Πως αντιμετωπίζουμε τα άλατα αποτελεσματικά

Πως αντιμετωπίζουμε τα άλατα αποτελεσματικά

Σχεδόν όλα τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το νερό, έχουν λεκέδες από άλατα γιατί το νερό, ειδικά σε κάποιες περιοχές, είναι πολύ σκληρό με υψηλό ποσοστό αλάτων και πιο συγκεκριμένα με ασβέστιο και μαγνήσιο.

Ας δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με παραδοσιακούς τρόπους, αλλά  αποτελεσματικά τα άλατα, με την χρήση του ξιδιού και της σόδας.

Κατσαρόλες

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα επαρκή ποσότητα λευκού ξιδιού, προσθέτουμε νερό, το αφήνουμε να βράσει και οι κατσαρόλες μας θα λάμψουν.

Κανάτες 

Γεμίζουμε το 1/3 της χωρητικότητάς τους με λευκό ξίδι, προσθέτουμε 1 χούφτα χοντρό αλάτι και συμπληρώνουμε με νερό. Τα αφήνουμε μερικές ώρες να δράσει και ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Στεγνώνουμε ανάποδα για να μην δημιουργηθούν ξανά άλατα.

Βρύση

Βρέχουμε με ξύδι τα σημεία που πιάνουν πολλά άλατα και το αφήνουμε να δράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια παίρνουμε μια χρησιμοποιημένη οδοντόβουρτσα και τρίβουμε όλη την επιφάνεια. 
Αν τα άλατα στη βάση της βρύσης αντιστέκονται, απλώνουμε ένα παχύρευστο μίγμα με 2/3 σόδα και 1/3 λευκό ξίδι και το αφήνουμε να δράσει. Τρίβουμε με μια οδοντόβουρτσα και ξεπλένουμε με νερό.

Σιφόνια

Τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο καθαρίζουμε τα σιφόνια από τους νεροχύτες, τις μπανιέρες ή τις ντουζιέρες γιατί εκεί συσσωρεύονται εκτός από άλατα και υπολείμματα τροφών.
Μουλιάζουμε τα μεταλλικά κομμάτια σε ένα δοχείο με νερό και ξίδι, ενώ τα υπόλοιπα μπορούμε να τα τρίψουμε μόνο με ξίδι.

Τουαλέτα

Για να αφαιρέσουμε τυχόν άλατα από το βάθος της λεκάνης, ρίχνουμε μέσα βραστό νερό αφού το έχουμε διαλύσει με 3 φλυτζάνια λευκό ξίδι και τρίβουμε δυνατά.
Αν οι λεκέδες επιμένουν, τρίβουμε με σόδα και τη αφήνουμε να δράσει μια ολόκληρη νύχτα.

**Το βρασμένο ξίδι είναι πιο αποτελεσματικό από το κρύο. Ωστόσο πρέπει να το αφήσουμε τουλάχιστον 15 λεπτά για να δράσει.