Συνέντευξη με το Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού Μοσχάτου - Ταύρου
Ένα από τα πιο δημοφιλή καρναβάλια της Ελλάδας είναι αυτό του Μοσχάτου – Ταύρου. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με το άνοιγμα του τριωδίου και πιο συγκεκριμένα την ‘’παράσταση’’ ανοίγει το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού (ΚΧΘ).
Εμπειρία, πρόκληση, τρέλα και διασκέδαση περιμένουν τους συμμετέχοντες, που τους βλέπεις να μπαίνουν σε καταστήματα, να τρέχουν σε στενά και σε πλατείες, προσπαθώντας να λύσουν γρίφους και να βρουν αντικείμενα. Η πόλη ζωντανεύει και για σχεδόν τρεις εβδομάδες, όποιος βρεθεί στο Μοσχάτο, ας μην ξαφνιαστεί αν δει άτομα, κάθε ηλικίας, να τρέχουν δεξιά και αριστερά, έχοντας κρεμασμένο στο λαιμό τους ένα καρτελάκι και μια πολύχρωμη σφυρίχτρα.
Φέτος, όμως, η κατάσταση, λόγω της πανδημίας, απαιτεί άλλους χειρισμούς. Και όπως όλοι, έτσι και το ΚΧΘ προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, θέλοντας να μην απογοητεύσει τους πιστούς του συμμετέχοντες. Επικοινωνήσαμε με την Επιτροπή του Χαμένου Θησαυρού και έχουν ενδιαφέρον όλα όσα μας είπαν.
C.S.: Πείτε μας καταρχήν πόσα χρόνια μετράει το ΚΧΘ, από πόσα μέλη αποτελείται η επιτροπή και πόσα άτομα συμμετέχουν περίπου κάθε χρόνο;
Κ.Χ.Θ.: Το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1993, στο πλαίσιο του καρναβαλιού του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου. Η επιτροπή αποτελείται από άτομα που λειτουργούν εθελοντικά και ο αριθμός των ατόμων που την απαρτίζουν, ποικίλει κάθε χρόνο, ανάλογα με τις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Κάθε χρόνο, συμμετέχουν από 300-350 άτομα. Το ρεκόρ είναι τα 780 άτομα…
C.S.: Θυμάστε όλα αυτά τα χρόνια κάποιο ακραίο περιστατικό ομάδας προκειμένου να πάρει βαθμούς και αν ναι, είχε τελικά επίπτωση στην βαθμολογία της ή ακόμα και στη διαγραφή της από το παιχνίδι;
Κ.Χ.Θ.: Στο παρελθόν ομάδα είχε «κρύψει» ένα βασικό στοιχείο που είχαμε τοποθετήσει σε κάποιο σημείο του Μοσχάτου, με σκοπό να μην γίνει αντιληπτό από τις υπόλοιπες ομάδες και έτσι, να μην καταφέρουν να λύσουν τον γρίφο. Φυσικά και είχε επίπτωση στη βαθμολογία, με αφαίρεση πολλών βαθμών μάλιστα… Σε γενικές γραμμές, όμως, τα αγαπημένα μας ΚΥΝΗΓΟΠΟΥΛΑ, δεν δημιουργούν προβλήματα.
C.S.: Αντιλαμβάνομαι ότι για να στηθεί ένα τόσο μεγάλο και δημοφιλές πλέον παιχνίδι χρειάζονται πόροι, αναφερόμενη τόσο σε οργάνωση όσο και σε έξοδα κοστουμιών για την συμμετοχή στην μεγάλη παρέλαση της Κυριακής. Από που τους αντλείτε και κατά πόσο είναι εύκολο στην πράξη; Τι είναι συνήθως το έπαθλο;
Κ.Χ.Θ.: Το έπαθλο είναι μία εκδρομή το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, που καλύπτεται από τον Δήμο, μέσω χορηγιών και πολλά δώρα, όπως είδη ένδυσης, τεχνολογίας, δωρεάν φαγητό σε εστιατόρια, που μας προσφέρουν απλόχερα καταστήματα της πόλης και όχι μόνο. Τα καταστήματα μας στηρίζουν πολύ. Δώρα μπορούν να κερδίσουν όλοι οι συμμετέχοντες, καθώς στην τελετή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, γίνονται και πολλές κληρώσεις.
Για τα λειτουργικά έξοδα, καθώς και για στολές 400-500 ατόμων (στην κεντρική παρέλαση συμμετέχουν πάντα παραπάνω άτομα, τα οποία αναλαμβάνουν το κόστος της στολής τους), οι πόροι που απαιτούνται είναι όντως αρκετοί. Με την εγγραφή του στο ΚΧΘ, παιχνίδι διάρκειας 3 κοντά εβδομάδων, κάθε άτομο δίνει ένα κόστος συμμετοχής 3 ευρώ. Υπάρχουν καταστήματα και επιχειρήσεις πουν μας στηρίζουν, είτε προσφέροντάς μας το είδος που χρειαζόμαστε, είτε καλύπτοντας το κόστος αυτών που χρειαζόμαστε. Δεν είναι λίγες, βέβαια και οι φορές που «χρηματοδοτούμε» εμείς οι ίδιοι κάποια ιδέα μας. Τέλος, ίσως μας έχετε δει σε τηλεπαιχνίδια στην τηλεόραση… Με αυτόν τον τρόπο, και καλύπτουμε έξοδα αν κερδίσουμε και ακούγεται ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου!
