Θεοφάνης Κασίμης - Ο διασημότερος Έλληνας χάκερ
Φάνη σε ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέτεις σήμερα για να γνωριστούμε. Είσαι γνωστός σαν ο πιο διάσημος Έλληνας χάκερ. Δηλώνεις cybersecurity expert. Ποιόν από τους δύο όρους υιοθετείς για τον εαυτό σου περισσότερο;
Ο όρος που προτιμώ να μου προσάπτεται είναι ο όρος Cybersecurity Expert. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το hacking δεν είχα κάποια σωστή καθοδήγηση , η οποία να μου επισημάνει την λανθασμένη άποψη που είχα σχηματίσει τότε. Ωστόσο δεν μετανιώνω για το πως ξεκίνησα και δεν με δυσαρεστεί ο τίτλος του πιο διάσημου Έλληνα χάκερ , έμαθα πολλά πράγματα μέσα από τα λάθη μου και αποκόμισα πολλές εμπειρίες που φάνηκαν χρήσιμες και βοήθησαν την εξέλιξη της εταιρείας μου.
Η ιδιότητα του χάκερ, σε έβαλε σε περιπέτειες με τον νόμο κάποτε, σωστά; Θές να μας πείς την ιστορία, για την σύλληψη σου και την γνωριμία με τον Μανώλη Σφακιανάκη;
Πριν 9 χρόνια την 1η Μαρτίου 2012 η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάφερε να εντοπίσει όλα τα μέλη της ομάδας μας και με συνέλαβαν στην εταιρία όπου εργαζόμουν τότε στο Ναύπλιο. Δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για τα “ εγκλήματα” που μας προσάπτονταν . Είχε δοθεί εντολή από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης να συλληφθούμε.. Στις σελίδες της δικογραφίας δεν υπάρχει απόδειξη για όσα έκανα, καθώς δεν μπόρεσαν να βρουν ηλεκτρονικό ίχνος μου. Το γεγονός ότι δεν άγγιξα ποτέ χρήματα, με βοήθησε να μη μιλώ σήμερα μέσα από τη φυλακή. Όπου διαπιστώναμε κενά, ενημερώναμε τους διαχειριστές να τα διορθώσουν. Τότε έγινε και η γνωριμία μου με τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη.
Η απόφαση σου να κάνεις την Audax Cybersecurity ήταν αποτέλεσμα αυτής της γνωριμίας σου με τον Μανώλη Σφακιανάκη;
Μετά το τέλος των περιπετειών μου με τις αρχές συνέχισα να δουλεύω ακόμη ως υπάλληλος άλλων εταιριών. Με παρότρυνση του ίδιου του κ. Σφακιανάκη, ο οποίος έβλεπε την αγάπη και τις ικανότητές μου για αυτό που έκανα , αποφάσισα να ανοίξω την δική μου εταιρεία , την Audax Cybersecurity. Η Audax Cybersecurity κλείνει σήμερα 7 χρόνια λειτουργίας, απαρτίζεται από 8 ακόμη άτομα εκτός από εμένα με ειδική τεχνογνωσία πάνω στο αντικείμενο και με πάθος για αυτό που κάνουν.
Πόσο ευάλωτοι είμαστε τελικά μέσα από όλη αυτή την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας;
Η ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής του ανθρώπου. Η τεχνολογία αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωή μας αφού έχει ενσωματωθεί για τα καλά στην καθημερινότητα του καθενός. Ωστόσο απαραίτητη κρίνεται η προσοχή στις σελίδες που επισκεπτόμαστε και στα προσωπικά δεδομένα τα οποία διαδίδουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ακούμε συχνά, τον όρο darknet ή dark web, λίγοι όμως ξέρουν περι τίνος πρόκειται. Τι συμβαίνει με αυτό;
Το Dark Web είναι στην ουσία διάφορες σελίδες , οι οποίες μπορούν να διακινούν και να προβαίνουν σε διάφορες αγοραπωλησίες παράνομων ειδών όπως ναρκωτικά , όπλα , κλεμμένα αντικείμενα και επιπλέον συμβάλει και στην ανάπτυξη της πορνείας κ.α.. Προκειμένου να κατανοήσετε τον κίνδυνο που διατρέχουμε πρέπει να ενημερώσω ότι η πρόσβαση του οποιουδήποτε στο dark web είναι πανεύκολη.
