Όλα όσα πρέπει να να ξέρεις για την διαδικασία και την ανάρρωση εξαγωγής φρονιμίτη
Οι τρίτοι γομφίοι, γνωστοί και ως φρονιμίτες συνήθως δημιουργούν προβλήματα όταν είναι μερικώς ή ολικώς εγκλωβισμένοι μέσα στο στόμα. Όταν λοιπόν παραστεί η ανάγκη εξαγωγής τους καλό θα ήταν να απευθυνθούμε αρχικά σε έναν γναθοχειρουργό για να γίνει εκτίμηση της σοβαρότητας του εγκλεισμού του δοντιού έτσι ώστε να παρθεί η πιο σωστή απόφαση για τον τρόπο εξαγωγής τους.
Οι φρονιμίτες μπορούν να αφαιρεθούν με δύο τρόπους:
Απλή εξαγωγή.
Η απλή εξαγωγή είναι η μπορεί να γίνει όταν ο οδοντίατρος μπορεί να δει ολόκληρο το δόντι μέσα στο στόμα κι εφόσον αυτό δεν είναι πολύ τερηδονισμένο. Αυτή η επιλογή είναι η ιδανική καθώς καθιστά την λιγότερο επεμβατική διαδικασία με σχεδόν καθόλου επιπλοκές και μικρότερο χρόνο ανάρρωσης.
Χειρουργική εξαγωγή.
Η χειρουργική εξαγωγή γίνεται όταν ο οδοντίατρος δεν μπορεί να δει ολόκληρο το δόντι μέσα στο στόμα ή όταν αυτό είναι απόλυτα εγκλωβισμένο μέσα στα ούλα/οστό. Η διαδικασία αυτή είναι πιο επεμβατική κι ίσως χρειαστεί η χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβίωσης κατά την διαδικασία πάντα όμως αυτό εξαρτάται με την πολυπλοκότητα της διαδικασίας.
Σε οποιαδήποτε κατηγορία εξαγωγής κι αν ανήκετε εάν υπάρχει θέμα φόβου, μπορεί να ζητηθεί από τον γναθοχειρουργό μέθη ή ακόμα και γενική αναισθησία σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
Παρόλο που η απλή εξαγωγή είναι λιγότερο επεμβατική από την χειρουργική και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει μια διαδικασία ανάρρωσης που μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 14 ημέρες ανάλογα με το πόσο δύσκολη ήταν η εξαγωγή και την διάρκεια της επέμβασης.
Χρονολογικά λοιπόν έχουμε τα παρακάτω στάδια ανάρρωσης (η ακόλουθη ταξινόμηση αποτελεί μια γενίκευση της διαδικασίας ανάρρωσης και δεν είναι η ίδια για όλους τους ασθενείς)
Ημέρα 1: Σχηματισμός θρόμβων (τέλος αιμορραγίας), πόνος και οίδημα (πρήξιμο)
Ημέρα 2: Κορύφωση πόνου και οιδήματος
Ημέρα 3 – 5: Βελτίωση του οιδήματος και πόνου
Ημέρα 7: Αφαίρεση ραμμάτων εάν υπάρχουν
Ημέρα 8-10: βελτίωση της διάνοιξης του στόματος και πόνου
Ημέρα 14: Βελτίωση μελανιών εξωτερικά της περιοχής εάν υπάρχουν.
Για καλύτερη και πιο ανώδυνη ανάρρωση καλό θα ήταν να ακολουθηθούν ευλαβικά οι οδηγίες του οδοντιάτρου για εναπόθεση πάγου στο σημείο, καλή στοματική υγιεινή, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος για τουλάχιστον 48 ώρες και αποχή από ζεστό φαγητό και ροφήματα για 24 ώρες.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η εξαγωγή φρονιμίτη εκτός από τις πολύ απλές είναι θεμιτό να γίνεται από ειδικό γναθοχειρουργό. Ίσως το κόστος να είναι ελαφρώς αυξημένο αλλά η εμπειρία και η γνώση του θα μας γλιτώσει από πόνο και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία.