Πως η μουσική μπορεί να μας θεραπεύσει ψυχικά και σωματικά
Η Μουσικοθεραπεία, είναι η χρήση της μουσικής, με στόχο την οργάνωση, τη βελτίωση, την υποστήριξη αλλά και την αποκατάσταση της φυσικής, συναισθηματικής, πνευματικής και νοητικής υγείας του ανθρώπου.
Η Μουσικοθεραπεία δρα ως θεραπευτικό εργαλείο για αναπτυξιακές και νευρολογικές διαταραχές.
Η μουσική, ενεργοποιεί τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να ανακαλεί έντονα συναισθήματα. Οι εικόνες, οι σκέψεις, οι αναμνήσεις που προκαλούνται από την μουσική, ανοίγει δρόμο στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου φτάνοντας σε βαθιές εσωτερικές εμπειρίες, που ο άνθρωπος δεν μπορεί να τις εκφράσει. Άνετα, μπορεί να εφαρμοστεί σε μικρά παιδιά, σε ασθενείς με αναπτυξιακές και σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές, σε άτομα με άνοια και ασθενείς με κινητικές αναπηρίες, καθώς βοηθούν με ειδικές ασκήσεις, στον συντονισμό και στην ενεργοποίηση των νευρώνων.
Οι μουσικοθεραπευτές, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις εικόνες και στις μνήμες που καταφέρνει ο ασθενής να ανακαλέσει με την μουσική.
«Αυτό το τραγούδι το άκουγα, όταν ήμουν λυπημένος και ζούσα μόνος…»
«Αυτή η μουσική, μου προκαλούσε οργή για τις τότε καταστάσεις που αντιμετώπιζα κι ακόμα και τώρα αισθάνομαι το ίδιο…»
Οι μαρτυρίες αυτές μας δίνουν να καταλάβουμε, πως η μουσική μας ανατρέχει σε συναισθηματικές, μερικές φορές, τραυματικές αναμνήσεις και αυτές προσπαθεί τώρα να θεραπεύσει.
Από μόνη της, η μουσική, δρα ως θεραπευτική, αλλά υπάρχουν και συγκεκριμένες τεχνικές με τις οποίες οι θεραπευτές καλούνται να χρησιμοποιήσουν για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τις περισσότερες φορές, επιζητούμε συνειδητά ή ασυνείδητα να ακούσουμε μια ευχάριστη μουσική, αυτή δηλαδή που θα μας επηρεάσει θετικά την διάθεσή μας ή μια θλιβερή μουσική προκειμένου να συντονιστούμε με την θλίψη μας.
Φυσικά και υπάρχουν άπειρα παραδείγματα, όπου η μουσική χρησιμοποιείται ως διεγερτικό ή ενισχυτής της διάθεσής μας.
Σε πολλές χώρες η εκπαίδευση της Μουσικοθεραπείας διδάσκεται στα Πανεπιστήμια και εξαιτίας αυτής της Ακαδημαϊκής πορείας τα αποτελέσματα βρίσκονται συνεχώς σε διερεύνηση και επανεκτίμηση σε σύγκριση με την θεραπευτική ψυχοθεραπεία.
Τον τελευταίο καιρό αρκετές είναι οι μελέτες αποτελεσματικότητάς της, όπως θεραπεία σχιζοφρένειας, ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων, αυτισμός, σοβαρές ψυχικές διαταραχές και κατάθλιψη.
Συμπέρασμα, η Μουσικοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και σε διάφορες νοσολογικές καταστάσεις.
Στην Ελλάδα για πρώτη φορά, η Μουσικοθεραπεία, εφαρμόζεται στο θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων Τρικάλων, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.