Διατροφή σε περιόδους τραυματισμού

Διατροφή σε περιόδους τραυματισμού

Δεν είναι λίγοι αυτοί , που σε κάποια στιγμή της ζωής τους, έχουν τραυματιστεί κατά την διάρκεια προπόνησης, βόλτας ή που είχαν κάποιο ατύχημα που είχε ως συνέπεια την διακοπή της φυσικής δραστηριότητας ή ακόμα και της δουλείας τους για κάποιο χρονικό διάστημα.

Γίνεται κατανοητό πως ο τρόπος ζωής των ατόμων αυτών αλλάζει για το χρονικό διάστημα που αναρρώνουν. Η διατροφή τους θα πρέπει να στοχεύει στην κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών αλλά και στην κάλυψη των αναγκών τους σε θρεπτικά συστατικά. Τα άτομα που έχουν τραυματιστεί περνούν πολλές ώρες μέσα στο σπίτι με αποτέλεσμα να τρώνε πολλά γεύματα τα οποία να είναι θερμιδογόνα και καθόλου χρήσιμα για τον οργανισμό  (π.χ. πατατάκια, σοκολάτες  κ.α.). Αυτή η διατροφική συνήθεια σε συνδυασμό με την διακοπή της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και του λιπώδη ιστού. Η διατροφή λοιπόν σε περιόδους ανάρρωσης θα πρέπει να είναι ποιοτική και εξειδικευμένη ανάλογα με το είδος του τραυματισμού  και τις ανάγκες του ατόμου. 

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ :

  1. Όχι σε είδη φούρνου ( π.χ. τυρόπιτες ) και περιπτέρου (π.χ. πατατάκια) περιέχουν πολλές θερμίδες και λιπαρά σε μικρές ποσότητες
  2. Οι ενεργειακές ανάγκες μειώνονται όταν το άτομο παραμένει στο κρεβάτι για λόγους ανάρρωσης, για αυτό τον λόγο, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στις μερίδες που καταναλώνονται. Ναι στα μικρά και συχνά γεύματα που θα συμβάλουν στην αποφυγή του τσιμπολογήματος.
  3. Επαρκής κάλυψη υγρών ώστε να ενυδατώνεται ο οργανισμός και να μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά στους ιστούς.
  4. Συνίσταται η κατανάλωση φρούτων ή γιαουρτιού 2% ως μικρά ενδιάμεσα σνακ. Προσφέρουν βιταμίνες και χρήσιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό
  5. Αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή  θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τις διατροφικές συστάσεις καθώς και για τις ώρες που θα τα λαμβάνεται.
  6. Να ελέγχετε και να σημειώνετε το βάρος σας τακτικά. Αν παρατηρηθεί αύξηση βάρους ζητήστε την γνώμη κάποιου ειδικού.