Συνέντευξη με την Χριστίνα Δολιανίδη
Γεννημένη στον Ταύρο, απόφοιτος του Πάντειου Πανεπιστημίου στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, εμποροϋπάλληλος, μέλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και υποψήφια δήμαρχος με την Λαϊκή Συσπείρωση στα 24 χρόνια της, κατέλαβε μάλιστα την τρίτη θέση κάνοντας αισθητή την παρουσία της ως νέος άνθρωπος στα πολιτικά δρώμενα της πόλης. Η Χριστίνα Δολιανίδη, μας παραχώρησε λίγο από τον χρόνο της για να συζητήσουμε για την πόλη, τους ανθρώπους και τις σκέψεις της.
Κυρία Δολιανίδη, καλωσορίσατε και σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μας παραχωρήσετε αυτή την συνέντευξη και να συζητήσετε μαζί μας για θέματα που αφορούν το Μοσχάτο και τον Ταύρο και όχι μόνο.
Κι εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση , εύχομαι καλή αρχή στο καινούριο σας ξεκίνημα. Είναι θετικό για το Δήμο μας να υπάρχουν site που αναδεικνύουν ζητήματα της επικαιρότητας που απασχολούν την περιοχή και όχι μόνο.
Προερχόμενη από τον χώρο της αριστεράς, διεκδικήσατε σε πολύ μικρή ηλικία την θέση της δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου και μάλιστα με καλά αποτελέσματα, αφού ειδικά στον Ταύρο η αποδοχή του ΚΚΕ είναι υψηλή. Μιλήστε μας λίγο για την απόφαση, την πορεία και το σήμερα στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η επιλογή να είμαι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις εκλογές ήταν μια απόφαση που προέκυψε από συλλογικές διαδικασίες – όπως άλλωστε είναι γνωστό πως έτσι λειτουργεί το ΚΚΕ. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουμε εκλεχθεί με τη Λαϊκή Συσπείρωση( 4 συνολικά στο Δήμο μας) θεωρούμε ότι από αυτό το «πόστο» ο ρόλος μας είναι να αναδεικνύουμε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, να προβάλουμε δυναμικά μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο την ανάγκη διεκδίκησης όλων των σύγχρονων αναγκών σήμερα και να προτείνουμε μέτρα και ενέργειες που θα βελτιώσουν – στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό στο πλαίσιο ενός Δήμου- την ποιότητα ζωής του λαού και της νεολαίας της περιοχής. Ένα σχόλιο για τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι κατά πόσο αυτά τα θέματα, που αφορούν πλευρές της καθημερινότητας και των υπηρεσιών στο Δήμο, όπως η κατάσταση στα σχολεία του Δήμου, στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας απασχολούν ουσιαστικά τις συνεδριάσεις. Δυστυχώς, παρά τη μικρή πείρα μου ως δημοτική σύμβουλος, θα μου επιτρέψετε να πω πως σκόπιμα δεν είναι αυτά που κυριαρχούν.
Ως αντιπολίτευση, ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός για την δεκαετία διοίκησης από την παράταξη του κυρίου Ευθυμίου;
Τον απολογισμό για τη διοίκηση του Δήμου τον εξετάζουμε με βάση πώς αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή τις ανάγκες των κατοίκων, των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων και της νεολαίας της περιοχής τόσο γενικά όσο και ειδικά όσων είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου. Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι η δημοτική αρχή όλη τη δεκαετία έχει επιλέξει να εναρμονιστεί με τις πολιτικές που ορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, να γίνει διαχειριστής των ελάχιστων πόρων που δίνονται στην τοπική διοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό (οι οποίοι δεν αρκούν για να καλύψουν καν τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων του Δήμου), άρα να βρίσκεται απέναντι από τα συμφέροντα και τις ανάγκες που έχουν οι Μοσχατιώτες και οι Ταυριώτες.
Οι υπηρεσίες του Δήμου είναι υποστελεχωμένες , κάποιες κενές θέσεις καλύπτονται με υπαλλήλους με προγράμματα ΕΣΠΑ,0ΑΕΔ,8μηνα που περιπλανιούνται από την ανεργία στην ημιαπασχόληση και πάλι από την αρχή ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Δήμου. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου αθλητικές, πολιτιστικές κλπ. λειτουργούν με τη λογική της ανταπόδοσης, αναγκάζοντας τον γονιό να ξαναβάλει το χέρι στην τσέπη ενώ έχει πληρώσει διπλούς και τριπλούς φόρους στο κράτος. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα με την προσχολική αγωγή και τους παιδικούς σταθμούς που δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της περιοχής και πολλά παιδιά μένουν εκτός. Τα παραπάνω είναι οι συνέπειες που φορτώνονται οι δημότες στην πλάτη τους, όταν η δημοτική αρχή εξειδικεύει την κεντρική πολιτική σε τοπικό επίπεδο ακολουθώντας την λογική κόστους- οφέλους.