C.S.: Πόσο καιρό νωρίτερα ξεκινούν οι προετοιμασίες; Υπάρχει συγκεκριμένη επιτροπή που αναλαμβάνει να βρει τους γρίφους, γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι κάθε χρόνο να ‘’σκαρφιστείς’’ νέους; Υπήρξε στα τόσα χρόνια κάποιος από τους γρίφους που έμεινε άλυτος;
Κ.Χ.Θ.: Η οργάνωση, φυσικά, ξεκινά μήνες πριν. Δεν είναι εφικτό, ένα παιχνίδι σαν το Κ.Χ.Θ., που αποτελείται από αρκετές δοκιμασίες, να οργανωθεί και να «στηθεί» σε μικρό χρονικό διάστημα. Όπως κάθε ομάδα, έτσι κι εμείς, αξιοποιούμε τις δυνατότητες και την εμπειρία του κάθε μέλους, αναλόγως. Υπάρχουν αρμοδιότητες, καθήκοντα και εργασίες. Όμως, επιτρέψτε μας να μην σας τα πούμε όλα…
C.S.: Την περίοδο που δεν ασχολείστε με την διοργάνωση των προετοιμασιών, κάνετε κάποιες άλλες δράσεις;
Κ.Χ.Θ.: Το Κ.Χ.Θ. είναι ένας θεσμός που υφίσταται την περίοδο των Αποκριών. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, δεν επικεντρώθηκε μόνο σε καρναβαλικές εκδηλώσεις αλλά και σε φιλανθρωπικές δράσεις. Στο παρελθόν έχουμε «τρέξει» κυνήγι περιβάλλοντος, έχουμε συμμετάσχει σε ποδηλατοδρομίες, στον καθαρισμό και τη δενδροφύτευση της παραλίας του Δήμου μας. Το Κ.Χ.Θ. συμμετέχει ενεργά, κάθε χρόνο, στην εθελοντική αιμοδοσία του Δήμου, καθώς και στήριξε έμπρακτα, για έξι χρόνια, τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης. Έχει πραγματοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης για την ανακύκλωση, έχει συγκεντρώσει τρόφιμα για την Τράπεζα Τροφίμων προς απόρους του Δήμου, βιβλία για το ΕΠΑΛ του νησιού της Ίου κι έχει συνεργαστεί με αρκετά κέντρα και ιδρύματα Α.Μ.Ε.Α. Το 2017 συλλέξαμε και παραδώσαμε πλαστικά καπάκια για την αγορά αμαξιδίων στον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και έκτοτε, συνεχίζουμε τη συλλογή για τον ίδιο σκοπό για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Ανηλίκων «Αγάπη για Ζωή».
C.S.: Το καρναβάλι του 2019 σας έφερε αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου απώλεια. Λίγες ώρες πριν την έναρξη της μεγάλης παρέλασης της Κυριακής, το άρμα σας κάηκε ολοσχερώς (τα αίτια αδιευκρίνιστα). Πως καταφέρατε να αντιμετωπίσετε αυτή την κρίση;
Κ.Χ.Θ.: Είναι απερίγραπτα τα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει κάποιος, όταν βλέπει τους κόπους του να φλέγονται… Υπήρχαν 2 επιλογές: Η΄ να μείνουμε στην απογοήτευση και να παρελάσουμε χωρίς άρμα ή να πεισμώσουμε και να δημιουργήσουμε κάτι από τις στάχτες… Όλη η ομάδα ήταν ενωμένη. Όλοι δούλευαν ασταμάτητα. Η βοήθεια των παιδιών – συμμετεχόντων και μη –, η υποστήριξη πολλών γονέων αλλά και του Δήμου, ήταν συγκινητική. Δεν κοιμηθήκαμε εκείνο το βράδυ, πήγαμε κατευθείαν στην παρέλαση! Υπήρχαν δύο μέτωπα το βράδυ του Σαββάτου. Το άρμα που ξαναφτιαχνόταν και το 3ο σαφάρι, το τελευταίο και σημαντικό παιχνίδι του Κ.Χ.Θ., που χρειαζόταν και αυτό άτομα για να πραγματοποιηθεί. Το νέο άρμα μας ονομάστηκε Φοίνικας, γιατί ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του μέσα σε μία μέρα…
C.S.: Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα, αντιμέτωποι με μια πανδημία. Μαθαίνουμε ότι θέλοντας να μην απογοητεύσετε τους κάθε χρόνο συμμετέχοντες σας αλλά και να δώσετε μια νότα αισιοδοξίας, ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, διοργανώσατε ένα διαδικτυακό κυνήγι χαμένου θησαυρού. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό;
Κ.Χ.Θ.: Θέλουμε να «ξεφύγουμε» λίγο από την καθημερινότητα που ζούμε όλοι, σχεδόν ένα χρόνο τώρα. Έστω με διαδικτυακά παιχνίδια και φωνές. Σας καλούμε να κάνουμε παρέα, να παίξουμε, να διασκεδάσουμε, να ακονίσουμε το μυαλό μας… Το Κ.Χ.Θ. είναι παντός καιρού! Φανταζόμαστε πως δεν παραξένεψε κάποιον η παρουσία μας… Περιμένατε κάτι διαφορετικό;;; (χαμόγελα και γέλια)
C.S.: Θα θέλαμε να δίνουμε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους μας, να κλείνουν εκείνοι με τον τρόπο που επιθυμούν την συζήτηση μας. Οπότε, πως θέλετε να κλείσουμε αυτή την κουβέντα;
Κ.Χ.Θ.: Ευχόμαστε, πρώτα από όλα, να έχουμε όλοι υγεία, να περάσει γρήγορα και όσο πιο ανώδυνα γίνεται, αυτή η πανδημία. Υπομονή και αισιοδοξία. Όσο για το Κ.Χ.Θ.; Δεν χάνουμε ποτέ το κέφι μας, την τρέλα μας και ποιος ξέρει;;; Μπορεί να εμφανιστούμε σε μέρη και σε εποχές που δεν μας περιμένουν…