Έχεις πεί οτι το ιντερνετ είναι σαν ένα μαχαίρι. Μπορείς να κόψεις ψωμί ή να σκοτώσεις με αυτό. Πέρα από την χρησιμότητα του, ποιοί είναι οι βασικοί κίνδυνοι του και τι πρέπει κάποιος να προσέχει, ιδιαίτερα οι γονείς μικρών παιδιών;
Οι γονείς, όσο ώριμα και αν θεωρούν τα παιδιά τους , καλό θα ήταν να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ηλεκτρονική δραστηριότητα τους. Τα μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τις κακές προθέσεις ενός επιτήδειου ούτε να προστατευτούν από αυτόν. Ένας αξιόλογος χάκερ μπορεί να αποκομίσει πληροφορίες από αυτά με πολύ ασήμαντα για εκείνα στοιχεία. Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τους κωδικούς πρόσβασης των ανήλικων παιδιών τους για να ξέρουν ανά πάσα στιγμή εάν το παιδί τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Ακόμη ένας γονέας οφείλει να συζητάει με το παιδί του για πράγματα που το απασχολούν και να αναπτύξει μια “φιλική” σχέση μαζί του , έχοντας ως σκοπό την δημιουργία ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας. Δεν είναι λίγα εκείνα τα περιστατικά που προέρχονται από ανεπαρκή επικοινωνία μεταξύ κηδεμόνα και έφηβου.
Τέλος, κάτι που θεωρώ απόλυτα σημαντικό , ο γονιός πρέπει να ενημερώσει τον έφηβο για τους κινδύνους που υπάρχουν εκεί έξω όπως και να του τονίσει ότι απαγορεύεται η δημοσίευση των προσωπικών του δεδομένων στον χώρο του διαδικτύου.
Τα τελευταία χρόνια, σε εταιρικό επίπεδο, υπάρχει μια βελτιωμένη αντίληψη για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων και όλο και περισσότερες εταιρείες υιοθετούν πρότυπα ασφάλειας και αντίστοιχες τεχνολογίες για να προστατέψουν τα δεδομένα τους και των πελατών τους. Η εμπειρία σου έχει δείξει οτι αυτές οι πρακτικές αποδίδουν τελικά ή όχι; Ή για να το θέσω αλλιώς, επαρκούν;
Οι εταιρείες ασφάλειας ψηφιακών συστημάτων εφαρμόζουν μια ποικιλία τεχνικών και θέτουν την ασφάλεια της εκάστοτε επιχείρησης σε μια αρκετά ικανοποιητική θέση. Χωρίς αυτή την προστασία από τις εταιρείες Cybersecurity , οι επιχειρήσεις θα ήταν ευάλωτες στις επιθέσεις των επιτήδειων. Είναι πολύ σημαντικό κάθε επιχείρηση να προστατεύει τα δικά της δεδομένα καθώς και τα στοιχεία των πελατών της, δίχως αυτή την προστασία οι πελάτες δεν θα μπορέσουν να εκμυστηρευτούν τα προσωπικά τους στοιχεία σε κάποια επιχείρηση . Η ασφάλεια που χτίζεται γύρω από κάθε οργανισμό είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στις απαιτήσεις του.
