Ιστορία διατροφής : «Μα είναι με στέβια..δεν παχαίνει»
Κάνοντας ένα ραντεβού με μία κυρία και φτάνοντας στο τέλος ήρθε η ώρα να συζητήσουμε το θέμα γλυκού . Η οδηγία ήταν ένα γλυκό την εβδομάδα τότε η ενδιαφερόμενη αναρωτήθηκε αν μπορεί το γλυκό της να είναι μια σοκολάτα.
Η απάντηση μου ήταν θετική !!!
Τότε εκείνη είπε: «ααα ωραία …αν είναι με στέβια η σοκολάτα μπορώ να φάω περισσότερες από μία ;».
Όταν της είπα ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει απόρησε… «Μα είναι με στέβια..δεν παχαίνει».
Το ότι κάποιο προϊόν είναι με στέβια ή light εκδοχή από το αρχικό προϊόν δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει θερμίδες . Στην περίπτωση της σοκολάτας για παράδειγμα δεν είναι οι θερμίδες που αλλάζουν τόσο όσο η ποσότητα των σακχάρων που περιέχει. Πολλές σοκολάτες με στέβια έχουν περισσότερο λίπος από το αντίστοιχο προϊόν χωρίς στέβια και αυτό για να είναι το ίδιο νόστιμες . Έτσι δεν αλλάζει το θερμιδικό περιεχόμενο άλλα η σύσταση τους σε λίπος , ζάχαρη και άλλα συστατικά . Είτε είναι κανονικό το γλυκό είτε με άλλη γλυκαντική ουσία ΕΝΑ γλυκό την εβδομάδα είναι αρκετό για να γλυκαθούμε χωρίς να επηρεάσει το βάρος . Εξάλλου για πιο συχνή κατανάλωση «γλυκών», υπάρχουν γλυκές επιλογές χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη, όπως αποξηραμένα φρούτα, ταχίνι με μέλι, φυσικό παστέλι με μέλι και σουσάμι, ώριμα γλυκά φρούτα. Αρκετά ωφέλιμο για την υγεία μας, θα ήταν να είμαστε ελαφρώς επιφυλακτικοί σε όποιο προϊόν κυκλοφορεί , γιατί στο πέρασμα των ετών έχουμε δει πολλά!!!