Φύση και ψυχολογία
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη φύση και τη σημαντικότητα της διατήρησής της. Όλοι κατανοούμε πώς η φύση είναι αυτή που μπορεί να κρατήσει την ισορροπία στον πλανήτη μας, ακόμα και σε θέματα που αφορούν την ψυχολογίας μας. Έχουμε μπει, όμως, ποτέ στη διαδικασία να το αναλύσουμε;
Η έλλειψη προσοχής, που πλέον παρατηρείται όλο και πιο συχνά, κυρίως σε παιδιά, αλλά και ορισμένες σωματικές και ψυχολογικές ασθένειες, μπορεί να σχετίζονται με τη λιγοστή επαφή των ανθρώπων με την φύση. Η αίσθηση που αποκτά κάποιος που έχει συχνή επαφή με τη φύση, μπορεί να είναι η λύση σε πολλά προβλήματα που έχουν σχέση με τις επιρροές της τεχνολογίας στον άνθρωπο. Η συνεχόμενη επαφή με τα κινητά και τους υπολογιστές, δημιουργούν πολλά προβλήματα, τόσο στους ενήλικές όσο και στα παιδιά. Το πρόβλημα είναι, ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτή. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν νέα πάρκα, να διατηρούνται τα ήδη υπάρχοντα και οι κάτοικοι περιοχών κοντά στη φύση, να λαμβάνουν κίνητρα να την επισκεφθούν.
Αν πάρουμε παράδειγμα από την περίοδο της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο σε περιοχές με έντονο το στοιχείο της φύσης. Αυτή είναι μια απόδειξη, ότι ο άνθρωπος από το ένστικτό του, στράφηκε στη φύση για να βρει διέξοδο. Μια Ιαπωνική μελέτη (Morita et al., 2006), διαπίστωσε ότι το περπάτημα στο δάσος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη δραστηριότητα για τα άτομα που υποφέρουν από έντονο στρες. Η εν λόγω μελέτη, ερεύνησε 498 ανθρώπους και διαπίστωσε ότι το μια βόλτα στο δάσος, μείωσε την επιθετικότητα και την κατάθλιψη στους ανθρώπους που έλαβαν μέρος σε αυτή.
Τέλος, η αίσθηση της δημιουργικότητας για έναν άνθρωπο είναι, ίσως, από τα πιο σημαντικά αισθήματά του. Το να νιώθει κάποιος δημιουργικός, αυξάνει την αυτοπεποίθηση αλλά και την ψυχική ηρεμία. Έτσι, σύμφωνα με έρευνα (Atchley et al., 2012), όπου οι συμμετέχοντες έμειναν κοντά στη φύση για λίγες μέρες , αποδείχθηκε ότι οι ημέρες παρουσίας στη φύση και με την αντίστοιχη αποσύνδεση από την τεχνολογία, βοήθησαν στην αύξηση της δημιουργικότητας αλλά και της ικανότητας, ως προς την επίλυση προβλημάτων, κατά 50%.
Κλείνοντας, το ένστικτό μας πολύ συχνά μας οδηγεί να επισκεφθούμε έστω και για λίγο το καταφύγιό μας, την φύση. Η καθημερινές μας υποχρεώσεις, όμως, μας κρατάνε πίσω και για τον λόγο αυτό πιεζόμαστε πολλές φορές, χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να βάλουμε σε προτεραιότητα την ψυχική μας υγεία, να κατανοήσουμε την σημασία της φύσης για την ύπαρξή μας, και φυσικά, να ερχόμαστε συχνά σε επαφή μαζί της, χωρίς να την καταστρέφουμε.