Art de la table
Η διακόσμηση δεν περιορίζεται μόνο στην οργάνωση του σπιτιού, το χρώμα των κουρτινών ή το ύφος του στολισμού του σαλονιού, αλλά επεκτείνεται και στους κανόνες στρωσίματος του τραπεζιού.
Οι κανόνες για το στρώσιμο και τον στολισμό του τραπεζιού είναι εμπνευσμένοι από την ιδέα του Art de la table, δηλαδή η τέχνη του τραπεζιού, και τι πρέπει να γνωρίζουμε για ένα σωστά και όμορφα διακοσμημένο τραπέζι φαγητού. Στην ουσία είναι οι κανόνες για το πως πρέπει να τοποθετηθούν τα αντικείμενα στο τραπέζι πριν από ένα γεύμα και με ποια σειρά χρησιμοποιούνται. Είναι βασικό να πούμε ότι η διακόσμηση του τραπεζιού ξεκινάει από την επιλογή του τραπεζομάντηλου και το ντεκόρ μέχρι το σερβίτσιο και το στήσιμο αυτού.
Βήμα 1
Επιλέγουμε ένα όμορφο και καθαρό τραπεζομάντηλο, προσέχουμε να είναι καλά σιδερωμένο διότι πρόκειται για την βάση της διακόσμησης. Αν επιλέξουμε λευκή βάση τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύχρωμο σερβίτσιο για να χρωματίσουμε το τραπέζι μας. Στη συνέχεια μπορούμε να παίξουμε με πολύχρωμα ράνερς δίνοντας έτσι μία κομψή πινελιά. Αν το τραπεζομάντηλο είναι σε πιο σκούρες αποχρώσεις τότε καλύτερα και τα πιάτα μας να είναι σε ήσυχους τόνους για να αποφύγουμε την υπερβολή.
Βήμα 2
Αφού το τραπέζι μας είναι στρωμένο, προχωράμε στην διακόσμηση και το ντεκόρ. Τα λουλούδια, τα κεριά, οι γιρλάντες και τα διακοσμητικά δοχεία είναι βασικά συστατικά για την διακόσμηση του τραπεζιού. Σε αυτό το σημείο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην υπερβάλλουμε με περιττά αντικείμενα διακόσμησης τα οποία θα κλέβουν χώρο από την άνεση μας και το σερβίρισμα των πιατελών με το φαγητό.
Βήμα 3
Τα πιάτα και τα ποτήρια πρέπει να είναι ομοιόμορφα και καθαρά για να προβάλλουν μία όμορφη εικόνα και να ανοίγουν την όρεξη στον καλεσμένο. Θα πρέπει να υπάρχει ακόμη, ξεχωριστό ποτήρι για το ποτό και το νερό, όπως και ξεχωριστό πιάτο για την σαλάτα ή τη σούπα. Το σερβίτσιο πρέπει να περιλαμβάνει πιάτα, μαχαιροπήρουνα και ποτήρια ανάλογα με το μενού. Η σωστή τοποθέτηση των αντικειμένων πάνω στο τραπέζι, υπάγεται στην Art de la table.
Στη συνέχεια, βλέπουμε δύο διαφορετικές διακοσμήσεις τραπεζιού, με την πρώτη να είναι σε πιο επίσημη εκδοχή ενώ η δεύτερη να είναι πιο απλή.
Η Art de la table καθοδηγεί το στήσιμο του σερβίτσιου, ξεκινώντας από τα αριστερά, μπαίνει το πιατάκι για το ψωμί μαζί με το ειδικό μαχαιράκι βουτύρου, στη συνέχεια τοποθετούνται τα μαχαιροπήρουνα, πάντα αριστερά τα πιρούνια και δεξιά τα μαχαίρια. Το πλήθος των μαχαιροπήρουνων προμηνύει το φαγητό που θα ακολουθήσει. Ξεκινάμε χρησιμοποιώντας τα μαχαιροπήρουνα από έξω προς τα μέσα, ξεκινώντας από το κουτάλι αν υπάρχει σούπα και στη συνέχεια το μαχαιροπίρουνο της σαλάτας. Τέλος χρησιμοποιούμε το βασικό μαχαιροπίρουνο για το κυρίως γεύμα. Πάνω από το πιάτο μας μπαίνουν τα κουταλάκια του γλυκού καθώς και τα πιρουνάκια για το φρούτο. Τα ποτήρια τοποθετούνται πάνω δεξιά από το πιάτο μας, όπου εξωτερικά μπαίνει το ποτήρι του νερού και εσωτερικά του κρασιού. Τέλος τα πιάτα, πρώτο μπαίνει το πιάτο για το κυρίως γεύμα, από πάνω το πιάτο σαλάτας και πάνω σε αυτό το μπολ της σούπας.
Στην πιο απλή εκδοχή, καταλαβαίνουμε ότι θα σερβίρουμε για αρχή σούπα, για αυτό και το κουτάλι στην εξωτερική πλευρά καθώς και το μπολ πάνω πάνω, ενώ στη συνέχεια, τοποθετείται το μαχαιροπήρουνο που συνοδεύει το κεντρικό πιάτο. Η πετσέτα μπαίνει (με τον τρόπο διπλώματος που θα επιλέξουμε) τελευταία, για να είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιηθεί.
Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα η συνταγή της επιτυχίας είναι σίγουρη. Η διακόσμηση με την βοήθεια της Art de la table είναι το μυστικό για ένα κομψό τραπέζι που θα ανοίξει την όρεξη και θα συγκεντρώσει αγαπημένα πρόσωπα να περάσουν ωραίες στιγμές. Δεν είναι δύσκολο αλλά θέλει τρόπο, έμπνευση και σωστά βήματα.
Bon appétit!...