Ο Μπάμπης Μπιλίνης για την Πλατεία Ταξιάρχη Παπαντώνη
Πλατεία Μεταμόρφωσης: Ένα έργο άχρηστο κι επιζήμιο
Τώρα που τα έργα ανάπλασης της κεντρικής πλατείας στο Μοσχάτο της Πλατείας Μεταμόρφωσης – Ταξιάρχης Παπαντώνης ολοκληρώνονται επιτέλους και η ανάπλαση παίρνει την τελική μορφή μπορούμε μετά βεβαιότητας να το πούμε.
Πρόκειται για ένα άχρηστο έργο βιτρίνας, που δυστυχώς γίνεται επιζήμιο, καθώς δεν θα βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της πόλης στην μετά covid-19 εποχή και στις νέες ανάγκες, που δημιουργούν οι καινούργιες συνθήκες.
Ο “Κώδικας Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (ν. 1577/1985) στο άρθρο 2 αναφέρει: “Κοινόχρηστοι χώροι είναι οι κάθε είδους δρόμοι, πλατείες, άλση και γενικά οι προοριζόμενοι για κοινή χρήση ελεύθεροι χώροι”. Τώρα πώς μπορεί να εξυπηρετηθεί η κοινή χρήση της πλατείας, το κυνηγητό των παιδιών, οι τρέλες των εφήβων, τα κουτσομολιά των μεγαλυτέρων, οι πολιτικές συγκεντρώσεις, οι διεκδικήσεις των ενεργών πολιτών με την συστοιχία των συντριβανιών στην μέση, με τη διάταξη των καθισμάτων / παγκάκια έτσι που απομονώνουν αντί να βοηθούν την επαφή, είναι ένα καλό ερώτημα. Υπάρχουν διάσημες πλατείες με αξιοθέατα αγάλματα και συντριβάνια, αλλά παρόλο που δεσπόζουν δεν περιορίζουν την κοινή χρήση από όλους.
Στην σύγχρονη αρχιτεκτονική έχουν κυριαρχήσει “δυο βασικά μοντέλα διαχείρισης του χώρου των πλατειών, οι πολυλειτουργικές και οι μονολειτουργικές.
Οι πρώτες συνδέονται πολλαπλά με τον περίγυρό τους και επιτρέπουν το παιχνίδι των παιδιών, την ανάπαυλα, τις συζητήσεις, την αναγγελία κοινωνικών πολιτικών γεγονότων ή και την πραγμάτωση τους και ακόμα εισφέρουν σε πράσινο και λειτουργούν κατευναστικά στο μικροκλίμα της πόλης.
Αντίθετα από την άλλη μεριά έχουμε τις μονολειτουργικές, τις διακοσμητικές πλατείες, οι οποίες είναι μόνο ένα αισθητικό αντικείμενο (σ.σ. Με την όποια υποκειμενικότητα έχει η έννοια της αισθητικής). Εδώ οι διερχόμενοι και πιθανοί χρήστες δεν έχουν προσπελασιμότητα στην πλατεία, με αποτέλεσμα ο χώρος να μεταμορφώνεται σε ένα ντεκορ ορατό κυρίως από τους αυτοκινητιστές.” (“Πλατείας Εγκώμιον” Παρέμβαση του Γιάννη Σχίζα σε ημερίδα του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιστερίου. 2008).
Η Πλατεία Μεταμόρφωσης είναι η καρδιά του Πολεοδομικού Κέντρου στο Μοσχάτο. Οι επιλογές που έγιναν για την ανάπλαση της είχαν στόχο μόνο το θέαμα, αμφιβόλου αισθητικής κι αυτό και δεν έλαβαν υπόψη στον σχεδιασμό τις ανάγκες λειτουργίας του Πολεοδομικού Κέντρου, την κοινή χρήση για όλους τους πιθανούς χρήστες.
Ο «πόλεμος κατά του κορωνοϊού», ανέδειξε πρωτόγνωρες μορφές πάνδημης συστράτευσης και αλληλεγγύης. Eπανέφερε την υπεροχή του δημόσιου και καθολικού ως καταστατικής αρχής προστασίας της υγείας. Επανέφερε στο επίκεντρο την αναγκαιότητα της κοινωνικής συνοχής ως υπέρτερης αξίας έναντι κάθε μορφής περιθωριοποίησης και αποκλεισμού. Ανέδειξε ξανά τη σημασία των δημοσίων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων στον ιστό της πόλης και ανέδειξε πως αυτοί συμβάλλουν στην υπεράσπιση της υγείας και στην κοινωνική συνοχή.
Μπάμπης Μπιλίνης
δημοτικός σύμβουλος