Δεν είναι ο superman...είναι εθελοντές!

Δεν είναι ο superman...είναι εθελοντές!

Απλοί άνθρωποι όπως όλοι μας, που ωστόσο προσφέρουν εθελοντικά και είναι παρόντες σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών. Εθελοντές με όλη τη σημασία της λέξης που με τις γνώσεις και την εμπειρία τους, στελεχώνουν μια ομάδα που παρέχει οργανωμένη βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής δηλώνει πάντα παρούσα ακόμα και εν καιρώ ‘’ειρήνης''.

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείται η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής; Ποιοι είναι οι σκοποί και στόχοι της και που είναι τα γραφεία της; 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής (Ε.Ο.Δ.Α.) είναι μία αμιγώς εθελοντική ομάδα , που λειτουργεί ως αστικό μη κερδοσκοπικό σωματείο και δραστηριοποιείται από το έτος 2000.  Η ιδέα για τη δημιουργία της προϋπήρχε, αλλά οι ενέργειες για την ίδρυσή της δρομολογήθηκαν το 1999, με αφορμή το σεισμό της Πάρνηθας, όταν αντιπροσωπείες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) από άλλους νομούς, συγκεντρώθηκαν στην Αττική με σκοπό να συνδράμουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.  

Είμαστε εθελοντές! Στόχος μας είναι η συμμετοχή στην οργάνωση, το συντονισμό και τη πραγματοποίηση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ή στην αποκατάσταση των προβλημάτων που προκαλούνται από μεγάλες φυσικές καταστροφές ή άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς ή  άλλους φορείς.  

Τα γραφεία της ομάδας βρίσκονται πλέον στο Παλαιό Φάληρο, στην οδό Δημοκρατίας 59, πολύ κοντά στο σταθμό τραμ, στάση «Αμφιθέας».  

Ποιος μπορεί να γίνει διασώστης; 

Αν και η Ομάδα περιλαμβάνει στο δυναμικό της επαγγελματίες κλάδων με συναφή γνωστικά αντικείμενα (ναυαγοσώστες, οδηγούς βουνού, εκπαιδευτές πρώτων βοηθειών, επαγγελματίες δύτες, ραδιοερασιτέχνες), το σύνολό των μελών μας είναι απλοί άνθρωποι, που προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο, τις γνώσεις και την εμπειρία τους, για να παρέχουν εθελοντικά οργανωμένη βοήθεια στο κοινωνικό σύνολο.  Mέλος στην oμάδα μας μπορεί να γίνει κάθε πρόσωπο με διάθεση για ανάπτυξη γνώσεων, ικανοτήτων και εμπειριών από τη μια πλευρά, αλλά και δέσμευση για εθελοντική προσφορά, σε συστηματική βάση, με ή χωρίς προηγούμενη εμπειρία στα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται η ΕΟΔΑ.  

Ο καλύτερος τρόπος για να ενημερωθείτε με κάθε λεπτομέρεια για την εκπαίδευση, τις δράσεις και τον τρόπο λειτουργίας μας, είναι να μας επισκεφτείτε και να σας τα πούμε όλα αναλυτικά!  

Με την άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα μας βρείτε κάθε Τετάρτη 8-10 μμ, στα γραφεία μας στην οδό Δημοκρατίας 59, Παλαιό Φάληρο (πλησίον σταθμού τράμ, στάση «Αμφιθέας»).  Στο μεταξύ, η ΕΟΔΑ διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα διαδικτυακές ενημερώσεις, στις οποίες μπορείτε να συμμετέχετε ελεύθερα στέλνοντας μήνυμα στο eodathens.info@gmail.com ή info@eodathens.gr , για να λάβετε τα στοιχεία σύνδεσης. Για τις τρέχουσες δράσεις μας και τον προγραμματισμό των ενημερώσεων, μπορείτε να ακολουθείτε τη σελίδα μας στο Facebook ή να επισκέπτεστε την  ιστοσελίδας μας www.eodathens.gr 

Πώς εκπαιδεύονται τα μέλη της και σε τι; Πώς προετοιμάζονται; 

Η εκπαιδευτική δομή της ομάδας διασφαλίζει τη σταδιακή εξοικείωση των μελών με τα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα, με απώτερο σκοπό την εξειδίκευση σε έναν ή περισσότερους τομείς.  Υπάρχουν 4 εκπαιδευτικές βαθμίδες και ακολουθούν οι ειδικότητες εξειδίκευσης για το Χερσαίο, Υγρό  Τομέα ή τον Τομέα Αντιμετώπισης Καταστροφών. Η Επιτροπή Εκπαίδευσης  πραγματοποιεί κάθε χρόνο εκπαιδευτικά σεμινάρια ξεχωριστά για την κάθε βαθμίδα, ενώ οι Τομείς πραγματοποιούν ξεχωριστά σεμινάρια εξειδίκευσης για τα μέλη που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε κάθε ειδικότητα στον αντίστοιχο Τομέα. 

