Μια ημέρα σε ΜΕΘ covid

Μια ημέρα σε ΜΕΘ covid

Η χώρα παλεύει με την πανδημία, οι πολίτες παλεύουν με τις συνέπειες των αλεπάλληλων lockdown και κάποιοι άνθρωποι παλεύουν καθημερινά με τη νόσο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για COVID. Παλεύουν σε δύο μέτωπα. Το ένα για να νικήσουν την νόσο, το άλλο για να δώσουν ζωή σε ανθρώπους.

Μιλάμε σήμερα με την Φ.Κ., νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ COVID, μεγάλου νοσοκομείου και μας βάζει στην καθημερινότητα της…


Ένας χρόνος σχεδόν μετά από το πρώτο περιστατικό με covid-19 στη χώρα μας. Πώς μεταφράζεται αυτό σε συναισθήματα; 

Πόνος, θλίψη, φόβος, αγωνία-άγχος, αποχωρισμό 

Θα ήθελες να μας περιγράψεις μια μέρα στη ΜΕΘ με covid; 

7:00 έχεις ήδη φορέσει τη στολή της ΜΕΘ, 7:05 ξεκινάει η παράδοση και η λογοδοσία των ασθενών από την βραδινή βάρδια, γύρω στις 7:30 με 7:45 έχει γίνει πλήρης αναφορά για την πορεία της νόσου και την εξέλιξη του καθενός ασθενή με την παρουσία της προϊστάμενης και όλων των νοσηλευτών πλην αυτού που παραμένει στη ΜΕΘ μέσα για να προσέχει τους αρρώστους και τα μόνιτορ μέχρι να έρθει η σειρά του και να τον αλλάξει ένας συνάδελφος. 

8:50 ντυνόμαστε με τις στολές τις ειδικές του covid συν μάσκες, προσωπίδα, ακάλυπτο κανένα σημείο του σώματος σου και του προσώπου σου, ιδρώτας πολύς, ασφυξία, δυσφορία και ζάλη… 

8:00 μπαίνουμε μέσα στη ΜΕΘ και ξεκινάμε να μαζεύουμε όλα τα πράγματα και τα φάρμακα που χρειαζόμαστε, φτιάχνουμε σε ειδικό πάγκο τη νοσηλεία του ή των ασθενών που μας αντιστοιχεί στον καθένα, παίρνουμε σεντόνια, σαμπουάν και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για την φροντίδα των ασθενών και αφού τα συγκεντρώσουμε, ένας- ένας νοσηλευτής με την βοήθεια και την παρουσία ενός τραυματιοφορέα και βοηθό θαλάμου, μπαίνουμε στα μποξ να ξεκινήσουμε μπάνια και περιποιήσεις στους αρρώστους. 

Η όλη διαδικασία αυτή διαρκεί το λιγότερο 1 ώρα, μπορεί και 2,έχοντας θολά γυαλιά από το πρώτο μισάωρο λόγω υδρατμών, όσο μπορείς να δεις είσαι πάνω από τον ασθενή και τον περιποιείσαι. 

Ώρα 9:30 ξεκινάει η ενημέρωση των ιατρών, μας δίνουν γραπτές οδηγίες και τις εκτελούμε, όποιος έχει τη δυνατότητα ξεντύνεται με βάση το ειδικό πρωτόκολλο, απολυμαίνετε με αντισηπτικό και χλωρίνη στα σαμπό και παρευρίσκετε και αυτός στην επίσκεψη γιατρών. 

Στις 12:00 ξεκινάμε τη σίτιση των ασθενών με ειδικά μηχανήματα και αλλαγή θέσεων σε όσους χρειάζεται, γίνονται αναπνευστικές φυσικοθεραπείες και στις 14:00 γράφουμε λογοδοσία και κλείνουμε τον ασθενή μας για να τον παραδώσουμε στην επόμενη βάρδια. 

Πόσοι περίπου ασθενείς ‘’αντιστοιχούν΄΄ σε κάθε νοσηλευτή; 

Ένας, μπορεί και δυο, το πολύ τρεις σε περίοδο γεμάτη με καλυμμένα όλα τα κρεβάτια της ΜΕΘ 

Το γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερες κλίνες είναι δεδομένο. Τί γίνεται με το ιατρικό υλικό; Επαρκεί ή παρατηρούνται ελλείψεις;  

Προσπαθούν να μας παρέχουν όλα τα υλικά, κυρίως όλα για την ατομική προστασία μας και μέχρι στιγμής δεν μας έχει λείψει κάτι και εάν έχει τύχει, είναι για πολύ λίγο, όμως έχουμε εναλλακτικές και έτσι δεν είμαστε απροστάτευτοι ούτε οι ασθενείς μας παραμελημένοι. Πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις καθημερινά. 