Ακολουθεί μια ερώτηση που έχουμε υποβάλλει και στους άλλους επικεφαλής. Πιστεύετε πως η συνένωση ήταν ωφέλιμη για τις δυο κοινότητες του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου? Και σε κάθε περίπτωση, θεωρείτε πως αυτή η συνένωση έχει επιτευχθεί;
Η συνένωση των δύο κοινοτήτων όπως και σε άλλων Δήμων της Ελλάδας βασικό σκοπό είχε τη συρρίκνωση υπηρεσιών και υποδομών για να μειωθούν οι δαπάνες και δεν αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία, είναι επακόλουθο της αντίστοιχης κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτή τη σκοπιά θεωρούμε πως η συνένωση δεν είναι ωφέλιμη για τους κατοίκους και τη νεολαία της περιοχής. Ωστόσο παραμένει σημαντικό από κοινού στις δύο κοινότητες να δυναμώσει ο αγώνας για τη διεκδίκηση της αύξησης της χρηματοδότησης, τις πλήρους στελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών και της αναβάθμισης των παροχών του Δήμου.
Αναλύοντας αυτή την συνένωση περαιτέρω και βλέποντας το σύνολο, αλλά και τις δύο ξεχωριστές οντότητες που ονομάζονται κοινότητες του ενιαίου δήμου, μιλήστε μας για εκείνα που εσείς βλέπετε ως πλεονεκτήματα αλλά και για τα μειονεκτήματα που εντοπίζετε.
Αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ στους υπαλλήλους του Δήμου και τους μόνιμους και τους συμβασιούχους που καταβάλουν κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες πολύ σημαντική προσπάθεια να λειτουργούν παρά τις τραγικές ελλείψεις οι υπηρεσίες του Δήμου- που χωρίς τη συμβολή τους δεν θα ήταν δεδομένο. Ο Δήμος μας επίσης «ενώνει» τον Πειραιά με την Αθήνα, βρίσκεται πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης και συμπεριλαμβάνεται στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Εάν τα έργα αυτά ολοκληρωθούν με κριτήριο την υπερτοπική ανάγκη για αναψυχή, άθληση, ψυχαγωγία συνδυαστικά με την επιτακτική αναβάθμιση στους ελεύθερους χώρους και τους χώρους πρασίνου και άθλησης που ήδη υπάρχουν, θα είναι μια μεγάλη «ανάσα» για τους κατοίκους και τη νεολαία της περιοχής. Καθόλου δεδομένο δεν είναι βέβαια αυτό και τα δείγματα γραφής δείχνουν πως τόσο η ανάπλαση της Πειραιώς όσο και του παραλιακού μετώπου οδεύει προς μια μεγάλη βιτρίνα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους λίγους πολύ μακριά από τις ανάγκες των πολλών.
Η προσέγγιση σας είναι ίσως περισσότερο πολιτική, ορμώμενη από τις πάγιες θέσεις του κόμματος σας. Θεωρείτε ότι αυτό είναι πλεονέκτημα ή σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να λειτουργεί ανασταλτικά, ίσως ως προς την δημιουργικότητα ή την ευελιξία που συχνά απαιτείται στην πολιτική;
Η συνέπεια σε μια συγκεκριμένη στάση που είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας, βάζοντας στο επίκεντρο ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες μας δίνει τη μεγαλύτερη ευελιξία να είσαι ξεκάθαρος και ουσιαστικός. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι η διοίκηση του Δήμου, μέρος του κρατικού μηχανισμού, επομένως όλες οι προσεγγίσεις είναι πολιτικές. Όση προσπάθεια και να καταβάλουν ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι για να παρουσιαστούν «ακομμάτιστοι», « αχρωμάτιστοι» επειδή -δικαιολογημένα -δεν θέλουν να ταυτιστούν με τα κόμματα της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ είναι γνωστές στην τοπική κοινωνία και οι καταβολές του καθενός αλλά και η ίδια η πολιτική που ακολουθούν φανερώνουν αυτή τη σύγκλιση. Οι μεταγραφές που γίνονται κυρίως προεκλογικά δεν δείχνουν ευελιξία αλλά ότι δεν υπάρχουν και πολλά που τους χωρίζουν…
Με δεδομένο ότι όπως είπαμε και νωρίτερα, σε νεαρή ηλικία δώσατε μια εκλογική μάχη με καθόλου άσχημο αποτέλεσμα, σκέφτεστε να ξαναπροσπαθήσετε;
Όταν έρθει εκείνη η ώρα θα γίνουν οι ανάλογες, συλλογικές διαδικασίες και θα αποφασίσουμε. Μέχρι τότε έχουμε πολύ αγώνα μπροστά μας και στο Δήμο και γενικά.