Παράλληλα, οι  Τομείς διοργανώνουν ετήσιο πρόγραμμα Εξασκήσεων Πεδίου, στις οποίες συμμετέχουν τα μέλη, ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων. Οι Εξασκήσεις βασίζονται σε ρεαλιστικά σενάρια που προσομοιάζουν με πραγματικά περιστατικά, με σκοπό κάθε μέλος να ενισχύει τις γνώσεις του, εξασκείται συστηματικά και να προχωρά στο επόμενο επίπεδο,  μέχρι να επιλέξει σε ποιον Τομέα και ειδικότητα θέλει να εξειδικευτεί.  

Τέλος, μέσω της συνεργασίας με ειδικούς ψυχολόγους, όλα τα μέλη της ομάδας παρακολουθούν σεμινάρια «Ψυχολογίας Διασώστη» με σκοπό την αρτιότερη ψυχική προετοιμασία ,τόσο πριν όσο και μετά από μια επιχείρηση διάσωσης. 

Τι πρέπει να κάνει και πως νοιώθει ένας διασώστης από τη στιγμή που θα ‘’πάρει’’ σήμα να επέμβει; Πώς νοιώθει στο σημείο δράσης και πώς αν έχει καλό ή κακό αποτέλεσμα; 

Όταν υπάρχει περιστατικό, ενημερώνονται τα μέλη και δηλώνουν διαθεσιμότητα. Είναι η  στιγμή που οι ρυθμοί ανεβαίνουν, καθώς τα μέλη πρέπει να προετοιμάσουν τάχιστα τον προσωπικό τους εξοπλισμό, ανάλογα με τις πληροφορίες για το είδος του συμβάντος και μπαίνουν σε καθεστώς ετοιμότητας για άμεση μετάβαση στα γραφεία της Ομάδας ή όπου αλλού κληθούν.  

Με την άφιξη στο χώρο του συμβάντος, το κλιμάκιο  που θα επιχειρήσει λειτουργεί με την απαραίτητη πειθαρχεία και οργάνωση, κάνοντας τις αναγκαίες προετοιμασίες και ενέργειες . Υπάρχει αυξημένη αδρεναλίνη, όμως λόγω των συστηματικών και ρεαλιστικών εξασκήσεων, τα μέλη γνωρίζουν πώς να δράσουν σε πιεστικές και απαιτητικές περιστάσεις.  

Δεν υπάρχει καλό ή κακό αποτέλεσμα για εμάς. Η Ε.Ο.Δ.Α. έχει σαν σκοπό την συντονισμένη  συνδρομή στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, υποστηρίζοντας το έργο των Κρατικών Φορέων και την παροχή βοήθειας με κάθε δυνατό τρόπο. Αν εντοπιστεί ένας αγνοούμενος ή διασωθεί κάποιος που κινδυνεύει, η ηθική ικανοποίηση είναι σίγουρα μεγαλύτερη.   

Πού έχει συνδράμει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής και πώς; Πέρα από το έμψυχο υλικό τι μέσα διαθέτει η ομάδα; 

Είναι εκατοντάδες τα περιστατικά έρευνας και διάσωσης, στα οποία έχει συνδράμει η ΕΟΔΑ όλα τα χρόνια λειτουργίας της, είτε στο ορεινό πεδίο είτε στη θάλασσα. Κάποια από αυτά είχαν  ιδιαίτερη δυσκολία, όμως η άριστη συνεργασία με τους κρατικούς φορείς συμβάλλει πάντα στην επίλυση των προβλημάτων και στην ευόδωση των σκοπών  κάθε επιχείρησης. Στη πλειονότητα των περιστατικών, η Ομάδα ανέπτυξε ομάδες έρευνας ή και διάσωσης πεδίου, με κατάλληλα εξειδικευμένα μέλη και τεχνικό εξοπλισμό, διεκπεραιώνοντας το έργο που ανατίθεται από τον εκάστοτε αρμόδιο φορέα.   

Πέρα από τον ειδικό τεχνικό ομαδικό εξοπλισμό κάθε Τομέα, η ΕΟΔΑ διαθέτει 2 ΙΧ τζιπ 4x4, 1 φουσκωτό σκάφος («Χ.Μπαρούχας»),  καθώς και 2 μικρά βαρκάκια τύπου zodiac. 

