Μπάμπης Μπιλίνης: “Διαχείριση Αποβλήτων: Άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε”
Την τοποθέτηση του για το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων μας απέστειλε σήμερα ο δημοτικός σύμβουλος Μοσχάτου-Ταύρου και επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” κύριος Μπάμπης Μπιλίνης, αναφέροντας τα εξής:
Η κλιματική αλλαγή έχει εξελιχθεί σε κρίση με ακραία φαινόμενα και καταστροφές – πυρκαγιές, πλημμύρες, με καταστροφή οικοσυστημάτων, με περιορισμό της βιοποικιλότητας, που έχει ως αποτέλεσμα των υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, της υγείας των ανθρώπων, την μετάλλαξη ζωονόσων σε ανθρωπονόσους, σε επιδημίες και πανδημίες.
Ενώ ο πληθυσμός της γης από το 1950 διπλασιάστηκε, τα παραγόμενα απόβλητα πενταπλασιάστηκαν.
Ο περιορισμός των φυσικών πόρων και η συγκέντρωσή τους σε λίγους για μεγιστοποίηση της ιδιωτικής κερδοφορίας γεννά φαινόμενα λιτότητας, φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού για τους πολλούς.
Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για την αλλαγή καταναλωτικού και παραγωγικού μοντέλου με οικολογικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Η αλλαγή αυτή για να προχωρήσει χρειάζεται να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε τρεις μεγάλες στρατηγικές:
α) Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
β) Την αλλαγή του τρόπου παραγωγής ενέργειας – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας/ ΑΠΕ και
γ) Την κυκλική οικονομία στον τρόπο διαχείρισης των φυσικών πόρων. Ένας τομέας στην κυκλική οικονομία είναι και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε την αντιπαράθεση μεταξύ Δημάρχου και επικεφαλής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον Δήμο μας για τα αποτελέσματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις χρεώσεις που καλείται ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου να καταβάλει στον Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής – τον ΕΔΣΝΑ.
Ενώ συμφωνούν στα νούμερα – περίπου 8% ανακύκλωση – ασχολούνται με τις χρεώσεις κι όχι με την ουσία. Ο ένας βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και αυτοθαυμάζεται και ο άλλος το βλέπει μισοάδειο και καταγγέλει.
Η αλήθεια είναι όμως ότι αυτό το 8% ανακύκλωση στο Μοσχάτο – Ταύρο σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, πρέπει το 2025 να φτάσει στο 55%.
Τεράστιο άλμα που για να επιτεφθεί χρειάζεται σοβαρές – κι όχι βιτρίνας – επενδύσεις.
Επενδύσεις που πέρα από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, χρειάζονται γενναίες χρηματοδοτήσεις από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από τα άλλα Προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Χρειάζεται ο ΕΔΣΝΑ με την τιμολογιακή πολιτική του να βοηθάει τους Δήμους να εξοικονομούν χρήματα για επενδύσεις κι όχι να τους επιβαρύνει με επιπλέον χρεώσεις. Να έχει Περιφερειακό Σχεδιασμό και με βάση αυτόν να προχωρά στις χρεώσεις, αλλά και στην αγορά εξοπλισμού και να μην αρκείται σε κινήσεις εντυπωσιασμού και δαπάνες βιτρίνας. Χρειάζεται να κινητοποιηθούν οι πολίτες ώστε ο σχεδιασμός να ξεκινά από την Διαλογή των απορριμάτων στην Πηγή.
Οι ευρωπαϊκές οδηγίες μάς επιβάλουν τεράστια άλματα προς τα εμπρός την επόμενη δεκαετία, που ξεπερνούν την θητεία αυτού και του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Αντί λοιπόν ανούσιων κοκορομαχιών χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός μετά απο διεξοδική επικοδομητική συζήτηση.