Μελέτη μαζί με μουσική…
Όταν δουλεύεις, ακούς μουσική;
Μα, μπορείς να δουλέψεις;
Όταν μελετάς, σου αρέσει να ακούς την αγαπημένη σου μουσική;
Μα, πώς μπορείς να μελετήσεις ακούγοντας μουσική;
Κι όμως, η μουσική είναι το φυσικό «χαλαρωτικό» που μας βοηθά να ξεχνάμε ό,τι μας προκαλεί πίεση και άγχος.
Οι περισσότεροι μαθητές, λένε πως μελετούν καλύτερα όταν ακούν μουσική.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Διότι, ηρεμούν, αλλάζει η διάθεσή, μειώνεται το άγχος και επέρχεται η συγκέντρωση πιο εύκολα.
Πώς γίνεται αυτό;
Η μουσική ,δίνει εντολή να «χτυπήσει» το καμπανάκι στα υπόλοιπα όργανα του σώματος να «ξυπνήσουν» και να ενεργοποιηθούν.
Όταν μελετά ένα παιδί για ώρες, εύκολα, κουράζεται. Αυτό συμβαίνει γιατί το διάβασμα είναι μια γνωστική άσκηση που απαιτεί την προσοχή μας, λόγω του πόσο διανοητικά είναι εντατική. Η ιδέα λοιπόν της μουσικής, είναι μια λύση, καθώς ο εγκέφαλος διεγείρει και τα δύο ημισφαίρια ταυτόχρονα και μπορεί να βελτιώσει τις μαθησιακές ικανότητες.
Η ανάγνωση του ακριβούς κειμένου, ξανά και ξανά, (δηλ. όταν προσπαθούμε να μάθουμε ένα κείμενο ακριβώς απ’ έξω), φαίνεται μονότονη και βαρετή. Εδώ, η μουσική, γίνεται παραγωγός μιας οργανικής ουσίας, την ντοπαμίνη, που μεταφέρει μηνύματα στον εγκέφαλό μας κάνοντάς μας πιο χαλαρούς και χαρούμενους. Με αυτό τον τρόπο, σίγουρα η απομνημόνευση γίνεται πιο εύκολα και αποτελεσματική.
Είμαι σίγουρη πως θα έχετε παρατηρήσει σε μια πανεπιστημιούπολη, αρκετοί μαθητές είναι με ακουστικά και ακούν μουσική, διαβάζοντας.
Εδώ να σημειωθεί, πως έχει αποδειχθεί από μελέτες, πως τα άτομα που σπουδάζουν μουσική ή έχουν μουσική παιδεία από νωρίς, τείνουν να έχουν καλύτερη μνήμη, έναν υγιέστερο εγκέφαλο και είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν Άνοια ή Αλτσχάιμερ.
Άλλες μελέτες έχουν αποδείξει, πως η μουσική επιτρέπεται στους υποψήφιους εξετάσεων, να συμπληρώσουν περισσότερες ερωτήσεις μέσα σε ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο, με τις περισσότερες σωστές απαντήσεις.
Τα παιδιά μας θέλουν κίνητρο για να διαβάσουν.
Το γεγονός ότι η μουσική απελευθερώνει την ντοπαμίνη στον οργανισμό μας, μας βοηθά να δούμε την μελέτη πιο ευχάριστη και αποδοτική.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να πούμε ποια είδη μουσικής είναι αυτά που λειτουργούν ως εργαλεία διαχείρισης άγχους.
Ένα είδος αδιαμφισβήτητα, είναι η κλασική μουσική, οι συνθέσεις χωρίς λόγια μόνο με μελωδία (Μότσαρτ, Μπετόβεν, Soundtracks κλπ.).
Αυτό όμως δεν είναι υποκειμενικό, κάποιοι μαθητές, μελετούν ακούγοντας τα αγαπημένα τους τραγούδια που περιέχουν και στοίχους.
(Μουσική για μελέτη μπορούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία στις διεθνείς μουσικές πλατφόρμες όπως… « χαλαρωτική μουσική» , «Διάβασμα και Συγκέντρωση» κ.λπ.
Η Jazz μουσική και οι Nature Sounds ή η ακρόαση φυσικών ήχων, χαλαρώνουν, τονώνουν την διάθεση και απομακρύνουν το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις.
Βέβαια, το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχουν και τα άτομα τα οποία δεν μπορούν να συγκεντρωθούν με μουσική και γενικά προτιμούν την απόλυτη ησυχία.
Το καλύτερο λοιπόν, είναι να επιλέξουμε από μόνοι μας τον τρόπο συγκέντρωσης κατά την διάρκεια της μελέτης μας.