 

Ποια ήταν η πιο δύσκολη τεχνικά διάσωση και ποια η συγκλονιστικότερη-λυπηρή; 

Είναι δύσκολο να επιλέξουμε την πιο δύσκολη, αλλά σίγουρα οι επιχειρήσεις σε ορεινά πεδία μεγάλης κλίσης, σε σπήλαια ή φαράγγια απαιτούν δύσκολους και περίπλοκους τεχνικούς χειρισμούς, πολλούς και έμπειρους διασώστες, εξειδικευμένα στελέχη από τη Σπηλαιοδιάσωση, ενώ τον πρώτο λόγο έχει, κατά κανόνα, το προσωπικό από τις ΕΜΑΚ του ΠΣ .  

Η πιο συγκλονιστική επιχείρηση ήταν στο ΜΑΤΙ το 2018, όπου η ομάδα επιχείρησε από  τις πρώτες βραδινές ώρες, βοηθώντας με το σκάφος στον απεγκλωβισμό ατόμων και οικογενειών απο τα βράχια, ενώ κλιμάκιο διασωστών παρείχε πρώτες βοήθειες στους πολίτες που περίμεναν στην παραλία για τη μεταφορά τους.  Για 10 ολόκληρες μέρες ήμαστε στο ΜΑΤΙ, συνδράμοντας στις έρευνες του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες και υποδείξεις τους. 

Πρώτες βοήθειες. Ποιος πρέπει να γνωρίζει; Τα μικρά παιδιά έχουν την ικανότητα να μάθουν; 

Η απόφαση να παράσχει κάποιος Πρώτες Βοήθειες είναι ζωτικής σημασίας, καθότι οι κατάλληλες ενέργειες από τον «πρώτο ανταποκριτή» πολλές φορές είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. 

 «Πρώτος ανταποκριτής» ορίζεται το άτομο που αποφασίζει να παράσχει βοήθεια σε αυτόν που το έχει ανάγκη, εμπιστευόμενος τις γνώσεις και δεξιότητές του. Για τα μέλη της ΕΟΔΑ, οι γνώσεις αποκτώνται μέσα από πιστοποιημένα σεμινάρια αναγνωρισμένων διεθνώς επιστημονικών φορέων, όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC – European Resuscitation Council)  ή την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA – American Heart Association) , φορείς που εκδίδουν τις κατευθυντήριες οδηγίες για την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ – CPR) και τις βασικές Πρώτες Βοήθειες.  

Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από παιδιά δημοτικού μέχρι και αρκετά μεγαλύτερους ενήλικες και είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι κατανοητά σε πρόσωπα που δεν είναι επαγγελματίες υγείας και ενδιαφέρονται   να αποκτήσουν γνώσεις βασικών πρώτων βοηθειών (ΒΠΒ). Οι ΒΠΒ είναι απλές και κατανοητές οδηγίες αναγνώρισης και άμεσης αντιμετώπισης, με απλά βήματα, όλων των επειγουσών καταστάσεων, μέχρι να καταφθάσει η Εξειδικευμένη Προνοσοκομειακή Φροντίδα (στην Ελλάδα το ΕΚΑΒ) , για να οδηγηθεί τελικά ο  πάσχων στον κατάλληλο υγειονομικό σχηματισμό (Νοσοκομείο), για την τελική οριστική αντιμετώπιση και θεραπεία.  

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι ως Πρώτοι Ανταποκριτές είμαστε κρίκοι σε μια «Αλυσίδα Επιβίωσης» , τόσο σημαντικοί ως κρίκοι ,όσο σπουδαία είναι και η αλυσίδα στο σύνολό της.  

Για τον λόγο αυτό όλα τα μέλη στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής – ΕΟΔΑ οφείλουν να είναι πιστοποιημένα στις Βασικές Πρώτες Βοήθειες και Βασική ΚΑΡΠΑ, κυρίως για το οικογενειακό και το επαγγελματικό τους περιβάλλον και δευτερευόντως ως βάση για την παρακολούθηση πιο εξειδικευμένων προγραμμάτων πιστοποίησης (PHTLS, TFR, Wilderness Advanced First Aid) , εφόδια που θα τους παράσχουν πρόσβαση στην καυτή ζώνη του συμβάντος. 

Στοχεύοντας στην εκπαίδευση και ενημέρωση σημαντικών ομάδων πληθυσμού, όπως μαθητές, εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων, φοιτητές και Σώματα Ασφαλείας , η ΕΟΔΑ εθελοντικά προχωρά σε ενημερωτικές παρουσιάσεις σε αυτούς μέσω πιστοποιημένων εκπαιδευτών.  

Μεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στους μαθητές Δημοτικού, οι οποίοι είναι οι διασώστες – πρώτοι ανταποκριτές του μέλλοντος,  ικανοί να κάνουν τη διαφορά σε όλους τους τομείς. Είναι, όπως έχει αποδειχθεί μέσω μελετών η σημαντικότερη «επένδυση» για την αντιμετώπιση του επείγοντος . 

Συνεργασία με τις επίσημες αρχές υπάρχει; Σε ποιο επίπεδο και πώς; 

Η Ε.Ο.Δ.Α. όλα αυτά τα χρόνια έχει συνεργαστεί με όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις έρευνας , διάσωσης και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, την Περιφέρεια Αττικής κ.ο.κ.  

Σεβόμενοι πάντα την αρχή και τον αρμόδιο αξιωματικό που έχει την ευθύνη στο χώρο του συμβάντος, ενημερώνουμε κάθε φορά για τις δυνατότητες της ομάδας, λαμβάνουμε οδηγίες για το έργο που θα μας ανατεθεί και τις ακολουθούμε εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια του διασώστη. 

 

 

Υπάρχει συνεργασία με άλλες ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού; 

Στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων,  στα οποία  συμμετέχουμε από το 2016, η ΕΟΔΑ συνεργάζεται στενά με μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο έμπειρες οργανώσεις και κρατικούς φορείς του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα Service d'Aide Médicale Urgente (SAMU) ,  National School Supérieure Des Officiers De Sapeurs-Pompiers (ENSOSP) της Γαλλίας, το Technisches Hilfswerk (THW) και την  International Search and Rescue (ISAR) της Γερμανίας, Sodertorns Branforsvarforbund (SBFF) της Σουηδίας, η POLICE FEDERALE του Βελγίου, κ.ά.  

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ίδιων προγραμμάτων, συνεργαζόμαστε με διεθνείς φορείς από Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, όπως τα Institute of Robot and Convergence της Ν. Κορέας, SINTEF της Νορβηγίας, National University of Tohoku της Ιαπωνίας, Deutsches Institut fuer Normung (DIN) της Γερμανίας, καθώς και τα δικά μας Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ) και Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ). 

Υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα εξέλιξης των τεχνικών και των μέσων διάσωσης. Η Ε.Ο.Δ.Α συμμετέχει; Και αν ναι, τι αφορούν; 

Πριν δύο χρόνια ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα SCENT1, το οποίο αφορά την παρακολούθηση των αλλαγών της χρήσης γης σε αστικό/ημιαστικό ή αγροτικό πεδίο μέσω συλλογής πληροφοριών από χρήστες (crowd sourcing), με σκοπό την άμεση επικαιροποίηση των υδρογραφικών χαρτών και την έγκαιρη προστασία από πλημμύρες. Σήμερα η ομάδα μας συμμετέχει ενεργά σε τέσσερα ευρωπαϊκά προγράμματα, συγκεκριμένα τα FASTER2, CURSOR3, INGENIOUS4 και INTREPID5, τα οποία ασχολούνται με την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς μέσων και τεχνολογικού εξοπλισμού για τις σύγχρονες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση καταστροφών μεγάλης κλίμακας σε αστικό/ημιαστικό πεδίο, όπως για παράδειγμα ένας ισχυρός σεισμός, μια πλημμύρα ή μια έκρηξη, με κατάρρευση κτιρίων και ανάγκη άμεσης έρευνας και διάσωσης θυμάτων από ερείπια (USAR). Με τις νέες αυτές τεχνολογίες οι διασωστικές ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις τρεις βασικές προτεραιότητές μας στο πεδίο, δηλαδή την ασφάλεια του διασώστη, τον έγκαιρο εντοπισμό και διάσωση του θύματος, καθώς και την πλήρη επιχειρησιακή αντίληψη της κατάστασης. Οι δυνατότητες αυτές παρέχονται από συνδυασμό τεχνολογικών εργαλείων που αναπτύσσονται τώρα, όπως για παράδειγμα παρακολούθηση των βιομετρικών δεδομένων του διασώστη, αξιόπιστες τηλεπικοινωνίες και γεωεντοπισμός σε κλειστούς χώρους και μέσα σε ερείπια, επισκόπηση και χαρτογράφηση του πεδίου μέσω ρομποτικών επίγειων και εναέριων μέσων, εντοπισμός θυμάτων μέσω «όσφρησης» δηλαδή ανίχνευσης συγκεκριμένων χημικών ουσιών στον αέρα, κτλ. Τα τέσσερα αυτά προγράμματα είναι περίπου τα μισά από όσα τρέχουν αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του Ορίζοντας 2020 (EU Horizon 2020)6 στο συγκεκριμένο πεδίο και ολοκληρώνονται το 2023. 

