Τσικνοπέμπτη: Η πιο… καπνιστή μέρα του χρόνου!

Τσικνοπέμπτη: Η πιο… καπνιστή μέρα του χρόνου!

Η Τσικνοπέμπτη είναι η απόλυτη μέρα της… τσίκνας! Πρόκειται για μια ελληνική παράδοση που σχετίζεται με την κατανάλωση κρέατος και σηματοδοτεί την κορύφωση του γλεντιού πριν από τη Σαρακοστή.

Η ιστορία της Τσικνοπέμπτης χάνεται στα βάθη του χρόνου, όταν οι άνθρωποι εκμεταλλεύονταν αυτή τη μέρα για να ψήσουν και να απολαύσουν άφθονο κρέας πριν ξεκινήσει η περίοδος της νηστείας. Γιορτάζεται, έντεκα ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής.
Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη τσίκνα, δηλαδή τη μυρωδιά του ψημένου κρέατος, και από την ημέρα Πέμπτη, καθώς στις ορθόδοξες παραδόσεις η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι μέρες νηστείας.

Από την αρχαιότητα, η κατανάλωση κρέατος συνοδευόταν από γλέντι, μουσική και χορό, στοιχεία που διατηρούνται μέχρι σήμερα. Η Τσικνοπέμπτη έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη γιορτή παρέας, όπου οι σχάρες παίρνουν φωτιά, τα τραπέζια γεμίζουν λιχουδιές και το κέφι φτάνει στα ύψη! 

Η Τσικνοπέμπτη ωστόσο δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για μπάρμπεκιου. Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τη συνοδεύουν ιδιαίτερα έθιμα:

Στην Πάτρα από το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης, στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης και αναβιώνει το έθιμο του γάμου της Γιαννούλας της κουλουρούς
Η Γιαννούλα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, έζησε στην περίοδο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πουλούσε κουλούρια για να εξασφαλίζει τα προς τα ζην. Μιας και ήταν λίγο αφελής, ορισμένοι Πατρινοί την «εκμεταλλεύονταν» και της έταζαν πως θα την παντρέψουν με τον πρόεδρο της Αμερικής Ουίλσον. Η φάρσα περιλάμβανε άφιξη του Ουίλσον με πλοίο στο λιμάνι, ο οποίος ήταν ντυμένος με φράγκο και ημίψηλο και την άνοδό του στην Άνω Πόλη, όπου θα γινόταν ο γάμος. Το πλήθος είχε διασκεδάσει με την ψυχή του, μέχρι η ευκολόπιστη Γιαννούλα να αντιληφθεί τη φάρσα. 

Στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα που θα την φάνε την επόμενη Κυριακή της Απόκρεως. Τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν φαγώσιμα δώρα, ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην καλή του μια κότα και εκείνη του στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. 

Στις Σέρρες ανάβουν φωτιές στις αλάνες και μόλις ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους.

Στον Πόρο, η παράδοση επιβάλλει στους νέους να κλέψουν ένα… μακαρόνι, το οποίο θα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν. 

Στην Πελοπόννησο σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό.

Στη Σκόπελο, οι κάτοικοι δίνουν ραντεβού στο Πεύκο, για να συνεχίσουν το γλέντι και το φαγοπότι όλοι μαζί.

Στη Θήβα, αρχίζει ο «βλάχικος γάμος», που ξεκινά με το προξενιό δυο νέων, συνεχίζει με τον γάμο και τελειώνει την Καθαρά Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.

Είτε σε σπίτι, είτε σε ταβέρνα, είτε ακόμα και στον δρόμο, ένα είναι σίγουρο: Η Τσικνοπέμπτη είναι η τέλεια αφορμή για να απολαύσουμε την παράδοση, να διασκεδάσουμε και να χαλαρώσουμε… με μια μπουκιά ζουμερού κρέατος και μπόλικο κέφι!