Ποια τα συναισθήματα των ασθενών που νοσούν; Και πώς το διαχειρίζεστε εσείς; 

Τα συναισθήματα των ασθενών στη ΜΕΘ δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε, γιατί είναι διασωληνωμένοι και κοιμούνται, όμως μπορούμε να τα φανταστούμε και να τα υποθέσουμε. Τους μιλάμε και τους δίνουμε θάρρος και όταν έχουν μπει στη διαδικασία ξυπνήματος τους κρατάμε το χέρι και δεν τους αφήνουμε ποτέ μόνους, τους δίνουμε δύναμη, ασφάλεια και κουράγιο. Εάν όλα πάνε καλά όταν ανοίξουν τα μάτια και αποσωληνωθούν τους κρατάμε το πολύ ένα 24 ωρο και τους διακομίζουμε σε ειδικό θάλαμο και όροφο για την πλήρη αποκατάσταση τους για να μην είναι μέσα στην εντατική με όλους αυτούς τους θορύβους, τα μόνιτορ, τα καλώδια και τον κόσμο. Δεν βοηθάει καθόλου την ψυχολογία τους, γιατί όταν συνειδητοποιήσουν τι τους έχει συμβεί παθαίνουν πανικό, κλαίνε και προσπαθούν να το διαχειριστούν. Έχουν πολλές απορίες και προσπαθούμε με διάλογο και κοιτώντας τους στα μάτια να τους καθησυχάσουμε και να τους κάνουμε να μην φοβούνται.

Οι νοσηλευτές και οι γιατροί στις ΜΕΘ covid, “φλερτάρουν” με την νόσο καθημερινά. Πόσο σε επηρεάζει αυτό στην απόδοση σου; 

Η ψυχρολουσία ήταν στην αρχή, μόλις ξεκίνησε ο ιός, η πρώτη μέρα ήταν γεμάτη φόβο ανασφάλεια και πανικό, με το που ήρθα σε επαφή και εγώ με ασθενή covid, το ξεπέρασα, το συνήθισα, συμβιβάστηκα με αυτό δεν ξέρω….πάντως δεν έπεσε στιγμή η απόδοση μου, μόνο η ψυχολογία μου και η διάθεση μου ορισμένες μέρες, παίζοντας σημαντικό ρόλο η κούραση και το στρες. 

 

Είστε το στήριγμα όλων των ασθενών που βρίσκονται στην εντατική, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να έχουν τους δικούς τους ανθρώπους δίπλα τους. Σίγουρα όμως, βιώνοντας όλη αυτή την κατάσταση, δεν μπορείτε να μείνετε ανεπηρέαστοι κι εσείς οι υγειονομικοί. Υπάρχει ψυχολογική στήριξη για εσάς; 

Ψυχολογική στήριξη;;;;  Χαχαχαχαχα……δεν θα το έλεγα….μόνο από την οικογένεια μας και στενούς φίλους μέσω βιντεοκλήσης μηνυμάτων και social. Eίμαστε απόμακροι και σε συνεχή καραντίνα για να μην μεταφέρουμε τον ιό στον υπόλοιπο κόσμο, οπότε η μοναξιά είναι πολύ μεγάλη και αφόρητη, ειδικά σε άτομα που μένουν μόνα τους και δεν έχουν καν σύντροφο ή κάποιο ζωάκι, στους 4 τοίχους και στην τηλεόραση. Ο ένας χρόνος μου έχει φανεί αιώνας…. 

Διανύουμε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την κούραση του κόσμου από τα συνεχή μέτρα, από την αμφισβήτηση του εμβολίου, από έντονη απαισιοδοξία και στρες. Τι θα ήθελες να πεις στον κόσμο που θα διαβάσει το άρθρο μας και βρίσκεται στη μέση όλων αυτών των συναισθημάτων; 

Επειδή οι απόψεις διίστανται και ακούγονται πολλά, αυτό που θέλω να συμβουλέψω τον κόσμο, εάν μου επιτρέπεται, είναι να ακούνε μόνο την καρδιά τους και τη λογική τους και να λειτουργεί ο καθένας όπως κρίνει και αγαπά. Να μην επηρεάζονται από τον διπλανό τους. Την απόφαση για το εμβόλιο και για τον αν θα τηρήσουν πιστά τα μέτρα είναι στην ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου. Εάν δεν νιώθουν καλά ή έχουν κατάθλιψη, να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού, όχι απαραίτητα ψυχιάτρου και να πλακωθούν στα φάρμακα, ας τα βρουν με τον εαυτό τους και να κάνουν ψυχανάλυση. Ας κερδίσουν χαμένο χρόνο και έδαφος και να ξανά συστηθούν με το παιδί που κρύβει ο καθένας μέσα του. ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ-ΥΠΟΜΟΝΗ-ΑΓΑΠΗ-ΔΥΝΑΜΗ και θα βγούμε από την «τιμωρία» που μας έχουν. 

Φ.Κ.