.
Σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση, ο αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου. Για αυτό και ο Χριστός ονομάστηκε από τον Ιωάννη τον Προδρόμο ως ο «αμνός ο αίρων την αμαρτία του κόσμου».
Στις Εβραϊκές παραδόσεις, οι κάτοικοι έβαφαν την είσοδο των σπιτιών τους με το αίμα του θυσιαζόμενου αρνιού, κατ’ αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου τους από την Αίγυπτο. Στο πασχαλινό δείπνο υπήρχαν και πικρά χόρτα σε ανάμνηση της πικρίας από την δουλεία στην Αίγυπτο, κρασί, αλλά και άζυμος άρτος σε υπενθύμιση της βιαστικής αναχώρησης από την Αίγυπτο.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι κλέφτες και οι αρματωλοί, όταν έκαναν ανακωχή, σούβλιζαν αρνιά λέγοντας ότι ο Χριστός θα χαρίσει την «ανάσταση» και στο πολύπαθο γένος τους.
Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν το αρνί στη σούβλα, κάθε μέρος έχει τα δικά του ήθη και έθιμα και περιλαμβάνει πολλές και διάφορες παραλλαγές.
Στην Κέρκυρα το ονομάζουν ‘’καταβόλι’’.
Στην Άνδρο, το αρνάκι ή το κατσικάκι λέγεται ‘’Λαμπριάτης’’.
Στη Σίφνο το αρνάκι ψήνεται στο "Μαστέλο", δηλαδή σε πήλινο δοχείο με άνηθο και ντόπιο κόκκινο κρασί.
Στην Κάρπαθο γίνεται στον φούρνο με ρύζι, πλιγούρι και εντόσθια.
Στη Ρόδο, συνηθίζουν να σφάζουν στο σπίτι τους το αρνάκι τους και το λένε ‘’Πασκάτη’’ ή ‘’Λαμπριώτη’’.
Ας το απολαύσουμε λοιπόν με όποιο τρόπο κι αν επιλέξουμε να το μαγειρέψουμε. Το σημαντικότερο όμως είναι να περάσουμε όμορφα και ξέγνοιαστα, με τραγούδια και χορούς όπως μόνο εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε!
Καλό Πάσχα και καλά ψησίματα….!!!
Πηγή: διαδίκτυο