Βασίλης Τραϊφόρος, με όνομα βαρύ σαν ιστορία
Η οικογένειά του, του είχε απαγορεύσει να ακολουθήσει την μεγάλη του αγάπη, το θέατρο και το έκανε μόνο ερασιτεχνικά. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Ηθοποιός, συγγραφέας και έχοντας ένα όνομα που περιέχει μέσα του κάτι από την ιστορία της Ελλάδας, ο Ταυριώτης Βασίλης Τραιφόρος, μας μιλά για την Σοφία Βέμπο και τον Μίμη Τραιφόρο και μας καλεί να παρακολουθήσουμε την Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 19:00 ένα μουσικό - θεατρικό πρόγραμμα αφιερωμένο στους θείους του που έφυγαν τον μήνα Μάρτιο. Συμμετέχει η θεατρική ομάδα της Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων και του International Action Art και περιλαμβάνει τραγούδια, απαγγελίες, αφηγήσεις και σκέτς από την ζωή τους. Θα έχετε την δυνατότητα να το παρακολουθήσετε δωρεάν από το www.zoo.gr εισάγοντας τους εξής κωδικούς: Meeting ID: 849 8284 9982 Passcode: JEHa4d.
Οι θείοι σας στάθηκαν αφορμή ώστε να ακολουθήσετε την τέχνη της υποκριτικής;
Μπορεί να ήταν η αιτία και η αφορμή να θέλω να γίνω ηθοποιός αλλά τότε με απέτρεψαν σθεναρά. Έτσι σπούδασα Οικονομικά, δούλεψα σε τράπεζες έκανα οικογένεια και παράλληλα τελείωσα δραματική σχολή. Στην αρχή έκανα ερασιτεχνικό σε σχολεία και Δήμους. Μετά στην σύνταξη μπήκα για καλά στον επαγγελματικό χώρο του θεάματος, ευτυχώς όμως δεν ζω από αυτόν…
Πείτε μας μερικά έργα που έχετε συμμετάσχει ή είναι δικά σας;
Τα τελευταία μου θεατρικά είναι "Ο βασιλιάς ΛΗΡ", « Χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Scrooge", "Το κορίτσι του μόλου", "Οι 50ντάρηδες με πάθος" κ.α. Έχω πάρει μέρος σε πολλά σήριαλ στην T.V. Τώρα είμαι GUEST στις «Άγριες μέλισσες» στον ΑΝΤ1.
Ποιο είναι αυτό που έχει αποτυπωθεί έντονα στην μνήμη σας, από τον Μίμη Τραϊφόρο και την Σοφία Βέμπο από τα παιδικά σας χρόνια;
Πάρα πολλά. Ήταν γλυκύτατοι μαζί μου, αλλά πολύ αυστηροί μα δίκαιοι με τους συνεργάτες τους. Ζώντας τους από κοντά έμαθα πολλά για αυτό έγραψα και την βιογραφία τους. Είναι τόσα….Στο βιβλίο μου «ΜΙΜΗΣ ΤΡΑΪΦΟΡΟΣ - ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ της Ελλάδος παιδιά» Εκδόσεις ΑΛΚΥΩΝ 2013» , ξετυλίγονται οι ζωές στους με πολλές λεπτομέρειες.
Δυο τεράστιες προσωπικότητες, ο Μίμης με καταγωγή από τον Πειραιά και η Σοφία από την Ανατολική Θράκη. Πιστεύετε ότι η πολιτεία τους έχει τιμήσει και τους έχει δώσει όση αξία πρέπει;
Χμ… παλαιότερα, ναι. Τα τελευταία χρόνια όμως, ΟΧΙ. Το μόνο ενδιαφέρον υπάρχει από Δήμους και άλλους διάφορους ιδιωτικούς φορείς. Ναι, ο Δήμος Πειραιά αφιέρωσε το όνομα του ΜΙΜΗ ΤΡΑΪΦΟΡΟΥ στο Ιστορικό αρχείο της πόλης, που είναι και το σπίτι που γεννήθηκε… Δυστυχώς όμως δεν λειτουργεί. Για την Σ.ΒΕΜΠΟ και η ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ και ο ΒΟΛΟΣ έχουν προτομές της, αλλά και πολλές άλλες πόλεις. Άλλωστε και το Εθνικό θεατρικό μας μουσείο έχει καταστραφεί και δεν υπάρχει θέληση για την δημιουργία του πάλι.