Γνωρίζουμε ότι μια μελέτη σας με παρατηρήσεις και προτάσεις, πήρε το πρώτο βραβείο παγκοσμίως. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό; 

Το Νοέμβριο του 2017 και λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2018 ,η ομάδα μας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή σε δύο από της μεγαλύτερες και πολύνεκρες φυσικές καταστροφές στη χώρα μας, η πρώτη στις πλημμύρες στη Δυτική Αττική  (Μάνδρα) και η δεύτερη στην πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική (Μάτι). Οι επιχειρήσεις αυτές ήταν για την ομάδα μας δύο μεγάλα τεστ αποτελεσματικότητας και αντοχής, αλλά ταυτόχρονα σημαντικά μαθήματα για τον τρόπο αντιμετώπισης παρόμοιων καταστροφών σε επίπεδο έρευνας και διάσωσης, ειδικά τις πρώτες ώρες του περιστατικού. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν για πρώτη φορά διαδικασίες, που δεν είχαν δοκιμαστεί σε τέτοια κλίμακα, όπως για παράδειγμα η εκκένωση τουλάχιστον 730 ανθρώπων από τη θάλασσα, ενώ η φωτιά είχε φτάσει στην ακτή, ή αργότερα η ανάγκη εντοπισμού και αναγνώρισης θραυσμάτων οστών από αγνοούμενους μέσα σε καμένη αστική περιοχή έκτασης περίπου 4 τετρ. χλμ. Εκτός από την άμεση παροχή βοήθειας και το διασωστικό έργο, θεωρούμε υποχρέωσή μας ως ομάδα να συμβάλλουμε όπως μπορούμε στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση και στη βελτίωση των πρωτοκόλλων σε παρόμοιες επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όπως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Με αφορμή τις πρόσφατες αυτές εμπειρίες, αλλά και τη συμμετοχή της ομάδας στα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπου συνεισφέρουμε ακριβώς με αυτή την τεχνογνωσία , αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε μια σύντομή μελέτη ανασκόπησης περιστατικού (case study), εστιασμένη σε αυτούς τους δύο τύπους φυσικών καταστροφών, δηλαδή στις πλημμύρες στη Μάνδρα και στην πυρκαγιά στο Μάτι. Στη μελέτη περιγράφονται ,αντίστοιχα, οι επιχειρησιακές διαδικασίες, οι ελλείψεις σε μέσα και τεχνολογίες, καθώς και οι λύσεις που εφαρμόσαμε στο πεδίο. Η μελέτη υποβλήθηκε το 2020, στο ετήσιο συνέδριο ISCRAM’20 (Information Systems for Crisis Response and Management), ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια στον τομέα της αντιμετώπισης καταστροφών και διάσωσης με συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Η εργασία μας έγινε δεκτή, μετά από  διαδικασία peer2peer review, και έλαβε το βραβείο Best Paper “Murray Turoff” Award, κάτι ιδιαίτερα τιμητικό για την ΕΟΔΑ, αλλά πρωτίστως πολύ σημαντικό για την ανάδειξη του βασικού θέματος, δηλαδή  τη βελτίωση της ετοιμότητας και των πρωτοκόλλων, τόσο σε επίπεδο προετοιμασίας, όσο και επιχείρησης για τις διασωστικές ομάδες. Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας διεθνώς, η ΕΟΔΑ έχει προσκληθεί να παραβρεθεί τον ερχόμενο Μάιο (2021) στο φετινό συνέδριο του ISCRAM στη Virginia (ΗΠΑ) για να παρουσιάσει την εργασία και να παραλάβει το βραβείο. 

Θέλουμε να δίνουμε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους μας, να κλείνουν εκείνοι με τον τρόπο που επιθυμούν την συζήτηση μας. Οπότε, πώς θέλετε να κλείσουμε αυτή την κουβέντα; 

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής θα είναι πάντα παρούσα στο δύσκολο πεδίο, να προσφέρει βοήθεια οργανωμένα σε όποιον βρίσκεται σε κίνδυνο, ακολουθώντας τις αρχές που τη διέπουν απο την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, 21 χρόνια πριν. Αρχές και Φιλοσοφία Διάσωσης που ενέπνευσε ο πρωτεργάτης στη δημιουργία της Ομάδας, ο αείμνηστος Οδηγός Βουνού Χρήστος Μπαρούχας.