Διαβήτης και στοματική υγεία. Οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη στο στόμα (μέρος Β)
Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου θα συνεχίσουμε την εξερεύνηση μας στα άδυτα του διαβήτη και τι μπορεί τελικά να προκαλέσει στο στόμα μας.
Πριν ξεκινήσουμε όμως θα ήθελα πρώτον να επισημάνω πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς οποιαδήποτε επιπλοκή είναι απολύτως διαχειρίσιμη και δεύτερον πως έαν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα στο στόμα σας δεν σημαίνει πως υποχρεωτικά έχετε διαβήτη.
Τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να επισημάνουν πως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν είναι τα επιθυμητά και γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε στον ενδοκρινολόγο και τον οδοντίατρο σας.
Σύμπτωμα 1ο: Ουλίτιδα ή Περιοδοντίτιδα
Τα γνωστά μας ούλα που αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα είναι το πρώτο πράγμα που ίσως προσέξουμε. Όταν η νόσος βρίσκεται στην αρχή μπορεί να αντιστραφεί με έναν οδοντιατρικό καθαρισμό, άριστη στοματική υγιεινή, χρήση μεσοδόντιων καθαριστικών μέσων και εξειδικευμένο στοματικό διάλυμα. Επιπρόσθετα, εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει συστηματικός έλεγχος στις τιμές του σακχάρου στο αίμα καθώς μια ουλίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί ή να μην θεραπεύεται και να μετατραπεί σε περιοδοντίτιδα εάν υπάρχει ανεξέλεγκτος διαβήτης. Γι’ αυτό πέρα από την στοματική υγεία είναι σημαντικό να προσέχουμε πολύ τις μετρήσεις και την φαρμακευτική μας αγωγή.
Σύμπτωμα 2ο: Ξηροστομία
Σε ασθενείς με διαβήτη παρατηρείται επίσης η μείωση της παραγωγής του σάλιου οδηγώντας τους σε ξηροστομία. Εκτός από μια δυσάρεστη αίσθηση και δυσκολία στην κατάποση, η ξηροστομία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επικινδυνότητα εμφάνισης τερηδόνας, γιατί ένας από τους κύριους ρόλους του σάλιου είναι να ρυθμίζει το ΡΗ του στόματος. Σε περίπτωση ξηροστομίας, η καλή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική. Επίσης υπάρχουν ειδικές τσίχλες οι οποίες συντελούν στην παραγωγή του σάλιου. Ένα ακόμα τέχνασμα είναι μερικές σταγόνες λεμόνι μέσα στο νερό ή φαρμακευτικά υποκατάστατα σάλιου.
Σύμπτωμα 3ο: Λοιμώξεις στοματικής κοιλότητας
Όπως προαναφέρθηκε στο προηγούμενο άρθρο οι διαβητικοί ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις. Μια από τις πιο συνηθισμένες που μπορούν να εμφανιστούν στο στόμα είναι η καντιντίαση. Τα υψηλά επίπεδα σάκχαρο στο σάλιο σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό βακτηρίων στην στοματική κοιλότητα είναι εύκολο να οδηγήσουν σε αυτήν. Μπορεί να έχει μορφή ερυθρών περιοχών στη γλώσσα, τα ούλα και τον ουρανίσκο αλλά μπορεί να εμφανιστεί κ ως λευκό επίχρισμα σε ασθενείς με οδοντοστοιχίες στις περιοχές που αυτές έρχονται σε επαφή με τα ούλα. Η επέμβαση του οδοντίατρου είναι ζωτικής σημασίας για την διάγνωση αλλά και την θεραπεία με ειδικό συνταγογραφούμενο στοματικό διάλυμα.
Σύμπτωμα 4ο: Αργή επούλωση
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των διαβητικών ασθενών είναι η επούλωση των τραυμάτων. Αυτά μπορούν να συμβούν και στην στοματική κοιλότητα αλλά κ να προκληθούν μετά από μια εξαγωγή δοντιού. Η αργή επούλωση μετά από εξαγωγή ή τραυμάτων μπορεί να οδηγήσει από απλή δυσανεξία του ασθενούς μέχρι σοβαρές επιπλοκές όπως το ξηρό φατνίο.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε:
- Η υγιεινή διατροφή είναι κλειδί στην ρύθμιση του διαβήτη και την υγεία δοντιών κι ούλων.
- Αποτελεσματική στοματική υγιεινή δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο και μεσοδόντιο καθαρισμό.
- Σωστή ενυδάτωση για την αποφυγή ξηροστομίας.
- Διακοπή καπνίσματος
- Δίνουμε πλήρες και σωστό ιατρικό ιστορικό στον οδοντίατρο και τον ενημερώνουμε για οποιαδήποτε αλλαγή υπάρξει στην φαρμακευτική αγωγή.