Ανοικτό Πανεπιστήμιο από την Πνευματική Εστία Μοσχάτου υπό την αιγίδα του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
Δελτίο Τύπου για Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Η Πνευματική Εστία Μοσχάτου, ένα από τα ιστορικότερα σωματεία της Ελλάδας, οργανώνει για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Μοσχάτου και πλέον Μοσχάτου – Ταύρου «Ανοικτό Πανεπιστήμιο», υπό την Αιγίδα του Δήμου.
Η δράση θα ξεπερνά τα όρια της πόλης και θα απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα αλλά και πέρα από αυτή μέσω live streaming. Γι΄αυτό η εκδήλωση θα έχει υβριδικό χαρακτήρα. Θα υπάρχει, δηλαδή, η δυνατότητα δια ζώσης παρακολούθησης και συμμετοχής κοινού το οποίο θα μπορεί στο τέλος να απευθύνει ερωτήσεις, αλλά και δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης μέσω ζωντανής μετάδοσης.
Το εγχείρημα είναι δύσκολο και απαιτητικό. Αλλά η Π.Ε.Μ., πάντα πιστή στη διάθεσή της να ακολουθεί υψηλές στοχεύσεις, φιλοδοξεί να το φέρει εις πέρας με τη βοήθεια όλων όσοι μοιράζονται μαζί της το όραμά της να ανοίγει ορίζοντες και να χαράζει δρόμους.
Το θεματικό περιεχόμενο του «Ανοικτού Πανεπιστημίου» στην πρώτη περίοδο θα αφορά ζητήματα τα οποία ενδιαφέρουν τον πολίτη του σήμερα, είτε σε κοινωνιολογικό/ιστορικοερμηνευτικό πεδίο, είτε σε τεχνοκρατικό - οικονομικό - επιστημονικό.
Τίτλος του πρώτου κύκλου θεματικών είναι «Η Ελλάδα μετά την οικονομική και υγειονομική κρίση: Παθογένειες και προοπτικές» και θα αρθρώνεται σε ενότητες. Φιλοδοξία μας είναι να συμβάλλουμε σε έναν ανοικτό διάλογο με την κοινωνία του σήμερα, μέσω της δυνατότητας των πολιτών να συνδιαλεχθούν με ανθρώπους διακεκριμένους στους χώρους των συγκεκριμένων τομέων.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες που θα παρακολουθήσουν δια ζώσης τις διαλέξεις θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου www.dimosmoschatou-tavrou.gr, η οποία εν συνεχεία θα πρέπει να εγκριθεί από αρμόδια επιτροπή (η έγκριση δεν αφορά στα μέλη της ΠΕΜ που θα πρέπει να το αναφέρουν στην αίτηση).
Μετά το πέρας των παρουσιάσεων και για όσους/ες έχουν παρακολουθήσει δια ζώσης τουλάχιστον τέσσερις από τις πέντε ενότητες, θα χορηγείται «Βεβαίωση παρακολούθησης».
Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις μέσω live streaming θα ανακοινώνεται το link στην ιστοσελίδα του Δήμου μερικές μέρες πριν κάθε διάλεξη.
Η έναρξη του προγράμματος του «Ανοικτού Πανεπιστημίου» θα γίνει την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18.30, στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου επί της συμβολής των οδών Σολωμού 30 και Κωνσταντινουπόλεως. Να σημειωθεί ότι όλες οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται πάντοτε ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:30 στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.
Το συνολικό πρόγραμμα των παρουσιάσεων όπως έχει καθοριστεί είναι το εξής:
- Εθνικές και πολιτικές επιπτώσεις της κρίσης (25-1-2023):
Ομιλητές: Καθηγητής Ιωάννης Μεταξάς - Καθηγητής Στέλιος Περράκης - Δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.
Συντονιστής: Ο Δημοσιογράφος Ιωάννης Αντύπας.
- Οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης (22-2-2023):
Ομιλητές: Υπουργός Λούκα Κατσέλη - Υπουργός Ναπολέων Μαραβέγιας Δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.
Συντονίστρια: Η Καθηγήτρια Αγγελική Παρδάλη.
- Θεσμικές επιπτώσεις της κρίσης. Δικαιοσύνη και κράτος δικαίου (29-3-2023):
Ομιλητές: Υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης – Πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη - Πρόεδρος ΔΣΠ Ηλίας Κλάπας.
Συντονιστής: Ο λέκτορας Νομικής Σχολής EUC και Πρόεδρος της Π.Ε.Μ. Γεώργιος Χλούπης.
- Κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης (26-4-2023):
Ομιλητές: Υπουργός Γιάννης Πανούσης - Καθηγήτρια Χριστίνα Ζαραφωνίτου - Καθηγητής Άγγελος Μιμής.
Συντονιστής: Ο Καθηγητής Ιάκωβος Φαρσεδάκης.
- Διαπροσωπικές επιπτώσεις της κρίσης (31-5-2022):
Ομιλητές: Καθηγητής Παναγιώτης Κορδούτης - Καθηγητής Κωνσταντίνος Κοσκινάς.
Συντονιστής: Ο θεολόγος - ιστορικός και Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Μ Κωνσταντίνος Βενιζελέας.
Ποια είναι η ΠΕΜ
Η ΠΕΜ ιδρύθηκε το 1952 και έκτοτε έχει διαγράψει μια 70ετή αδιάκοπη πορεία, προσφέροντας σημαντικό έργο στο χώρο του πολιτισμού, της τέχνης και των γραμμάτων.
Το βήμα της όλες αυτές τις δεκαετίες έχουν τιμήσει σπουδαίες προσωπικότητες. Ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εικαστικοί, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι σημαντικών φορέων και οργανισμών με κοινωφελές έργο και πολλοί άλλοι/ες. Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες εκδηλώσεις/αφιερώματα για πολλές σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων, οι οποίες σφράγισαν με την παρουσία τους την ιστορία της Ελλάδας.
Πέρα από αυτά, οι δράσεις του Σωματείου επεκτείνονται σε ένα πολυδιάστατο πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει ποιητικές, λογοτεχνικές και μουσικές βραδιές, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, επισκέψεις σε Μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, εκδρομές σε ιστορικούς και θρησκευτικούς προορισμούς ιδιαίτερης πολιτισμικής αξίας, εκδηλώσεις για μικρά παιδιά και τους γονείς τους κ.ά.
Στην ΠΕΜ έχουν λειτουργήσει διάφορα τμήματα, όπως φιλοτελικό, σκακιστικό, τμήμα Νέων, τμήμα διδασκαλίας σκιτσογραφίας κ.ά. Έχουν δε διοργανωθεί πολλοί διαγωνισμοί όπως πεζογραφήματος, ποίησης, γελοιογραφίας κ.ά. Επίσης, η ΠΕΜ επί σειρά ετών βραβεύει σημαντικά πρόσωπα του Δήμου Μοσχάτου (τα τελευταία χρόνια Μοσχάτου – Ταύρου) τα οποία έχουν διακριθεί για την προσφορά τους στα κοινά, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και σε άλλους χώρους, όπως επίσης και τους/ις διακριθέντες/είσες μαθητές/τριες του Δήμου. Τα τελευταία χρόνια με επιτυχία διοργανώνει ετήσιο bazaar βιβλίου.