Διατροφολόγος : Αδυνατιστής ή θεραπευτής ;
Ποιος ο ρόλος του διαιτολόγου- διατροφολόγου σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους ενός ατόμου ; Πως μπορεί να βοηθήσει τον ενδιαφερόμενο στην υιοθέτηση σωστών διατροφικών συμπεριφορών ; Ας το πάρουμε από την αρχή …
Η πλειοψηφία των ατόμων που επιθυμούν να χάσουν βάρος είτε για λόγους υγείας, είτε για καλύτερη εικόνα σώματος θεωρούν πως αν ακολουθήσουν ένα στερητικό πρόγραμμα διατροφής, το όποιο μπορεί να «πάρουν» από κάποιο περιοδικό, site ή την δίαιτα ενός φίλου τους , θα καταφέρουν να φτάσουν στο στόχο τους . Αυτό μπορεί να συμβεί αλλά πολύ σπάνια καταφέρνουν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους που κατάφεραν. Ο λόγος είναι απλός !!! Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός το ίδιο και οι ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
Άλλες ενεργειακές ανάγκες έχει μια γυναίκα νεαρής ηλικίας με καθιστική ζωή, άλλες μια γυναίκα μεγαλύτερής ηλικίας με έντονους ρυθμούς στην καθημερινότητα της, άλλες ένας άντρας με κάποιο πρόβλημα υγείας και άλλες ένας άντρας με έντονη φυσική δραστηριότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο επαγγελματίας διαιτολόγος- διατροφολόγος πριν την σύνταξη της διατροφής φροντίζει να πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, και όχι μόνο, από τον ενδιαφερόμενο, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του ατόμου σε θερμιδικό και θρεπτικό επίπεδο με σκοπό όχι μόνο την μείωση βάρους αλλά και την προαγωγή την υγείας του ατόμου.
Δεν τελειώνει όμως εκεί η συμβολή του διαιτολόγου-διατροφολόγου αφού η διατροφή δεν είναι μόνο απλά ένα χαρτί !!! Ευθύνη του επαγγελματία υγείας δεν είναι μόνο να κατεβάσει το νούμερο της ζυγαριάς ( που πολλές φορές δεν είναι αντικειμενικός δείκτης αξιολόγησης βάρους ) αλλά και να εκπαιδεύσει τον ενδιαφερόμενο στο πώς να έχει σωστές διατροφικές συνήθειες, ώστε να καταφέρει να χειρίζεται μόνο του το βάρους του. Πως αντιδρούν τα άτομα σε αυτή την διαδικασία ;
Οι περισσότεροι , αν όχι όλοι , που ξεκινούν διατροφή βιάζονται να δουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν ( πολλές φορές δεν είναι ρεαλιστικά ) ή θέλουν να το καταφέρουν με ένα μαγικό τρόπο. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει !! Υπάρχει η θέληση, η καθοδήγηση από τον διαιτολόγο-διατροφολόγο και η θέσπιση ΘΕΤΙΚΩΝ κινήτρων. Θετικά κίνητρα δεν αποτελούν σκέψεις όπως << Κάνει η φίλη μου δίαιτα , άρα θα κάνω και εγώ >> , << Δεν μπορώ να νιώθω υπέρβαρη-ός >> , << Θέλει η μαμά/φίλος μου να αδυνατίσω , άρα πρέπει >> . θΕΤΙΚΑ κίνητρα είναι << θέλω να χάσω βάρος για να είμαι υγιής >> , << θέλω να μάθω να φροντίζω το σώμα μου και την υγεία του οργανισμού μου >> , <<θέλω να έχω σωστές διατροφικές συνήθειες για μένα και γιατί αποτελώ διατροφικό πρότυπο για τα παιδία μου >>. Έχοντας θετικά κίνητρα είμαστε πιο κοντά στο στόχο μας. Το επόμενο βήμα είναι η καθοδήγηση από τον ειδικό.
Πολλοί επισκέπτονται το διαιτολόγο με την πεποίθηση ότι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν απλώς ότι χρειάζονται κάποιον για να έχει το ρόλο που <<μπαμπούλα>>. Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν ισχύει , αρχικά γιατί αν όντως ήξεραν δεν θα χρειάζονταν βοήθεια αλλά και γιατί ρόλος του διαιτολόγου δεν είναι να «μαλώσει» ή να «τιμωρήσει» το άτομο αλλά για να το βοηθήσει να αλλάξει την σχέση του με το φαγητό . Να τον μάθει να τρώει σωστά και να αλλάζει το σώμα του όχι μόνο το νούμερο της ζυγαριάς. Μόνο έτσι δεν θα ανακτηθεί ξανά το χαμένο βάρος και δεν βάλουμε τον οργανισμό μας σε κίνδυνο. Εμπιστευτείτε λοιπόν τον ειδικό που επιλέγετε και μάθετε πώς να φροντίζετε το σώμα σας!!!