Μπάμπης Μπιλίνης: Τα οικονομικά του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου σε οριακό σημείο
Επιβαρύνσεις που νομοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση ΝΔ και η ακρίβεια σε ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα δημιουργούν ένα δύσκολο τοπίο εκτέλεσης το μόλις πριν λίγες εβδομάδες ψηφισθέντος προϋπολογισμού.
Όχι μόνο στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου αλλά σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Παρά όμως τις επισημάνσεις των δημάρχων προς την κυβέρνηση για το μεγάλο κόστος που θα πλήξει τα ήδη επιβαρυμένα οικονομικά των Δήμων, και βεβαίως και των δημοτών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε σχετικές προτάσεις για αναβολή των επιβαρύνσεων ή άλλα μέτρα οικονομικής στήριξης.
Αρχικά, από 1ης Ιανουαρίου 2022 θεσπίστηκε το τέλος ταφής. Σύμφωνα με το νόμο 4819/2021 (άρθρο 38) η ταφή κάθε τόνου αστικών απορριμμάτων (ή υπολειμμάτων από Κέντρα Ανακύκλωσης και Μονάδες Επεξεργασίας) σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής από 1/1/2022 θα κοστίζει επιπλέον 20 ευρώ. Το τέλος ταφής θα αυξάνεται σταδιακά ανά έτος μέχρι την 1/1/2027 οπότε θα φτάσει τα 55 ευρώ/τόνο.
Αυτό για τον Δήμο Μοσχάτο – Ταύρου σημαίνει μια επιπλέον επιβάρυνση περίπου 480.000 ευρώ για το έτος 2022, που δεν έχει υπολογιστεί στον προϋπολογισμό ανταποδοτικού τέλους του έτους 2022.
Συγκεκριμένα: Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου το 2021 σύμφωνα με τοποθέτηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο έστειλε προς ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής περίπου 24.000 τόνους σύμμεικτα απορρίμματα ή υπολείμματα διαλογής.
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή επένδυση στην διαχείριση των απορριμμάτων, που να ανατρέψει την κατάσταση και να μειώσει την ποσότητα απορριμμάτων, που στέλνει ο Δήμος προς ταφή.
Επομένως και το 2022 θα στείλουμε για ταφή περίπου 24.000 τόνους απορρίμματα, εκτός αν καταφέρουμε ως Δήμος να ανατρέψουμε ριζικά την κατάσταση.
Πράγμα πολύ δύσκολο γιατί μια σημαντική ανατροπή σημαίνει σοβαρές επενδύσεις για Διαλογή στην Πηγή, που με προϋπολογισμό στα όρια του, τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης ουσιαστικά απενεργοποιημένα και με τους σχεδιασμούς του Διαβαθμικού Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων ΕΔΣΝΑ να μην βοηθούν, δεν φαίνεται εύκολο.
Στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου υπολογίζεται ότι το τέλος ταφής αντιστοιχεί μέσο όρο (νοικοκυριά, καταστήματα, επιχειρήσεις) σε 13 ευρώ στα 100 τ.μ. Το λογικό είναι το 2022 να γίνει προσπάθεια να καλυφθεί το επιπλέον κόστος από τα αποθεματικά. Τι θα γίνει όμως στο μέλλον;
Ο πρωθυπουργός έκλεισε κάθε συζήτηση αναβολής για το τέλος ταφής παρά τις εισηγήσεις της ΚΕΔΕ.
Ενεργειακό «χαράτσι»
Απροσδιόριστες, αλλά σαφώς μεγαλύτερες, θα είναι οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΚΕΔΕ, σήμερα το ενεργειακό κόστος για τους δήμους είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ και λόγω των αυξήσεων υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 120 εκατ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό, η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος έχει υπερτριπλασιαστεί στη χώρα μας το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021 και η πορεία είναι ανοδική.
Τι μέρος των αυξήσεων από τον οδοφωτισμό θα καταλήξει στους δημότες;
Η Διοίκηση του Δήμου καταγράφει – ελπίζω να καταγράφει – τα σενάρια των αυξήσεων και να εξετάσει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσουν αποθεματικά για την απορρόφηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, ευελπιστώντας σε σταθεροποίηση των τιμών. Πάντως, οι περισσότεροι Δήμοι εκτιμούν ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτές τις διαφορές, οι οποίες θα επιβαρύνουν τα… γνωστά υποζύγια, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Όλα αυτά, ενώ το 2021 οι δήμοι, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, παρουσίασαν «άνοιγμα» περίπου 400 εκατ. ευρώ στα ταμεία τους καθώς λόγω της πανδημίας μειώθηκαν τα έσοδα τους και παράλληλα αυξήθηκαν τα έξοδα, δεδομένου ότι χρειάστηκε να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες που προέκυψαν. Έως το τέλος του 2021 οι δήμοι έλαβαν έκτακτη επιχορήγηση ύψους 230 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αυτού του ελείμματος. Υπολείπονται ωστόσο 170 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα μοιάζει δυσεπίλυτο. Να μην “πέσει” έξω οικονομικά ο Δήμος από την μια και να κάνει κοινωνική πολιτική από την άλλη.
Γιατί στο κάτω – κάτω ο σκοπός του Δήμου είναι το αξιοβίωτο των κατοίκων του.
Μπάμπης Μπιλίνης