Το παράδειγμα της Σουηδίας
Το θέμα της μεγάλης ποσότητας αποβλήτων, έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Οι χώροι υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ), δέχονται ετησίως πολύ μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα του αέρα αλλά και η προοπτική της αύξησης του περιθωρίου κέρδους. Με λίγα λόγια, η καθυστέρηση της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας, έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις.
Στη χώρα μας, παράγονται και εισάγονται 323.800 τόνοι πλαστικών συσκευασιών. Οι 141.400 τόνοι αποβλήτων καταλήγουν στην υγειονομική ταφή, οι 85.200 τόνοι διαλέγονται για ανακύκλωση, ενώ 25.200 εξάγονται προς ανακύκλωση. Επειδή οι επιδόσεις της χώρας μας δεν είναι ικανοποιητικές, η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμο για κάθε κιλό συσκευασιών που δεν ανακυκλώνεται.
Επίσης, ο κάθε Έλληνας πολίτης παράγει 524 κιλά αποβλήτων ανά έτος, όταν ο Μ.Ο στην Ε.Ε. ήταν 502 κιλά. Η χώρα μας κατατάσσεται στην 4η θέση (στην Ε.Ε.) αναφορικά με τα απόβλητα που καταλήγουν στα ΧΥΤΑ, ενώ αναφορικά με την ανακύκλωση και την επανάχρηση η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση από τις 27. Τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι οι προσπάθειες για την διαχείριση των αποβλήτων, θα πρέπει να γίνουν εντονότερες. Με την αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης-επανάχρησης-μεταποίησης, η χώρα μας, αρχικά, θα συμβάλλει στην προσπάθεια της προστασίας του περιβάλλοντος συνολικά, αλλά θα παράξει και πλούτο, αφού θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο δίκτυο κυκλικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να εισέρχονται χρήματα στη χώρα μας.
Ένα παράδειγμα προς μίμηση στην κυκλική οικονομία είναι η Σουηδία. Ανακυκλώνει το 99% των αποβλήτων της ( μόνο το 1% καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής) και παράγει βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από τα σκουπίδια της χώρας. Από τα 4,4 εκατομμύρια τόνων οικιακών αποβλήτων που προκύπτουν κάθε χρόνο, τα 2,2 εκατομμύρια μετατρέπονται σε ενέργεια. Ακόμα, η εν λόγω χώρα έχει καταφέρει να εισάγει απόβλητα από γειτονικές χώρες, ώστε μέσω της καύσης, σε ειδικά διαμορφωμένες μονάδες, να παράγει ενέργεια. Φυσικά, για να γίνει πράξη κάτι τέτοιο, μεγάλο ρόλο διαδραματίζει η υπευθυνότητα και η συνέπεια των πολιτών, αφού η διαλογή των αποβλήτων (διαχωρισμός) γίνεται στη πηγή, δηλαδή στο σπίτι.
Από τη στιγμή που τα πρότυπα και η τεχνογνωσία υπάρχουν, αυτόματα η ευκαιρία για αλλαγή πλεύσης γίνεται ακόμα πιο προσιτή. Με την κατάλληλη και άμεση ενημέρωση-εκπαίδευση, την διάθεση από όλους μας για νέες και σωτήριες πρακτικές αλλά και τη συνεργασία, μπορούμε να φτάσουμε τον πήχη σε ανώτερα επίπεδα.