Ποια θεωρείτε ότι αυτή την περίοδο είναι τα βασικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή στον Ταύρο και αντίστοιχα στο Μοσχάτο;
Κρίσιμο αυτή την περίοδο είναι να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από την πανδημία. Αυτό φυσικά δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου όμως πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα . Η ασφαλής λειτουργία των μονάδων εκπαίδευσης δια ζώσης με όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως διεκδικούν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς στο Δήμο μας και πανελλαδικά. Η ενίσχυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας σε Μοσχάτο και Ταύρο με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Η έγνοια για τους υπαλλήλους του Δήμου με επαναλαμβανόμενα μαζικά τεστ covid. Η στήριξη των επαγγελματιών της πόλης που πλήττονται με απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και άλλες ελαφρύνσεις.
Όμως μέσα από την κατάσταση αυτή αναδεικνύονται έντονα και ζητήματα που μπορεί από κάποιους να θεωρηθούν δευτερεύοντα, όμως μπορούν να ανακουφίσουν κάπως και να βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων και της νεολαίας. Όπως το ότι στο Δήμο μας οι ελεύθεροι χώροι είναι απεριποίητοι και επιτρέψτε μου να το πω λίγο γλαφυρά.. Οι επιλογές του Μοσχατιώτη να περπατήσει είναι να στιβαχτεί στο « ποτάμι» και του Ταυριώτη Πειραιώς και Χαμοστέρνας. Ενώ θα μπορούσαν να έχουν καθαριστεί και φωτιστεί επαρκώς οι ελεύθεροι χώροι της περιοχής π.χ Πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων, Σφαγεία, παραλιακό μέτωπο – που ναι μεν είναι έργα προς ανάπλαση, όμως μέχρι να ολοκληρωθούν δεν γίνεται να μένουν αναξιοποίητα.
Ποια θεωρείτε πως είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην παρούσα φάση αλλά και τι είναι αυτό που θα καθορίσει την επόμενη μέρα, όταν με το καλό βγούμε από αυτή την κατάσταση;
Κατά τη γνώμη μας και σήμερα αλλά και μετά την πανδημία η Τοπική Διοίκηση πρέπει να αντισταθεί στην μεταφορά βασικών αρμοδιοτήτων , όπως η υγεία, η παιδεία από την κρατική διοίκηση προς τους Δήμους χωρίς επαρκή χρηματοδότηση. Με τις μεταρρυθμίσεις Καποδίστρια, Κλεισθένη , Καλλικράτη οι κυβερνήσεις ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετακυλήσει τις ευθύνες πολύ σοβαρών υπηρεσιών στους Δήμους βάζοντας τους να λειτουργούν σαν δεύτερος φοροεισπρακτικός μηχανισμός- με τέλη, ανταπόδοση κλπ. – και μη έχοντας στη διάθεσή τους ούτε τις υποδομές ούτε και τους πόρους για να καλύψουν επαρκώς αυτές τις ανάγκες. Το ζήτημα που προκύπτει λοιπόν είναι αν η εκάστοτε δημοτική αρχή επιλέγει να διεκδικήσει τα αυτονόητα μαζί με τους δημότες ή αν συμβιβάζεται και γίνεται διαχειριστής αυτής της κατάστασης.
Αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχετε κάποιο σχόλιο; Τι γνώμη έχετε για τις αλλαγές; θα διευκολύνουν ή θα δυσχεράνουν το έργο των δημοτικών συμβουλίων;
Τα ζητήματα « κυβερνησιμότητας» στην Τοπική Διοίκηση, που επικαλούνται η κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα. Η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη- με ένα ποσοστό 43%- θα εκλέγεται δήμαρχος και περιφερειάρχης, τη στιγμή που για το εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με ένα τέτοιο ποσοστό. Η θέση μας είναι με αρχή την ισοτιμία της ψήφου, η σταθερή και χωρίς « ναι μεν αλλά» απλή ανόθευτη αναλογική και στην εκλογή των τοπικών οργάνων και χωρίς επαναφορά του ορίου στην εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων. Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η πρωτοβουλία ευθυγραμμίζει τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης με αφετηρία τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Θέλουμε να δίνουμε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους μας, να κλείνουν εκείνοι με τον τρόπο που επιθυμούν την συζήτηση μας. Οπότε, πώς θέλετε να κλείσουμε αυτή την κουβέντα?
Καλή δύναμη και υγεία και σε εσάς και στους αναγνώστες σας. Η τελευταία περίοδος είναι ιδιαίτερα δύσκολη και όσο και να τα εναποθέτουν όλα στην «ατομική ευθύνη» η διέξοδος είναι στην αλληλεγγύη, στο συλλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση για τη ζωή που μας αξίζει και έχουμε ανάγκη. Και στο Δήμο μας χρειάζεται οργανωμένα να παλέψουμε για τα αυτονόητα, όπως πρόσφατα οι δυναμικές κινητοποιήσεις των μαζικών φορέων του Ταύρου κατάφεραν να μην κλείσει η ΤΟΜΥ της περιοχής. Με το κεφάλι ψηλά, λοιπόν, για να μπορούμε να «ανασάνουμε» πραγματικά.