Ποιοι λόγοι σας ωθούν να διατηρείτε ζωντανή τη μνήμη τους;
Πολλοί και σημαντικοί οι λόγοι. Ιδιαίτερα να μαθαίνουν οι νέες γενιές για ανθρώπους που προσέφεραν τόσα πολλά στο θέατρο, το τραγούδι αλλά και στην Ελλάδα. Να γίνουν παράδειγμα στα νέα παιδιά της Ελλάδος.
Το βιβλίο σας είναι το μόνο που κυκλοφορεί με γεγονότα από τη ζωή τους;
Εκτός από το μοναδικό βιογραφικό μου βιβλίο που αναφέρεται η ζωή και των δύο, κυκλοφορούν ακόμη 1-2 βιογραφικά για την ΣΟΦΙΑ. Υπάρχει και άλλο πολύτιμο υλικό στο ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Γ. ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ που προβάλλεται σε εκδηλώσεις που κάνω σε όλη την Ελλάδα.
Γνωρίζουμε ότι ετοιμάζετε πολύ μεγάλες εκδηλώσεις; Ποιο το περιεχόμενό τους;
Κάθε χρόνο καλούμαι σε πολλές πόλεις ολόκληρο τον χρόνο και όχι μόνο για την επέτειο του του ΄40 για να μιλήσω για την ζωή και το πολύμορφο έργο τους. Φέτος συμπληρώνονται και 110 χρόνια από την γέννηση της ΒΕΜΠΟ. Ιδιαίτερη εντύπωση μου κάνουν τα παιδιά των σχολείων που ενδιαφέρονται πάρα πολύ για την τραγουδίστρια της Νίκης και τον ποιητή σύζυγο της.
Σε μια δύσκολη χρονική περίοδο, λόγω του Covid-19, πόσο έχει επηρεαστεί το επάγγελμα και οι δραστηριότητές σας;
Αφάνταστα! Και έχει διαπιστωθεί δυστυχώς, πως γίνεται ιδιαίτερα επιλεκτικός πόλεμος σε όλες τις μορφές Πολιτισμού. Έχουν σταματήσει τα πάντα. Πολλοί επαγγελματίες, από πολλούς κλάδους Τέχνης και Πολιτισμού κυριολεκτικά υποφέρουν. Ευτυχώς που το Σ.Ε.Η. (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) και το ΤΑΣΣΕΗ (Ταμείο Αλληλοβοήθειας Ηθοποιών), τους βοηθούν πάρα πολύ.
Πιστεύετε ότι θα ανακάμψει όλο αυτό και στον πολιτιστικό τομέα ώστε να επανέλθουμε στις καλές εποχές με τις εκδηλώσεις;
Ναι και σύντομα. Είναι η μεγαλύτερη επιθυμία των φορέων που ζουν από όλες τις μορφές πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Με τι ασχολείστε την τελευταία περίοδο και τι περιλαμβάνουν τα μελλοντικά σας σχέδια;
Τώρα έχω αναλάβει ως καλλιτεχνικός διευθυντής της θεατρικής ομάδας ενηλίκων της ΟΥΝΕΣΚΟ Πειραιώς και νήσων. Θα ανεβάσουμε , (μετά τον COVID), την ΜΗΔΕΙΑ του ΜΠΟΣΤ. Τελειώνω ένα μυθιστόρημα μου (είναι στις διορθώσεις),για να εκδοθεί όπως και μια ποιητική συλλογή έκπληξη. Διασκεύασα 2 παλιά θεατρικά του θείου μου, που είχαν χαθεί, για να μείνουν στην Θεατρική Ιστορία, με τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ. Πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει ένα τραγούδι με στίχους μου(video-clip), επίκαιρο για τα δεινά του Θεάτρου. Τέλος συζητάω για νέες θεατρικές παραγωγές (πάντα μετά COVID-19) και αξιοποιώ την αναστολή εργασιών στο θέατρο, με διάβασμα και προετοιμασίες για το μέλλον.
Θέλουμε να δίνουμε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους μας, να κλείνουν εκείνοι με τον τρόπο που επιθυμούν την συζήτησή μας. Οπότε, πως θέλετε να κλείσουμε αυτή την κουβέντα;
Μα τι άλλο; Με αισιόδοξες ευχές, για να ξεπεράσουμε το δυνατόν ανώδυνα και σύντομα αυτόν τον εφιάλτη, για να επανέλθουμε στην φυσιολογική μας ζωή. Και ας κρατήσει ο καθένας μας , ότι πολύτιμη εμπειρία μπόρεσε να αξιοποιήσει για Αγάπη στον συνάνθρωπο, Σεβασμό και Αλληλεγγύη. Σας ευχαριστώ.