Στο επίπεδο των ιδιωτών χρηστών του διαδικτύου, με την εξάπλωση των social media, υπάρχει μια υπερέκθεση προσωπικών δεδομένων και μάλιστα αυτοβούλως. Τι κινδύνους ενέχει όλο αυτό για τον καθένα;
Η υπερβολική έκθεση του ατόμου στα κοινωνικά δίκτυα αυξάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Είναι δύσκολο να ζητάς από κάποιον έφηβο να είναι αποκομμένος από τα social media , όπως είναι εξίσου δύσκολο και για έναν ενήλικα. Ωστόσο κάθε άτομο οφείλει να προστατέψει τον εαυτό του από την υπερβολική έκθεση του σε αυτά . Ειδικότερα , καλό θα ήταν να μην δημοσιεύουμε την τοποθεσία όπου βρισκόμαστε , τον αριθμό του κινητού μας , το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο , την ημερομηνία γέννησης μας κτλ , διότι ένας χάκερ μπορεί να μας έχει θέσει ως στόχο και μέσα από το υλικό που αναρτούμε να συλλέξει κατάλληλες πληροφορίες και να αποκτήσει πρόσβαση στα social media μας.
Τι συμβουλεύεις τους γονείς αναφορικά με την χρήση του διαδικτύου από ανήλικα παιδιά;
Ο γονέας είναι απαραίτητο να προστατεύσει τα παιδιά του από τους κινδύνους του internet και να τα παροτρύνει να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες. Στην εποχή που ζούμε και με την κατάσταση που επικρατεί, αναπόφευκτα οι νέοι έχουν στραφεί στο διαδίκτυο και αφιερώνουν πολλές ώρες σε αυτό. Ο κάθε γονιός πέρα από την ενημέρωση που οφείλει να παρέχει στο παιδί του, υποχρεώνεται στο να βρει άλλα ενδιαφέροντα για αυτό προκειμένου να καλλιεργήσει τις δεξιότητές του και να ανοίξει τους ορίζοντές του εφήβου. Ο διάλογος μεταξύ των μελών της οικογένειας μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή διαφόρων προβλημάτων που περικλείουν το παιδί τους.
Τι είναι ακριβώς το Ethical Hacking;
Το Ethical Hacking είναι οι διάφορες τεχνικές hacking που χρησιμοποιούνται για καλό σκοπό. Στην πραγματικότητα προκειμένου να μπορέσουμε να βρούμε κενά ασφαλείας σε ένα δίκτυο και να ελέγξουμε εάν υπάρχει κάποιος ανεπιθύμητος στο δίκτυο μας εκτελούμε μια σειρά ενεργειών hacking. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κακόβουλη επίθεση αφού έχει ως σκοπό την εμβάθυνση και την πλήρη ασφάλεια του δικτύου πάντα με την εξουσιοδότηση της κάθε επιχείρησης. Ο όρος hacking προδιαθέτει αρνητικά κάποιους ενώ δεν είναι τίποτα παρά μόνο ένα πλήθος τεχνικών που συντελούν στην επιδιόρθωση λαθών στο σύστημα κάποιου.
Δίνουμε πάντα στους καλεσμένους μας την ευκαιρία να κλείσουν εκείνοι όπως θέλουν την κουβέντα μας. Πώς θα ήθελες λοιπόν να κλείσεις την σημερινή μας συζήτηση;
Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε σήμερα γιατί ορισμένα από τα πράγματα που ειπώθηκαν σήμερα αξίζει να σημειωθούν ιδιαίτερα. Ωστόσο και εγώ με την σειρά μου θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή του αναγνωστικού μας κοινού , στην σημασία της υγιούς ενασχόλησης με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι πολίτες και ιδίως τα μικρά παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο χώρος του διαδικτύου κρύβει πολλούς κινδύνους και οι προθέσεις ορισμένων δεν είναι καθόλου καλές. Όλες οι ομάδες ανθρώπων καλό θα ήταν να μάθουν να ζητάνε βοήθεια όταν αισθάνονται ότι απειλούνται προκειμένου να αποφευχθούν πολλά μετέπειτα προβλήματα.
Εκεί έξω υπάρχει κόσμος που μπορεί να τους βοηθήσει ουσιαστικά.