Ενεργειακή κρίση
Από τις αρχές του έτους, ακούμε συχνά για μια επερχόμενη ενεργειακή κρίση. Πλέον, έχουμε αρχίσει να ζούμε αυτή τη κρίση στα πρώτα της στάδια. Δυστυχώς, οι επόμενοι μήνες προμηνύουν έναν από τους δυσκολότερους χειμώνες στη ιστορία. Και αυτό δεν είναι μια απαισιόδοξη σκέψη, αλλά μια πραγματικότητα. Ο συνδυασμός των λειψών αποθεμάτων ενέργειας αλλά και των υψηλών ποσοστών πληθωρισμού, δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας στο παγκόσμιο σκηνικό.
Οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης, δείχνουν πλέον τις αδυναμίες και τα τρωτά τους σημεία. Για παράδειγμα, η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν να ανταλλάσσουν φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα με σκοπό την επιβίωσή τους. Προσέξατε την φράση; Μιλάμε, πλέον, για επιβίωση και όχι ανάπτυξη. Η ενεργειακή αυτή κρίση αποκαλύπτει τις αργές κινήσεις της Ευρώπης να αυτονομηθεί ενεργειακά και να χαράξει τη δική της στρατηγική. Πλέον, λόγω των συνθηκών, έχουμε στραφεί στις ΗΠΑ, με σκοπό να αγοράσουμε φυσικό αέριο. Φυσικά η επιλογή αυτή δεν είναι οικονομικά βιώσιμη αλλά ούτε περιβαλλοντικά. Η τιμή του φυσικού αερίου είναι στα ύψη, τα κόστη μεταφοράς είναι επίσης υψηλά και, φυσικά, η ρύπανση του περιβάλλοντος εντείνεται με τη μεταφορά του αερίου από την Αμερική στην Ευρώπη.
Άρα, λοιπόν, τι μέλλει γενέσθαι; Όσο περίεργο και αν ακούγεται, το σύστημα της Ελλάδας ως προς την παραγωγή ενέργειας, είναι αυτό που μπορεί να δώσει τη λύση. Μην ξεχνάμε ότι λόγω έκτακτης ανάγκης, η χώρα μας συνεχίζει να παράγει ενέργεια μέσω της καύσης λιγνίτη (του οποίου τα κοιτάσματα είναι τεράστια) , σε συνδυασμό με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τονίζω ξανά, ότι πλέον μιλάμε για επιβίωση, άρα δεν υπάρχουν πολλές επιλογές μεταξύ ‘καθαρής’ και μη ενέργειας.
Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της στήριξης της Ευρώπης ως προς το ενεργειακό, να βάλει γερά θεμέλια και να αναπτύξει το δίκτυο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με σκοπό να γιγαντώσει, αναλογικά, την οικονομία αλλά και την Περιβαλλοντική της πολιτική.
Κλείνοντας, η κρίση στην οποία βρισκόμαστε απαιτεί προσαρμοστικότητα. Τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία με αποτέλεσμα να αλλάζουν και οι συνθήκες ζωής. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό ο κάθε ένας από εμάς να λάβει τα μέτρα του, ώστε ο ερχόμενος χειμώνας να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται.