Κακοσμία στόματος
Η κακοσμία του στόματος ἠ χαλίτωση είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση και την καθημερινότητά μικρών και μεγάλων. Η κακοσμία συνήθως προκαλείται από βακτήρια που αναπτύσσονται στο στόμα, διάφορες τροφές, κακές συνήθειες στοματικής υγιεινής ή άλλες ιατρικές παθήσεις. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της κακοσμίας του στόματος που μπορούμε να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας.
Η καλή στοματική υγιεινή είναι πρωταρχικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος. Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά με φθοριούχο οδοντόκρεμα και να συνδυάζεται οπωσδήποτε με μεσοδόντιο καθαρισμό (μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα) και καθαρισμό της γλώσσας. Η χρήση στοματικού διαλύματος μπορεί να βοηθήσει επίσης σημαντικά στην μείωση των βακτηρίων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η καλή ενυδάτωση μας αλλά κι η αντιμετώπιση τυχόν ξηροστομίας με ειδικά σκευάσματα ή τσίχλες είναι εξίσου σημαντικά εργαλεία κατά της κακοσμίας καθώς τα βακτήρια του στόματος αναπαράγονται περισσότερο σε ένα ξηρό περιβάλλον στόματος.
Φυσικά κι αυτονόητα πρέπει να αποφεύγονται τροφές που μπορούν να κάνουν την αναπνοή μας να μυρίζει όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα πικάντικα φαγητά. Καλύτερα, προτιμούμε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπως μήλα και καρότα, που βοηθούν στον καθαρισμό του στόματος.
Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τακτικό εξάμηνο έλεγχο και καθαρισμό θα βοηθήσει στην πρόληψη αλλά και την άμεση προβλημάτων των δοντιών και των ούλων, όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα κι η περιοδοντίτιδα, που μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία.
Πέρα από την στοματική κοιλότητα, η κακοσμία του στόματος μπορεί να προκληθεί κι από άλλους παράγοντες όπως πέτρες στις αμυγδαλές, γαστρεντερικά προβλήματα συνήθως από το στομάχι ή φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού. Καλό θα είναι εάν η κακοσμία επιμένει, να συμβουλευτούμε έναν ειδικό, καθώς μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενο ιατρικό νόσημα.